Regulile de la conferința Model United Nations Iași, modificate după cazul din Neamț și după reticența părinților față de evenimente / Directoarea liceului Racoviță: Vom cere ca grupurile de elevi să vină cu profesori care să răspundă de ei, ca la concursuri și olimpiade

1.787 de vizualizări
Foto: © Skolton | Dreamstime.com
Regulile după care se va ține conferința Model United Nations (MUN) de la Iași, la Colegiul Național „Emil Racoviță” (CNER), vor fi modificate după cazul de la Neamț unde o elevă minoră care ar fi trebuit să ajungă la dezbateri, venită cu trenul alături de alți liceeni, a murit înainte ca evenimentul să înceapă, în casa unui tânăr pe care îl cunoscuse pe Internet. Conferința din Iași programată în noiembrie va presupune ca delegațiile de elevi, preponderent minori, să vină însoțiți de profesori, așa cum pleacă loturile de olimpici la fazele naționale ale olimpiadelor, spune pentru Edupedu.ro directoarea Colegiului Racoviță, Mihaela Gotcu.

După cazul din Neamț de la conferința organizată independent de elevi la Colegiul Național „Petru Rareș”, unde directorul a acordat săli de clasă elevilor și nu a anunțat inspectoratul școlar despre activitatea ținută în școala publică, despre care am scris pe larg aici, pentru dezbaterile din toamnă de la Iași care se organizează de 15 ani la Colegiul Racoviță, va exista un parteneriat între liceu și școlile de la care provin elevii participanți, explică profesoara Gotcu într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro.

„Noi chiar la finalul lunii august vom avea un consiliu de administrație pentru a demara anul școlar și dorim să facem o revizuire a regulamentului. Practic, noi suntem la a 15-a ediție anul acesta. Este o conferință care a fost inițiată la Iași din 2008 de către un voluntar al Corpului Păcii. La momentul acela aveam un regulament cu privire la trimiterea unor grupuri de elevi care să fie însoțiți de profesori și lucrul acesta se întâmpla așa: profesorii de la școlile de unde proveneau elevii participanți intrau ca și profesori, erau evaluatori într-un comitet care corecta rezoluțiile copiilor, ale delegaților. Lucrul acesta s-a întâmplat timp de câțiva ani, apoi în ultimii ani am continuat și n-am pățit niciun fel de incident. Am mers pe declarații parentale. Unele școli trimiteau astfel de profesori însoțitori, altele nu. Ne gândim să revizuim regulamentul în așa fel încât să ne asigurăm că tot ce înseamnă participarea elevilor din alte unități de învățământ se face în securitate maximă”, a explicat directoarea Colegiului.

„Noi suntem răspunzători de siguranța lor atât timp cât sunt pe perimetrul școlii, ca și în cazul elevilor noștri. Ce se întâmplă dincolo de, să spunem, programul conferinței, ca și la școală, nu mai este responsabilitatea noastră, dar vrem să avem o legătură mult mai strânsă cu școlile de unde vor proveni elevii care se vor înscrie ca delegați și care vor fi participanți la această ediție a conferinței IașiMUN”, a mai precizat Mihaela Gotcu.

Mihaela Gotcu / Foto: BZI.ro

„Am avut, cred că în 2018-2019, nu mai știu exact sau poate mai devreme (…) această conferință inclusă și în calendarul proiectelor educative la nivel național (CAEN – n. red.). Atunci am primit program, aprobare, ca la orice excursie, concurs școlar, olimpiadă școlară: elevii, fie majori, fie minori, să fie însoțiți de către un cadru didactic care să fie răspunzător pentru ei și bineînțeles să existe și acea declarație parentală, mai ales în cazul elevilor minori. Vom vedea care sunt termenele pentru anul acesta (de înscriere într-un calendar al activităților educative – n. red.), vedem dacă ne înscriem pentru această ediție sau vom face lucrul acesta pentru următoarea ediție. Evenimentul reiterează importanța și responsabilitatea pe care o avem ca profesori”, a mai spus directoarea.

  • Includerea MUN într-un calendar al concursurilor școlare nu ar putea fi posibilă decât dacă nu ar mai fi percepută o taxă de participare, dat fiind că toate competițiile școlare din CAEJ / CAER / CAEN sunt fără taxe.

Dacă dezbaterile nu vor fi incluse în calendarul activităților, atunci „vom cere aprobare din partea Inspectoratului Școlar și vom merge pe ideea de parteneriate cu școlile care vor trimite delegați elevii și, în baza acelui parteneriat, școală să numească un cadru didactic însoțitor”, a mai indicat reprezentanta Colegiului Racoviță din Iași.

În ceea ce privește cazarea elevilor, se va lua o hotărâre în curând, a adăugat profesoara Gotcu: „În primele ediții asiguram noi, ca organizatori, în sensul în care aveam câteva locuri de cazare și le distribuiam ulterior. Nu am mai putut să facem lucrul acesta și fiecare grup de de elevi își alegea, căuta un loc de cazare. Propuneam anumite locuri, ne asiguram că există disponibilitate în acelea și atunci ei (elevii – n. red.) se orientau. (…) Vom vedea cum este anul acesta, vom vedea la revizuirea regulamentului, pentru că într-adevăr ne-am dat seama că este o responsabilitate foarte mare și ne vom hotărî”.

Urme de reticență din partea părinților. Sunt așteptați circa 180 de elevi

La ediția de anul trecut a IașiMUN, desfășurată în perioada 17-20 noiembrie, au participat 230 de delegați, potrivit informațiilor de la liceul organizator. La ediția din acest an, peste circa 3 luni, sunt așteptați în jur de 180 de elevi, spune directoarea Gotcu care menționează că va mai fi o etapă de înscrieri și selecție în urma căreia ar putea veni mai puțini elevi la conferințe, ca urmare a întâmplării de la Piatra Neamț.

O conferința asemănătoare am fost ținută la Galați – GalMUN și în februarie anul acesta, cu perioada de înscrieri în toamna anului trecut.

Și la Botoșani au avut loc dezbateri MUN în perioada 10-12 aprilie 2023 la care au participat 110 delegați.

O sesiune de Model United Nations (MUN) de anul acesta din București a fost ținută în aprilie la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

Foto: © Skolton | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Eleva de 16 ani care a murit la Piatra Neamț urma să participe la activități organizate numai de elevi, în Colegiul „Petru Rareș”, fără știrea și aprobarea Inspectoratului școlar / Nimeni nu s-a asigurat că minorii veniți singuri ajung la cazări

4 comments
  1. Si mai e un aspect ce nu trebuie neglijat, nici de noi, nici de organele de ancheta:
    – Concursul Model United Nations este un concurs privat la care se percepe anticipat taxa de participare, deci nu poate fi incadrat sub nicio forma la concursuri scolare, la acestea fiind interzisa solicitarea de taxe in bani ori alte beneficii.
    – Pana acum stim doar ca s-a perceput taxa de participare de la fiecare elev. Nu stim insa cine s-a infruptat din “cascaval”. Nu stim daca directorii de scoli, in calitatea lor de co-organizatori au fost platiti – sau rasplatiti – de MUN, ceea ce ar fi cu totul interzis.
    – Oricum, prin punerea la dispozitie a spatiilor scolare, gratuit sau nu, fara anuntarea Inspectoratelor Scolare, s-a savarsit cel putin ABUZ IN SERVICIU.

  2. Asadar, madam Gotcu vrea sa faca reguli, nu sa respecte regulile pe care nu le-a respectat conducerea scolii de la Neamt!!!

    Va invit sa facem un exercitiu de imaginatie. sa zicem ca in fiecare profesor caruia i se nazare sa faca un concurs isi face propriile reguli si-i pune la treaba pe toti profesorii din tara cu sarcina specifica de a insoti elevii care vor sa participe la concursul organizat de el/ea.

    Pe banii cui si pe timpul cui?
    Si pana la urma cine e Gotcu asta?
    Si cine e voluntarul asta al ei de la Peace Corps?

  3. Nu stiu cui apartine formularea “a murit înainte ca evenimentul să înceapă”, insa aceasta formulare pute a muşamalizare, in contextul in care eleva a decedat dupa ce a fost drogata si violata, adica juridic vorbind: a fost ucisa, cu sau fara intentie, asta ramane de vazut ce va constata echipa de experti criminalisti!

    1. A murit înainte să ajungă la conferință. Dacă a luat drogurile de bună voie sau forțată/înșelată de violator, vor stabili cei din justiție.

      Dar regulile pe care ar fi trebuit să le respecte erau cam permisive, de aia se dau toți acum cu fundul de pământ. Și erau permisive pentru că CȘE și-a asumat organizarea doar de la momentul sosirii în locație până la finalul conferinței, și nu a avut treabă cu transportul de la și până acolo sau siguranța elevilor minori pe drumul respectiv, pentru că – spuneau ei – au mai făcut și altă dată așa ceva și nu s-a întâmplat nimic. Acum sunt căutați adulți ca să fie trași la răspundere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educația și jurnalismul de calitate sunt cheie pentru combaterea dezinformării, domeniu în care UE riscă să rămână dezarmată în fața instituțiilor din unele țări membre – avertismentul unui deputat european

Uniunea Europeană trebuie să găsească modalități pentru a sprijini jurnalismul de calitate, dar și o educația necesară pentru a combate dezinformarea, avertizează europarlamentara letonă Sandra Kalniete, autoarea unui raport recent…
Vezi articolul

Specialist în sănătate publică: După alegeri, mă aștept să ajungem la măsuri de izolare. Este bine, măcar, că există o abordare regională, să nu închidem toată țara

Profesor universitar la Universitatea Iowa în SUA, dar şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sănătate publică, Răzvan Cherecheș spune pentru G4Media.ro că numărul cazurilor de coronavirus va crește…
Vezi articolul