UPDATE Din toamnă, copiii români din Marea Britanie vor putea învăța din nou limba română, cultură și civilizație românească, cu profesori români stabiliți în Regat / Comunitățile de români pot cere școlilor și grădinițelor predarea cursului

Copiii români din Marea Britanie

Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com

Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) va fi predat din nou în școlile și grădinițele din Regatul Unit, anunță Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cursul fusese întrerupt în contextul Brexit. Comunitatea românească din UK poate să identifice școlile în care s-ar putea organiza cursurile și să anunțe apoi Ambasada. Cursul este structurat pentru mai multe niveluri de învățământ (grădiniță, primar, secundar si parțial colegiu) şi se adresează copiilor cu vârste între 3 şi 18 ani.

Cursul de limba română, cultură și civilizație românească (LCCR) va fi reluat din toamnă, după ce a fost întrerupt în contextul ieșirii UK din UE, anunță într-o postare Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cursul este predat de personalul selectat în urma unui concurs, cetăţeni români cu rezidenţa în UK.

Într-o postare separată, și ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat reluarea cursului, însă nu a oferit detalii.

Ambasada anunță că urmează identificarea școlilor britanice interesate să găzduiască acest curs gratuit începând din toamnă, și lansează un apel către comunitatea românească din UK pentru identificarea școlilor în care s-ar putea organiza cursurile LCCR.

“Dacă sunteți interesați de desfășurarea cursurilor de limba română în școala pe care o urmează copiii dumneavoastră, vă încurajăm să comunicați acest interes respectivei unități de învățământ. Dacă aceasta va fi de acord cu găzduirea cursului, trebuie să transmită această disponibilitate către Ambasadă, pe adresa de email londra@mae.ro, până la data de 15 august 2023”, scrie în anunț.

Despre cursul de limba română, cultură și civilizație românească

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat și ea pe pagina sa de Facebook “reluarea cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească vor fi reluate în Marea Britanie, pentru prima oară după Brexit”!, fără să dea aceste detalii, însă.

Mesajul Ligiei Deca:

“Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească vor fi reluate în Marea Britanie, pentru prima oară după Brexit!

Așa cum am mai spus, a fost o prioritate pentru mandatul meu accesul la aceste cursuri de care toți copiii și tinerii din diaspora au nevoie.

Cultura și identitatea culturală trebuie protejate, de aceea, am depus toate eforturile pentru finalizarea cadrului legal necesar desfășurării cursurilor”.

Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version