UPDATE Din toamnă, copiii români din Marea Britanie vor putea învăța din nou limba română, cultură și civilizație românească, cu profesori români stabiliți în Regat / Comunitățile de români pot cere școlilor și grădinițelor predarea cursului

2.894 de vizualizări
Copiii români din Marea Britanie
Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com
Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) va fi predat din nou în școlile și grădinițele din Regatul Unit, anunță Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cursul fusese întrerupt în contextul Brexit. Comunitatea românească din UK poate să identifice școlile în care s-ar putea organiza cursurile și să anunțe apoi Ambasada. Cursul este structurat pentru mai multe niveluri de învățământ (grădiniță, primar, secundar si parțial colegiu) şi se adresează copiilor cu vârste între 3 şi 18 ani.
  • UPDATE 7 august (sursa): Școlile care sunt interesate trebuie să transmită către Ambasadă, pe adresa de email londra@mae.ro, până la data de 15 septembrie 2023.

Cursul de limba română, cultură și civilizație românească (LCCR) va fi reluat din toamnă, după ce a fost întrerupt în contextul ieșirii UK din UE, anunță într-o postare Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cursul este predat de personalul selectat în urma unui concurs, cetăţeni români cu rezidenţa în UK.

Într-o postare separată, și ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat reluarea cursului, însă nu a oferit detalii.

Ambasada anunță că urmează identificarea școlilor britanice interesate să găzduiască acest curs gratuit începând din toamnă, și lansează un apel către comunitatea românească din UK pentru identificarea școlilor în care s-ar putea organiza cursurile LCCR.

“Dacă sunteți interesați de desfășurarea cursurilor de limba română în școala pe care o urmează copiii dumneavoastră, vă încurajăm să comunicați acest interes respectivei unități de învățământ. Dacă aceasta va fi de acord cu găzduirea cursului, trebuie să transmită această disponibilitate către Ambasadă, pe adresa de email londra@mae.ro, până la data de 15 august 2023”, scrie în anunț.

Despre cursul de limba română, cultură și civilizație românească
  • Cursul este structurat pentru mai multe niveluri de învăţământ (grădiniță, primar, secundar si parțial colegiu) şi se adresează copiilor cu vârste între 3 şi 18 ani.
  • Cursul este predat de personalul selectat în urma unui concurs, cetăţeni români cu rezidenţa în UK;
  • Cursul se desfăşoară în cadrul spaţiilor puse la dispoziţie de către unităţi de învăţământ britanice, cu acordul conducerii acestora.
  • Pentru formarea grupelor, numărul minim este de 7 preșcolari (pentru grupa de vârstă 3-6 ani) și 15 elevi (pentru grupa de vârstă 7-18 ani).
  • Formatul cursului este de două ore pe săptămână.
  • Cursul este opţional (organizat în sistem de club şcolar), iar programa acestuia este aprobată prin ordin al ministrului educației din România.
  • Suportul de curs şi alte materiale didactice sunt asigurate de către Institutul Limbii Române.
  • Pentru predarea cursului se organizează grupe care conțin, în medie, 20 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 25; pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani se organizează grupe care conţin până la 15 preşcolari, dar nu mai puţin de 7;
  • Numărul maxim de grupe care pot fi constituite de către personalul care predă cursul este de 9, indiferent de nivelul de studiu. Constituirea grupelor revine personalului care predă, în acord cu repartizarea.
  • Concursul de selecţie este organizat de Comisia de selecţie, numită prin ordin al ministrului român al educaţiei.
  • Personalul care predă cursul este numit prin ordin al ministrului educaţiei naţionale și încheie contract de colaborare cu Institutul Limbii Române, fiind remunerat de Institutul Limbii Române în regim de plata cu ora, conform dispoziţiilor legale în vigoare;
  • Profesorul, în acord cu conducerea școlii, decide în ce zile se organizează cursul, în concordanţă cu structura anului şcolar din UK.

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat și ea pe pagina sa de Facebook “reluarea cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească vor fi reluate în Marea Britanie, pentru prima oară după Brexit”!, fără să dea aceste detalii, însă.

Mesajul Ligiei Deca:

“Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească vor fi reluate în Marea Britanie, pentru prima oară după Brexit!

Așa cum am mai spus, a fost o prioritate pentru mandatul meu accesul la aceste cursuri de care toți copiii și tinerii din diaspora au nevoie.

Cultura și identitatea culturală trebuie protejate, de aceea, am depus toate eforturile pentru finalizarea cadrului legal necesar desfășurării cursurilor”.

Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. La EDP, in 2003, a fost publicat un ” Manual de LR pentru straini si pentru romanii de pretutindeni” , care a fost impresionant de BUN, intrucat, in 144 de pagini si in 17 Lectii, autoarea, Dna ADA ILIESCU, a prezentat un mod excelent de invatare a LR, “cota zero”, predand metodic, dupa cap.”FONETICA”, Structuri gramaticale si Modele de limba, precum si Lexic, pe toate sferele semantice, atat de util strainilor, in primele luni de Viata, in RO, dar si Copiilor romani, nascuti pe alte meleaguri, reusind sa invete LR, pe baze stiintifice, nu limbajul colocvial sau popular, al Familiei lor!
    Din sursa autorizata stiuca, si la ICR s-a predat de pe acest minunat ” MANUAL” ! Tot din surda autorizata stiu ca era achizitionat, si de Scoli, pentru Elevii din clasele primare, intrucat” Manualul” prezinta paradigma verbelor( Conjugarra lor), la Moduri si Timpuri, la toate Persoanele,lucru atat de greu pentru Elevi! ( Mister Vaghelie nu stia viit.pop. al vb.” a fi” si s-a exprimat: # Eu o sa sint Primar.# Hi-Hi-Hi!) Intrati pe “Googel” si veti citi” Comentariile ” apreciative pentru acest “Manual” superb, dar care …” s-a epuizat”! Pacat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerea premierului Cîțu de a modifica structura anului școlar la nici 2 săptămâni de la începerea cursurilor, “dezavuată ferm” de Consiliul Elevilor: Auzim la televizor că școlile se deschid primele și se închid ultimele, dar cum rămâne în practică?

Consiliul Național al Elevilor (CNE) spune, într-un comunicat emis vineri, că “dezavuează ferm propunerea de a modifica structura anului școlar la nici două săptămâni de la începerea cursurilor”. Organizația elevilor…
Vezi articolul

DOCUMENT Lista inițială cu școlile eligibile în programul de combatere a abandonului școlar, runda a II-a, publicată de Ministerul Educației cu întârziere de o lună și jumătate. 640 de școli au fost acceptate

Listele cu școlile eligibile în programul național de combatere a abandonului școlar, runda a II-a (PNRAS II) au fost publicate de Ministerul Educației, cu o lună și jumătate întârziere. Edupedu.ro…
Vezi articolul

„Încheierea anului școlar pe 25 iunie este mai puțin dăunătoare, pentru că nu va fi decalată Evaluarea Națională” – Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, despre propunerile de modificare a anului școlar în curs

Schimbările bruște ale structurii anului școlar în curs anunțate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, îi bulversează pe elevi, iar cea mai bună variantă propusă până acum este cea în care…
Vezi articolul