Demiterea rectorului Universității “Dunărea de Jos” din Galați, Lucian Georgescu, cerută Senatului instituției de patru ori în ultima lună

dunarea de jos

Lucian Puiu Georgescu, - Universitatea Dunărea de Jos din Galați / Foto: Facebook.com

Patru cereri de demitere a rectorului Universității “Dunărea de Jos” din Galați, Lucian Puiu Georgescu, au fost înregistrate în ultima lună la Senatul instituției de învățământ superior, conform informațiilor oferite de președintele acestui for, Cătălin Fetecău. Potrivit surselor Edupedu.ro, cel puțin două dintre cererile de demisie invocă acțiuni în instanță decise de conducerea universității împotriva unor angajați, acțiuni pierdute de instituție, unul dintre reclamanți invocând dreptul senatului de a-l demite pe rector în anumite condiții, conform prevederilor din Carta universității.

La solicitarea Edupedu.ro, Cătălin Fetecău a precizat că toate petițiile prin care se cere demiterea rectorului vor fi analizate în ordinea cronologică a primirii. Potrivit reprezentantului senatului, cel puțin una dintre reclamații, depusă de Ștefan Baltă, conferențiar în cadrul universității, va fi supusă dezbaterii Senatului “cu celeritate”, dar, mai întâi, trebuie ca solicitarea acestuia să fie analizată de o Comisie. Aceasta se cheamă “Comisia pentru bază materială, buget și finanțe”.

Solicitarea lui Ștefan Baltă și cel puțin încă una au fost depuse la sfârșitul săptămânii trecute. În cazul său, Ștefan Baltă invocă un proces câștigat de el cu Universitatea, proces în care rectorul ar fi spus fără temei, în instanță, că senatul universității ar fi “analizat și determinat” un fals prejudiciu, fără ca senatul să fi făcut acest lucru. Conferențiarul invocă articolul 50 din Carta universității, potrivit căruia “Rectorul poate fi demis de către senatul universitar, în condițiile specificate prin contractul de management și/sau dacă: a) încalcă deontologia profesională și administrativă; b) aduce prejudicii financiare sau de imagine universității”.

Aceste cereri de demisie au apărut după momentul de acum o lună, semnalat de Edupedu.ro aici, în care, în cadrul unui control al Curții de Conturi, au fost constatate din nou o serie de probleme cu plata unor taxe judiciare de timbru, la Universitatea Dunărea de Jos. La sfârșitul lunii trecute Pro TV relata că încă din 2021 a fost deschis un dosar penal in rem (doar pentru fapte, nu pentru persoane), pentru delapidare, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat la instituția gălățeană de invățământ superior.

Exit mobile version