OFICIAL Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020

6.210 vizualizări
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului
Foto: Moose Photos – Pexels.com
Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, anunță Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Instituția explică faptul că de la 1 ianuarie 2020 salariile au fost majorate cu 8%, iar ultimele două tranșe de majorare până la grila prevăzută de Legea 153/2017 ar fi trebuit să intre luna viitoare. Rectificarea bugetară amână însă această creștere, cu totul, până în septembrie 2021, iar instituția spune că chiar și așa, majorarea tot va avea loc “mai devreme cu un an față de ceea ce s-a decis în Parlament”.

Iată mesajul oficial:

“Majorarea era prevăzută în Legea salarizării pentru anul 2022, dar a fost devansată și majorările au fost acordate mai devreme, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima tranșă).

Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021.

Mai exact, se menține un grafic de acordare a majorărilor stabilite inițial pentru anul 2022, mai devreme cu un an față de ceea ce s-a decis în Parlament”.

Majorarea la 1 septembrie 2020 a fost decisă în urma acordului cu sindicatele al Guvernului Dăncilă pe 28 noiembrie 2018, iar măsura a fost prevăzută în celebra ordonanță 114/2018. Legea de aprobare a acestei ordonanțe, aprobată de Parlament, a lăsat această prevedere neschimbată. Iată aici care sunt salariile de bază pe care ar fi trebuit să le ia cadrele didactice de luna viitoare.

Foto: Photo by Moose Photos from Pexels


7 comments
 1. Chiar vrem salarii decente
  Nu poti cere educatie la standarde europene, învățământ on-line, daca oferi 0,50 eurocenti net/ ora unui dascăl

  Platiti munca truditorului de la catedra conform importantei sociale a muncii lui, a formării profesionale și pregătirii continue solicitate

  Bani sunt arhii suficienți, daca nu ati risipu- vezi raportul Curtea de Conturi a României și anchetele DNA

 2. Sunt profesor. In perioada de școala online am platit rate pentru dispozitivele pe care le-am folosit pentru școala, curent, abonament la internet, licență la software. Guvernul a lucrat cu mijloacele mele, gratuit, obligandu-ma să i le pun la dispozitie. In ce meserie angajatul își desfășoară munca cu unelte si aparate de acasa, precum strung, aparat de ecografie, etc? Nu exista așa ceva. Instituția asigura mijloacele de lucru. Altfel poate fi chiar periculos sau ilegal.
  Calculatoarele de acasă ale profesorilor, alte dispozitive IT pot sa contribuie la propagarea virușilor. Nu toți profesorii sunt experți IT. Daca fiecare vine cu dotarea proprie amenințarea la siguranța IT generala este crescuta!
  In timp ce guvernul acordă 2500 de lei pentru dotări IT pentru angajații ce au făcut telemunca in perioada stării de urgență, profesorii sunt exceptați de la această măsură. Și ei au făcut telemunca in respectiva perioada. Sindicatele nu sunt interesate de drepturile membrilor lor, sunt interesate de cotizații!
  “România educata” este un slogan fata acoperire. Calitate nu poți obține fara respect și investiții. Profesorii nu le primesc. România se va duce pe topogan in continuare, până va ajunge cu totul în lumea bananiera. Poate asta se vrea…

 3. Legea de mărire este în vigoare, ei au dat ordonanța de guvern care amână mărirea, ordonanța ce poate fi modificata de PSD in parlament. Acum e momentul, daca PSD modifica in parlament ordonanța respectiva și revine la măririle inițiale pentru profesori va zic că PNL a pierdut alegerile iar PSD le-a câștigat. Proastă mișcare a făcut PNL-ul, se pare că i s-au suit procentele la cap precum gradele de alcool in crâșmă. De aici și confuzia cu școala. Păcat. Sunt și am fost de dreapta, dar PNL s-a lins pe bot de votul meu! Și al multora. PNL, PSD, aceiași miz….

 4. Deci se amână cu un an, dar tot e bine! Trăiască școala de manipulare absolvită de trei sferturi din reprezentanții actualului guvern!

  PS Apropo, ce se mai aude cu tranșele de plată din legea 85/2016? Aleluia! La muncă, sclavilor! Banii sunt pentru noi și ai noștri, că suntem hămesiți rău de tot.

 5. Ăștia chiar ne cred proști?
  Acum dă vina pe guvernul Dancila?
  Păi noi despre ce vorbim aici? Madam ,,Nu am spus eu că…” sau ,,madam pepsiglas”, ea a fost cea care ne-a asigurat anul acesta de marirea salariilor, nu Dăncilă!
  Ori face pe uituca, ori este cea mai mare mincinoasă sau… Ca și Ludcovid…
  Ar fi putut să mărească măcar cu jumătate pensiile, alocațiile și salariile (din procentul promis) și poate că am mai fi trecut cu vederea…
  Dar ce să zicem de ăla care compară școala cu cârciuma? Deci, noi profesorii mergem la cârciumă să educam copiii, așadar și copiii vin să învețe în cârciumă, domnule? Am văzut că voi beți și fumați la locul de muncă, sau erau trucate pozele, Orbane?
  Nu ne asemăna pe noi, profesorii și pe elevii noștri cu voi!
  Domnule Iohanis, sper că îți amintești ce s-a întâmplat cu doamna Andronescu atunci când a făcut o gafă referitoare la cazul Caracal?
  Dacă ești un om corect, așteptăm să se întâmple același lucru și cu Orban și Anisie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Câte un consilier școlar plătit din fonduri europene timp de doi ani, în 1.000 de școli, anunță ministrul Educației: Din toamnă, toți consilierii și psihologii care sunt în sistem și au o singură competență vor avea un termen de grație pentru a o achiziționa pe cea de-a doua

Câte un consilier școlar, plătit din fonduri europene timp de doi ani, în 1.000 de școli, a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a precizat că…
Vezi articolul

Profesori decorați de președinte cu ocazia Zilei Naționale, pentru activitatea lor în pandemie. Iohannis: Este vremea rezultatelor măsurabile şi a reformelor care au întârziat prea mult timp

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, miercuri, cu ocazia Zilei Naţionale, mai multe cadre medicale, membri ai corpului didactic şi reprezentanţi ai societăţii civile, relatează Agerpres. Consilierul prezidențial Ligia Deca a…
Vezi articolul

Înscrieri deschise la Școala de vară de la Măgurele pentru liceeni, profesori de științe și consilieri școlari. Are loc în perioada 20 august – 3 septembrie / Se acordă burse integrale și burse parțiale

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh) se organizează anul acesta în perioada 18 august – 3 septembrie și așteaptă elevi de liceu, profesori din aria STEM (științele…
Vezi articolul