Directorii liceului Petru Rareș din Piatra Neamț, cercetați disciplinar pentru organizarea dezbaterilor Model United Nations fără aprobarea Inspectoratului școlar, unde o elevă a murit / Șefa ISJ Neamț: Cel târziu la sfârșitul săptămânii viitoare trebuie să avem un rezultat

9.583 de vizualizări
Foto: cnpetrurares.ro
Cei doi directori ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț sunt cercetați disciplinar de o comisie de anchetă a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, după ce au organizat conferința Model United Nations la începutul lunii august fără aprobarea ISJ, pe timp de vacanță de vară, într-o școală publică. Măsura a fost decisă după ce un raport al ISJ Neamț despre caz a fost discutat în Consiliul de Administrație (CA) al inspectoratului joi după-amiază, 17 august, a declarat pentru Edupedu.ro șefa instituției, Florentina Luca-Moise.

Amintim că la eveniment urma să participe și o elevă din București care a murit cu o seară înainte de începerea dezbaterilor în casa unui tânăr din localitate pe care îl cunoscuse pe internet. Conferința a fost organizată independent de elevi la Colegiul Național „Petru Rareș”, unde conducerea liceului a acordat săli de clasă elevilor și nu a anunțat inspectoratul școlar despre activitatea ținută în școală. Nimeni nu s-a asigurat că elevii participanți, majoritatea minori, ajung la cazări – pe larg aici.

Ambii directori, directorul și directorul adjunct, vor fi cercetați disciplinar de „o comisie de cercetare disciplinară care are ca președinte un inspector școlar general adjunct, cu inspectori școlari, un reprezentant al salariaților, exact cum prevede legea”, a spus inspectoarea-șef. În funcție de gravitatea abaterilor, potrivit legii educației în vigoare, personalul didactic poate fi sancționat de la o observație scrisă, avertisment și scăderea salariului, până la desfacerea contractului de muncă.

„În baza raportului comisiei de cercetare prealabilă, căci am avut la nivelul instituției o comisie de cercetare conform articolului 280, alineatul 3 indice 1 (n. red. din legea Educației în vigoare, nr. 1/2011), privind organizarea și desfășurare a proiectului MUN, consiliul de administrație al Inspectoratului școlar a hotărât constituirea unei comisii de cercetare a abaterilor prezumate săvârșite de conducerea unității de învățământ. În acest sens, vom aplica articolul 280 din Legea Educației Naționale, cu completările și modificările ulterioare. Nu am calculat încă termenul, dar cred că cel târziu la sfârșitul săptămânii viitoare trebuie să avem un rezultat, să nu depășim termenul legal”, a spus inspectoarea-șef din Neamț, Florentina Luca-Moise, pentru Edupedu.ro.

Întrebată dacă școala avea vreun parteneriat cu elevii sau în ce formă s-au organizat dezbaterile, Luca-Moise a declarat că nu exista un parteneriat.

„Acum urmează ca cei doi directori să fie audiați și să se întocmească alte proceduri, ca să se finalizeze raportul comisiei de anchetă disciplinară și să se decidă sancțiuni pentru conducerea liceului”, a adăugat inspectoarea.

Întrebată pentru ce sunt anchetați cei doi directori, Florentina Luca-Moise a precizat că „abaterile acestora țin de încălcarea unor articole din fișa postului și a contractelor de management, de lipsa comunicării cu inspectoratul și de atingerea imaginii publice a învățământului din Neamț, de nerespectarea deciziilor departamentelor și ale Inspectoratului Școlar ce au fost transmise unităților de învățământ la începutul anului școlar trecut și pe parcurs și care au fost luate la cunoștință de managementul din aceste unități, plus încălcarea obligației de a anunța Inspectoratul Școlar despre activitatea extrașcolară.

Ce sancțiuni prevede legea educației în vigoare

„(1) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar, precum și cel de conducere, de îndrumare și de control din învățământul preuniversitar răspund disciplinar pentru încălcarea îndatoririlor ce le revin și a fișei anuale a postului ocupat potrivit contractului individual de muncă, precum și pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învățământului și prestigiului unității/instituției, conform legii.

(2) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului prevăzut la alin. (1), în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) observație scrisă;
b) avertisment;
c) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control;
e) destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

(…)

(4) Pentru cercetarea abaterilor prezumate săvârșite de personalul din unitățile/instituțiile de învățământ, personalul de conducere al unităților/instituțiilor de învățământ preuniversitar, personalul contractual, personalul de îndrumare și de control și personalul de conducere din cadrul inspectoratelor școlare și de personalul de conducere, de îndrumare și de control din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, comisiile de cercetare disciplinară se constituie după cum urmează:

(…)

b) pentru personalul de conducere al unităților/instituțiilor de învățământ preuniversitar și pentru personalul de îndrumare și control din inspectoratele școlare, comisii formate din 3-5 membri, dintre care un reprezentant al salariaților, iar ceilalți au funcția didactică cel puțin egală cu a celui care a săvârșit abaterea. Din comisie face parte și un inspector școlar general adjunct din cadrul inspectoratului școlar județean/al municipiului București”, se arată în Legea educației nr. 1/2011.

Citește și:
Regulile de la conferința Model United Nations Iași, modificate după cazul din Neamț și după reticența părinților față de evenimente / Directoarea liceului Racoviță: Vom cere ca grupurile de elevi să vină cu profesori care să răspundă de ei, ca la concursuri și olimpiade
Eleva de 16 ani care a murit la Piatra Neamț urma să participe la activități organizate numai de elevi, în Colegiul „Petru Rareș”, fără știrea și aprobarea Inspectoratului școlar / Nimeni nu s-a asigurat că minorii veniți singuri ajung la cazări

9 comments
  1. Ma uimeste si Nectaria si Cadrul Didactic, in privinta profesorului insotitor!

    Dear all, trebuie sa va fie clar ca acest concurs era pe bani. Elevii plateau ca sa participe.
    Fiind pe bani, nu putea sa obtina never ever statut de concurs / competitie scolara, ca legea asa zice, si normele spun, ca nu ai voie sa ceri bani de la parinti.
    Prin urmare, nici un profesor insotitor nu se putea obtine / sau implica oficial si legal.
    Nici nu vorbim de implicare de amorul artei cand si daca nu e vorba de activitati scolare, … ca ies alte vorbe, mai ales cand e vorba de minori!
    Pe Nectarina o iert, dar Cadrul Didactic ar trebui sa stie ca: nici cand e vorba de o vizita la muzeu, sau de o excursie scolara, nici Directorii, nici Inspectorii nu pot obliga vreun profesor sa fie acel insotitor legal, unul la 10 elevi. Nu sunt insotitori, NU SE FACE ACTIVITATEA!
    Puneti mana si cititi, invatati legea, faceti conexiuni logice si apoi comentati !!!

    1. Tu sigur nu ai copii! Ai citit ce am scris în paranteză ,,ca părinte”? So, era vorba strict de relația părinte-copil! Sper ca pe viitor să citești cu atenție comentariile (of course, ,,făcând conexiuni logice” 🤨)!
      P S. Am zis să scriu pe limba ta: rom-eng…

      1. Tocmai, ca parinte TU trebuie sa te ingrijesti de copilul tau, nu sa-ti inchipui ca la dispozitia elevului/ elevei sta in asteptare un profesor/ o profesoara ca sa fie insotitor / insotitoare pe unde vrea copil tau minor – caruia tu ii esti tutore – sa bantuie in conformitate cu agenda lui/ei ascunsa.
        Nu stiu dece iti permiti sa-ti dai tu cu parerea despre viata mea, dar … pentru ca ai manifestat curiozitate … anul acesta dau nepoata la scoala!

        1. Ești tare grea de cap!
          Se pare că au apărut iar Oanele, Marianele și Inele…
          Sper să nu îți semene nepoata la minte! Aș compatimi bieții profesori…
          Tu știi să citești? Redau cele scrise: ,,Ai citit ce am scris în paranteză ,,ca părinte”? So, era vorba strict de relația părinte-copil!”

          Redau și primul comentariu: ,,Nectaria, de acord cu tine 100% (ca părinte)!
          Minciuna a costat-o viața! Păcat!”

          Nici acum nu pricepi? Sau nu ai citit articolul să vezi despre ce minciună era vorba?

          Deja devii obositoare! Îți explică omul ca la copilul de grădiniță! Cred că și el ar înțelege mai repede…

          1. Pai doamna Cadru, daca ai scris ca esti 100% de acord cu Nectaria, inseamna ca esti de acord si cu afirmatia ei ca: “Eu că părinte nu i-aș fi dat voie să plece fără profesor însoțitor.”
            IAR EU AM COMENTAT EXCLUSIV IN DREPTUL ACESTEI AFIRMATII, precizand neconformitatea ei cu legea si cu normele.
            In alta ordine de idei, invata sa nu mai jignesti, sa nu te mai exprimi cu privire la inteligenta persoanelor pe care nu le cunosti si sa comentezi strict la subiect!

  2. Nu au vină directorii. Cea mai vinovată este mama fetei pentru că nu și-a cunoscut copilul, a mintit-o fata cum a vrut. In plus știa de relația ei ei cu acel individ de pe Facebook, deci era clar că fata dorea să se întâlnească cu el.
    Eu că părinte nu i-aș fi dat voie să plece fără profesor însoțitor.

    1. De acord!În plus,așa cum se fac anchete pt nimic în sistemul de învățământ,vreau sa văd și eu o anchetă făcută la Agenția Națională Antidrog sau la alte instituții ale statului care erau obligate să monitorizeze 24 de ore din 24 pe toți comercianții și consumatorii de droguri din teritoriu.

    2. Directorii trebuie cercetati pentru abuz in serviciu, nu asa o cercetare disciplinara. Directorii au pus scoala la dispozitia unei afaceri private, si prin asta au inselat si vigilenta parintilor, care s-au culcat pe-o ureche … crezand ca “a … e ceva cu scoala”.
      DNA sa cerceteze, nu Inspectoratul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu, despre liceenii din localități în carantină, care învață în alte orașe: Nu văd de ce ar fi mai puțin important să poți merge mâine la simularea pentru Bacalaureat, dar să poți merge la cumpărături

Nu văd de ce ar fi mai puțin important să poți merge mâine la simularea pentru Bacalaureat, dar poți merge la cumpărături, spre exemplu, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul

Definitivat 2023. Proba scrisă are loc pe 19 iulie. Instrucțiunile Ministerului Educației pentru profesori: Intrarea în săli se face de la ora 7:30 și până la 8:00. Nu este permisă schimbarea disciplinei pentru care candidatul a optat la înscriere

Proba scrisă de la Definitivat 2023 este organizată miercuri, 19 iulie, potrivit calendarului oficial. Profesorii au acces în sala de examen în intervalul orar 7.30-8.00, conform procedurii Ministerului Educației. Examenul…
Vezi articolul