Sindicaliștii din Iași îi amenință pe Funeriu și Miclea cu instanța, după ce au vorbit despre interesele ilegitime ale sindicaliștilor din educație: Schimbarea, din păcate, se va face prin conflict. Partea mediocră va utiliza toate pârghiile ca să împiedice reforma

9.864 de vizualizări
Sursa foto Daniel Funeriu: Ciprian Hord
Sindicaliștii din Iași îi amenință cu instanța pe foștrii miniștri ai Educației Daniel Funeriu și Mircea Miclea, pentru declarațiile acestora referitoare la interesele sindicatelor din educație. USLIP IAȘI le cere celor doi cercetători să clarifice folosirea termenilor “văd că sindicatele – de fapt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate în România” și “trebuie să fie cu siguranță un Guvern, un Ministru, care să accepte schimbarea, din păcate, se va face prin conflict!“.

Reacția Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP IAȘI) vine după ce Daniel Funeriu și Mircea Miclea, ambii foști miniștri și foști consilieri prezidențiali, au dezbătut în urmă cu o zi, la Radio Guerrilla, soluțiile pentru criza educației.

Comunicatul integral al USLIP Iași

“Conducerea USLIP IAȘI – sindicat județean cu aproximativ 9.000 de membri – a luat act cu profundă surprindere și îngrijorare de afirmațiile făcute de către doi foști demnitari ai Statului Romȃn. Ne referim la domnul Mircea Miclea și domnul Daniel Funeriu. Declarațiile acestora au fost realizate în spațiul public, inclusiv pe rețeaua de socializare – facebook.

În ceea ce îl privește pe domnul Daniel Funeriu, acesta a făcut următoarele postări și declarații: ,,Văd că sindicatele – de fapt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate în România” – postare pe pagina Daniel P. Funeriu (facebook) din 4.12.2019. La Radio Guerilla, în 5.12.2019, a folosit sintagme jignitoare și ofensatoare precum ,,deparazitarea sindicatelor” și ,,sindicatele din Romȃnia nu se ocupă de lucruri de bună-credință, ci pentru interese ilegitime”. Precizăm că sindicatele reprezintă instituții protejate ale statului de drept și care au ca principal obiectiv promovarea și apărarea intereselor socio-profesionale și economice ale membrilor. A se vedea Constituția Romȃniei, articolul 9.

Prin urmare, îi solicităm domnului Funeriu, să fie foarte explicit în ceea ce privește sensul afirmațiilor ,,structuri paralele de putere” sau ,,cvasi-mafiotizate”. Sperăm ca domnul fost Ministru va fi foarte detaliat în ceea ce va spune, în caz contrar, ne simțim obligați moral pentru a ne apăra reputația afectată de aceste aserțiuni – să ne adresăm instanței.

Referitor la domnul Mircea Miclea pentru care aveam o deosebită considerație, ținem în primul rȃnd să îi amintim motivul invocat pentru demisia din anul 2005 – lipsa fondurilor alocate Educației.

Pe fond, domnul profesor universitar, face afirmații ce vin în contradicție cu pregătirea sa și cu profesionalismul pe care l-a demonstrat de-a lungul mandatului de Ministru. Cȃnd inciți la ură socială declarȃnd la Radio Guerilla că ,,trebuie să fie cu siguranță un Guvern, un Ministru, care să accepte schimbarea, din păcate, se va face prin conflict! (…) Trebuie să ne asumăm tensiuni dacă vrem să schimbăm țara. Dacă nu vrem conflicte, vom fi ca apa sfințită” îți asumi și niște consecințe.

Această declarație sună chiar mai șocant prin comparație cu afirmațiile domnului Funeriu, de la care, recunoaștem, nu avem foarte mari așteptări. Folosirea termenului de ,,conflict” ne arată desconsiderarea dialogului social și a instituției sindicale, dar ne mai spune ceva – faptul că singurul adevăr care contează este cel perorat de către domnia sa.

Ne vedem nevoiți să facem exact aceeași observație ca și în celălalt caz. Prin urmare, îi solicităm domnului Mircea Miclea, să clarifice sensul sintagmelor de mai sus. În caz contrar, vom realiza același demers legal.

Cu stimǎ,
Președinte USLIP Iași,
Prof. Laviniu Lăcustă”

Informații de background

Invitat la emisiunea lui Liviu Mihaiu, la Radio Guerrilla, Mircea Miclea a declarat, întrebat pe cine vede ministru al Educației:

  • Acum, nu numele este cel care contează, ci profilul: trebuie să fie cu siguranță un guvern, un ministru care să accepte că schimbarea, din păcate, se va face prin conflict. Nu va fi o schimbare lentă, nu dintr-odată va coborî Sfântul Duh peste capetele sindicaliștilor care vor accepta reforma și trebuie să ne asumăm tensiuni, dacă vrem să schimbăm țara. Dacă nu vrem conflicte, vom fi ca apa sfințită.
  • Trebuie un om care să își asume o schimbare care, din păcate, nu se poate face decât prin conflict. Toată partea mediocră va utiliza toate pârghiile posibile ca să împiedice această reformă.

În cadrul aceleiași emisiuni, Daniel Funeriu a declarat:

  • Măsura zero [dacă ar fi ministru – n.red.] ar fi deparazitarea universităților și deparazitarea sindicatelor. Sindicatele din educație, din România, iau direct 1% din salariile profesorilor, pe care nu îi verifică nimeni. Eu le-am luat banii ăștia. Eu respect sindicatele și mie îmi place reacția sindicală germană. Din păcate, sindicatele din România nu se ocupă de lucruri cu bună-credință, ci pentru interese ilegitime.”.
Citește și:

 

Sursa foto Daniel Funeriu: Ciprian Hord

 

 


2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

VIDEO Opera Comică pentru Copii transmite live online spectacolul Cenușăreasa, sâmbătă la ora 17:00. Felicia Filip: Găsim soluția prin care copiii să aibă o activitate-joacă ce îi deschide spre cultură și educație

UPDATE: LIVE VIDEO A început spectacolul ‘Cenușăreasa’, transmis de Opera Comică pentru Copii în regim online Opera Comică pentru Copii a trecut online, din cauza epidemiei de coronavirus, și transmite…
Vezi articolul

Termenele de evaluare pentru școli și grădinițe de către ARACIP se prelungesc până la sfârșitul anului școlar 2022-2023, prevede un proiect de ordonanță de urgență

Termenele pentru evaluarea școlilor și grădinițelor de stat, particulare și confesionale în vederea acreditării sau a menținerii acesteia de către ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar)…
Vezi articolul