Educația și jurnalismul de calitate sunt cheie pentru combaterea dezinformării, domeniu în care UE riscă să rămână dezarmată în fața instituțiilor din unele țări membre – avertismentul unui deputat european

112 vizualizări
Foto: © Bang Oland | Dreamstime.com
Uniunea Europeană trebuie să găsească modalități pentru a sprijini jurnalismul de calitate, dar și o educația necesară pentru a combate dezinformarea, avertizează europarlamentara letonă Sandra Kalniete, autoarea unui raport recent pe această temă, citată de EUObserver. Ea arată că, altfel, UE riscă să rămână dezarmată în fața unor politicieni, instituții publice sau guvernamentale chiar din țările membre, implicate în activități de dezinformare.

Potrivit acesteia, UE poate indica informații false sau manipulatorii, dar mai mult nu prea are ce face, deoarece competențele în acest domeniu sunt naționale, nu comunitare. De aceea, a spus ea, Uniunea trebuie să găsească modalități de a sprijini jurnalismul, dar trebuie avută în vedere și educația, care “poate furniza nu numai fapte, ci și abilități de alfabetizare media, așa încât oamenii să nu fie naivi și să cadă victimă dezinformărilor”.

Sandra Kalniete este autoarea unui raport recent ce include recomandări pentru Comisia Europeană și pentru statele membre, pentru a combate amestecul extern în cadrul UE, inclusiv prin dezinformare. Raportul îndeamnă statele membre să includă teme precum alfabetizarea media și digitală în curricula lor, începând cu educația timpurie și terminând cu formarea profesorilor și a cercetătorilor.

  • Documentul integral poate fi consultat aici.

Potrivit sursei citate, deputata europeană a făcut legătura între dezbaterile pe această temă și cele pe tema statului de drept. Acestea au vizat inclusiv România, dar în ultimii ani se concentrează în special asupra Poloniei și Ungariei, EUObserver amintind în acest sens de tentative ale instituțiilor din Ungaria de a răspândi informații false.

—————————

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto © Bang Oland | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comentariu
  1. Ce calitate a jurnalismului sa cerem atata vreme cat exista jurnalisti analfabeti functional, nu vorbesc corect romaneste, nu au vocabular de clasa a 4-a, confunda suma cu media, culmea find expresia “marea majoritate”! Acesti (nu toti) neica-nimeni nu sunt capabili de nimic.
    Mai e o expresie superba folosita de jurnalistii-nuli ca valoare: “EI BINE ….” si cateodata se continua “au mai murit doi oameni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Educația economică în Polonia: Afacerile și managementul – o nouă materie ce va înlocui Introducerea în antreprenoriat și va putea fi inclusă în examenul de final de liceu

Polonia a decis să extindă cursurile dedicate afacerilor, la nivelul învățământului secundar, începând din 2023, pe baza unui curriculum ce va fi stabilit împreună cu reprezentanți ai comunității de afaceri,…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță probleme „extrem de grave” în școli, fără să menționeze vreo măsură care să le combată: “Există o explozie a fenomenului de bullying în școli – extrem de grav, o multiplicare a tentativelor de suicid în rândul adolescenților, o multiplicare a afecțiunilor oftalmologice”

Școala a fost afectată în timpul pandemiei “enorm, înfricoşător de mult” şi “pierderile educaţionale sunt foarte mari”, „greu de recuperat”, „necesitând perseverenţă şi implicare”, a spus Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul

Sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice cu psihiatri și monitorizarea anuală a avizelor, soluția dată de noul secretar de stat în Ministerul Educației, Antoneta Bolchiș, pentru profesorii agresivi / Profesorii care fac ancheta, să nu fie din școala în care predă agresorul

Cadrele didactice ar trebui evaluate de psihiatri într-un sistem care să includă și monitorizarea anuală a avizelor date de specialiștii în sănătate mintală, potrivit unei propuneri făcută de Antoneta Bolchiș,…
Vezi articolul