UPDATE Funeriu: Un sindicat m-a dat în judecată pentru că am spus că sunt “structuri cvasi-mafiote”. Am cerut instanței să pună la dispoziția mea toate veniturile și sindicatul a renunțat la judecată / USLIP Iași anunță că va redeschide acțiunea

Foto: Facebook.com / Daniel Funeriu

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu anunță că un sindicat din educație a renunțat la procesul în instanță pe care îl intentase împotriva sa, după ce fostul demnitar a cerut ca sindicatele să-i pună la dispoziție toate veniturile şi patrimoniul. UPDATE În reacție la anunțul lui Funeriu, Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP IAȘI) spune că va redeschide acțiunea. “Motivele renunțării au legătură, într-adevăr, cu așa zisele ‘apărări’ făcute de acesta, dar în nici un caz cu ceea ce crede domnia sa”, susține USLIP.

USLIP Iași i-a amenințat cu judecata pe foștii miniștri Daniel Funeriu și Mircea Miclea încă din decembrie 2019. Atunci, sindicaliștii din Iași le-au cerut celor doi cercetători să clarifice folosirea termenilor “văd că sindicatele – de fapt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate în România” și “trebuie să fie cu siguranță un Guvern, un Ministru, care să accepte schimbarea, din păcate, se va face prin conflict!“.

Anunțul integral făcut de Daniel Funeriu, cu privire la procesul abandonat de USLIP Iași:

“Un sindicat m-a dat în judecată pentru că am spus că sunt ‘structuri cvasi-mafiote’ şi că trebuie ‘deparazitate’.

Pentru a mă apăra bine, integral, am cerut instanței să pună la dispoziția mea toate veniturile şi patrimoniul sindicatului.

După ce au văzut apărarea mea, sindicatul a renunțat la judecată.

Instanța a obligat sindicatul să plătească 3700 lei cheltuieli de judecată.

O să fac apărarea mea publică. Concluzie: e o idee foarte rea să mă atace cineva. Şi-o ia pe coajă sever”.

Replica USLIP Iași la anunțul făcut de Funeriu: Motivele renunțării au legătură, într-adevăr, cu așa zisele “apărări” făcute de acesta, dar în nici un caz cu ceea ce crede domnia sa

După ce Daniel Funeriu a scris că sindicatul a renunțat la proces, USLIP Iași a scris următoarele, pe pagina sa de Facebook:

“Motivele renunțării au legătură, într-adevăr, cu așa zisele “apărări” făcute de acesta, dar în nici un caz cu ceea ce crede domnia sa. Formulările școlărești, neserioase, pe care le-a făcut în întâmpinare, printre altele cu referiri la “vânători de rinoceri” și foarte multe alte exprimări amuzante sau narcisiste ne-au făcut să zâmbim, dar în același timp și să reflectăm pe mâinele cui a stat învățământul românesc în anii 2009-2011.

Printre puținele puncte serioase invocate în acea înșiruire de fraze, ne-a atras atenția cel care “nu exclude ca în România să existe sindicate serioase și cu lideri implicați” (citat aproximativ). Am apreciat, eronat, că această afirmație a reprezentat modul domniei sale de a-și exprima scuzele față de sindicatul nostru. Din păcate am fost naivi să credem că există și puțină bună credință în ceea ce-l privește pe domnul respectiv. Ne-am înșelat și recunoaștem că nu ar fi prima oară!

Îl informăm pe domnul Funeriu că USLIP IAȘI respectă toată legislația în vigoare în ceea ce privește patrimoniul, cât și situațiile financiar contabile ce sunt încărcate anual pe site-ul ANAF. Curiozitățile domniei sale denotă mai degrabă o atitudine pe care neacademic putem să o încadrăm la categoria “țațisme”, dar identificăm la acesta și elemente de adversitate față de structurile sindicale. Acestea au criticat virulent acțiunile haotice din învățământ în timpul mandatului său. Și pentru ca lucrurile să fie clare în ceea ce privește procesul, îl informăm pe D.F. că VOM REDESCHIDE ACȚIUNEA. Precizăm doar că în viitorul proces nu vom solicita doar scuze, ci și DAUNE MORALE.Cu stimă, Biroul Executiv al USLIP IAȘIPs: Vă prezentăm unul dintre punctele din întâmpinarea lui Daniel Funeriu care poate face deliciul publicului…”

Informații de background

Sindicaliștii din Iași i-au amenințat cu instanța pe foștii miniștri ai Educației Daniel Funeriu și Mircea Miclea în decembrie 2019, pentru declarațiile acestora referitoare la interesele sindicatelor din educație. Reacția Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP IAȘI) a venit după ce Daniel Funeriu și Mircea Miclea, ambii foști miniștri și foști consilieri prezidențiali, au dezbătut la Radio Guerrilla soluțiile pentru criza educației.

USLIP Iași l-a dat în judecată pe Daniel Funeriu pentru că a scris pe Facebook: “Văd că sindicatele – de fapt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate în România” și pentru că la Radio Guerilla “a folosit sintagme jignitoare și ofensatoare precum ‘deparazitarea sindicatelor‘ și ‘sindicatele din Romȃnia nu se ocupă de lucruri de bună-credință, ci pentru interese ilegitime‘”.

Într-un comunicat de presă remis în decembrie 2019, USLIP Iași i-a cerut lui Daniel Funeriu “să fie foarte explicit în ceea ce privește sensul afirmațiilor ‘structuri paralele de putere‘ sau ‘cvasi-mafiotizate‘”.

“Sperăm ca domnul fost Ministru va fi foarte detaliat în ceea ce va spune, în caz contrar, ne simțim obligați moral pentru a ne apăra reputația afectată de aceste aserțiuni – să ne adresăm instanței“, amenința atunci USLIP Iași.

Citește și:
Sindicaliștii din Iași îi amenință pe Funeriu și Miclea cu instanța, după ce au vorbit despre interesele ilegitime ale sindicaliștilor din educație: Schimbarea, din păcate, se va face prin conflict. Partea mediocră va utiliza toate pârghiile ca să împiedice reforma

Exit mobile version