Cum ajungi profesor de biologie, conform proiectului legii educației. Ligia Deca: Dacă până acum era suficient modulul psihopedagogic și un program de licență în domeniu, acum introducem masteratul didactic de un an cu o bursă egală cu salariul mediu pe economie

Foto: 237071462 © Chernetskaya | Dreamstime.com

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat ce se modifică în formarea profesorilor pentru învățământul preuniversitar, în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților, unde se discută proiectul legii învățământului superior, astăzi, 27 aprilie. De exemplu, pentru a fi profesor de biologie „era suficient să ai modulul psihopedagogic și un program de licență în domeniu care să permită predarea disciplinei. Acum se introduce masteratul didactic de 1 an de zile, din care 80% va fi practică”, a declarat Ligia Deca.

„Cel care este student la acest masterat primește o bursă egală cu valoarea salariului debutantului, adică cu salariul mediu pe economie. Motivăm absolvenții de licență să intre în acest masterat didactic și în același timp, nu limităm accesul la un alt masterat dacă va dori să facă perfecționare în disciplină, el putând fi de asemenea susținut cu bani de la buget”, a precizat Ligia Deca.

Alte programe menționate:

Intervenția Ligiei Deca a avut loc când in comisie se discuta articolul 101, alin 3. despre formarea inițială pentru ocuparea funcțiilor didactice în învățământul preuniversitar, care are 12 amendamente.  

Ligia Deca: „Ideea era că formarea inițială pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar să se facă după o altă filozofie. Programul universitar de formare psihopedagogică, cel de 30 de credite de studii transferabile actualul modul DPPD, cum este cunoscut, este în continuare prevăzut, doar că nemaiavând două etape modulul unu și modulul doi. De ce? Pentru că instituim o nouă formă obligatorie de pregătire și anume masteratul didactic de 1 an, în care 80% este practica. 

Dacă acest modul psihopedagogic, de 30 de credite a fost deja parcurs în timpul licenței și mai au doar 1 an, 80% practică, după care sigur pot intra în procesul de licențiere și titularizare.

Pentru cei care nu au parcurs acest modul psihopedagogic, masteratul capătă o formă de un an și jumătate, ca să cuprindă și acele 30 de credite ale modului. 

De asemenea, mai introducem o licență cu dublă specializare, tocmai pentru a avea din nou profesori care pot preda două discipline din start. Este o licență didactică dedicată, de 4 ani, ca să avem din nou profesor chimie – biologie, fizică – chimie ș.a.m.d. 

De asemenea, avem programul de studii postuniversitare de conversie profesională, program pe care îl avem și acum valabil. 

Avem și programe de studii universitare de masterat pentru psihopedagogie specială sau masterat în consiliere școlară și în carieră

Practic, regândim formarea tocmai în ideea în care înțelegem nevoia de mai multă practică la clasă, în cooperare cu liceele pedagogice, care sunt adevărate centre de formare și de competență în pedagogie și în același timp ne dorim ca studenții la masteratul didactic să beneficieze și de o parte teoretică în masterat, dar și de mentorat, adică de cadre didactice cu experiență care să-i îndrume în diferite tipuri de clase. 

Aceasta este filosofia regândită a formării inițiale. Credem noi că așa vom crește pregătirea cadrelor didactice care vor intra în sistem”. 

Natalia Intotero (PSD), președinta comisiei de învățământ a Camerei Deputaților: „Ca să fie pe înțelesul tuturor, pentru că ședința noastră este urmărită și online, aș vrea să vă rog să faceți o comparație între ce este acum și ce se propune. De exemplu, pentru a fi cadru didactic în învățământul preuniversitar, specializarea biologie”.

Ligia Deca: „Dacă până acum era suficient să avem acel modul psihopedagogic și un program de licență într-un domeniu care să permită predarea acelei discipline, acum ceea ce introducem este acest masterat didactic de 1 an de zile, din care 80% din timp îl petrec la clasă. Ce facem aici în plus, cel care este student la acest masterat primește o bursă egală cu valoarea salariului debutantului, adică cu salariul mediu pe economie. Asta garantăm, adică motivăm absolvenții de licență să intre în acest masterat didactic și în același timp, nu limităm accesul la un alt masterat dacă va dori să facă perfecționare în disciplină, el putând fi de asemenea susținut cu bani de la buget.

Practic, creștem nivelul de pregătire, dar și susținem financiar pe cei care vor alege cariera didactică mai mult, pentru că în acest mod sperăm noi că vom avea mai mulți absolvenți merituoși ai ciclului de licență care vor alege cariera didactică”.

Foto: 237071462 © Chernetskaya | Dreamstime.com | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Cei care vor să devină profesori de gimnaziu și liceu vor avea nevoie de un masterat didactic cu durata de un an sau un an și jumătate, pentru a putea preda elevilor, prevede proiectul legii Deca
Exit mobile version