Directorii liceului Petru Rareș din Piatra Neamț, cercetați disciplinar pentru organizarea dezbaterilor Model United Nations fără aprobarea Inspectoratului școlar, unde o elevă a murit / Șefa ISJ Neamț: Cel târziu la sfârșitul săptămânii viitoare trebuie să avem un rezultat

Foto: cnpetrurares.ro

Cei doi directori ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț sunt cercetați disciplinar de o comisie de anchetă a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, după ce au organizat conferința Model United Nations la începutul lunii august fără aprobarea ISJ, pe timp de vacanță de vară, într-o școală publică. Măsura a fost decisă după ce un raport al ISJ Neamț despre caz a fost discutat în Consiliul de Administrație (CA) al inspectoratului joi după-amiază, 17 august, a declarat pentru Edupedu.ro șefa instituției, Florentina Luca-Moise.

Amintim că la eveniment urma să participe și o elevă din București care a murit cu o seară înainte de începerea dezbaterilor în casa unui tânăr din localitate pe care îl cunoscuse pe internet. Conferința a fost organizată independent de elevi la Colegiul Național „Petru Rareș”, unde conducerea liceului a acordat săli de clasă elevilor și nu a anunțat inspectoratul școlar despre activitatea ținută în școală. Nimeni nu s-a asigurat că elevii participanți, majoritatea minori, ajung la cazări – pe larg aici.

Ambii directori, directorul și directorul adjunct, vor fi cercetați disciplinar de „o comisie de cercetare disciplinară care are ca președinte un inspector școlar general adjunct, cu inspectori școlari, un reprezentant al salariaților, exact cum prevede legea”, a spus inspectoarea-șef. În funcție de gravitatea abaterilor, potrivit legii educației în vigoare, personalul didactic poate fi sancționat de la o observație scrisă, avertisment și scăderea salariului, până la desfacerea contractului de muncă.

„În baza raportului comisiei de cercetare prealabilă, căci am avut la nivelul instituției o comisie de cercetare conform articolului 280, alineatul 3 indice 1 (n. red. din legea Educației în vigoare, nr. 1/2011), privind organizarea și desfășurare a proiectului MUN, consiliul de administrație al Inspectoratului școlar a hotărât constituirea unei comisii de cercetare a abaterilor prezumate săvârșite de conducerea unității de învățământ. În acest sens, vom aplica articolul 280 din Legea Educației Naționale, cu completările și modificările ulterioare. Nu am calculat încă termenul, dar cred că cel târziu la sfârșitul săptămânii viitoare trebuie să avem un rezultat, să nu depășim termenul legal”, a spus inspectoarea-șef din Neamț, Florentina Luca-Moise, pentru Edupedu.ro.

Întrebată dacă școala avea vreun parteneriat cu elevii sau în ce formă s-au organizat dezbaterile, Luca-Moise a declarat că nu exista un parteneriat.

„Acum urmează ca cei doi directori să fie audiați și să se întocmească alte proceduri, ca să se finalizeze raportul comisiei de anchetă disciplinară și să se decidă sancțiuni pentru conducerea liceului”, a adăugat inspectoarea.

Întrebată pentru ce sunt anchetați cei doi directori, Florentina Luca-Moise a precizat că „abaterile acestora țin de încălcarea unor articole din fișa postului și a contractelor de management, de lipsa comunicării cu inspectoratul și de atingerea imaginii publice a învățământului din Neamț, de nerespectarea deciziilor departamentelor și ale Inspectoratului Școlar ce au fost transmise unităților de învățământ la începutul anului școlar trecut și pe parcurs și care au fost luate la cunoștință de managementul din aceste unități, plus încălcarea obligației de a anunța Inspectoratul Școlar despre activitatea extrașcolară.

Ce sancțiuni prevede legea educației în vigoare

„(1) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar, precum și cel de conducere, de îndrumare și de control din învățământul preuniversitar răspund disciplinar pentru încălcarea îndatoririlor ce le revin și a fișei anuale a postului ocupat potrivit contractului individual de muncă, precum și pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învățământului și prestigiului unității/instituției, conform legii.

(2) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului prevăzut la alin. (1), în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) observație scrisă;
b) avertisment;
c) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control;
e) destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

(…)

(4) Pentru cercetarea abaterilor prezumate săvârșite de personalul din unitățile/instituțiile de învățământ, personalul de conducere al unităților/instituțiilor de învățământ preuniversitar, personalul contractual, personalul de îndrumare și de control și personalul de conducere din cadrul inspectoratelor școlare și de personalul de conducere, de îndrumare și de control din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, comisiile de cercetare disciplinară se constituie după cum urmează:

(…)

b) pentru personalul de conducere al unităților/instituțiilor de învățământ preuniversitar și pentru personalul de îndrumare și control din inspectoratele școlare, comisii formate din 3-5 membri, dintre care un reprezentant al salariaților, iar ceilalți au funcția didactică cel puțin egală cu a celui care a săvârșit abaterea. Din comisie face parte și un inspector școlar general adjunct din cadrul inspectoratului școlar județean/al municipiului București”, se arată în Legea educației nr. 1/2011.

Citește și:
Regulile de la conferința Model United Nations Iași, modificate după cazul din Neamț și după reticența părinților față de evenimente / Directoarea liceului Racoviță: Vom cere ca grupurile de elevi să vină cu profesori care să răspundă de ei, ca la concursuri și olimpiade
Eleva de 16 ani care a murit la Piatra Neamț urma să participe la activități organizate numai de elevi, în Colegiul „Petru Rareș”, fără știrea și aprobarea Inspectoratului școlar / Nimeni nu s-a asigurat că minorii veniți singuri ajung la cazări
Exit mobile version