DOCUMENT Condiţiile puse de USR-PLUS pentru un guvern cu PNL – domeniul Educației: „Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri performanţi, aleşi prin concurs”

Foto: Pexels.com

Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri  performanţi, aleşi prin concurs, o descentralizare a sistemului care presupune ca deciziile în şcolile publice să fie luate nu de minister şi primărie, ci de consiliul de administraţie al şcolii și organizarea şi dezvoltarea a opt Centre Regionale pentru Suport în Educaţie Online, care să ofere şcolilor sprijin în desfăşurarea orelor online, de la conectarea la internet de mare viteză şi achiziţia de echipamente până la formarea de competenţe digitale pentru cadrele didactice. Acestea sunt principalele condiții din domeniul Educației pe care USR-PLUS le pune pe masa discuțiilor pentru formarea unei coaliții de guvernare, potrivit unui document publicat pe pagina de Facebook.

Alte condiții sunt program școlar de la 8 la 5, masă caldă și „în 4 ani să ajungem la 80% din școli la nivel național cu programe școală după școală”. De asemenea, USR-PLUS a mai trecut în documentul cu elemente de negociere pentru formarea coaliției de guvernare „regândirea materiilor şi stabilirea unui curriculum naţional simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de şcoală.”

Propunere text pentru acordul de coaliție:

Elemente esențiale care nu trebuie să lipsească:

Să poți alege școala la care merge copilul tău, din mai multe opțiuni bune. Deciziile în școlile publice să fie luate nu de minister și primărie, ci de consiliul de administrație al școlii. Regândirea materiilor și stabilirea unui curriculum național simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de școală. Un proces mai ușor de înființare și funcționare a grădinițelor, școlilor și liceelor private.

Primele 100 de zile:

Primul an:

Anii 2 – 4:

Țintă: în 4 ani să ajungem la 80% din școli la nivel național cu programe școală după școală (ȘDȘ).

Extinderea treptată a programului Masă Caldă – actual organizat în 150 de școli (demarat în 2016 de guvern ca pilot) – extindere la nivel național (aprox 6.800 unități școlare cu personalitate juridică) implicând costuri de 3,05 miliarde lei anual

Țintă: minim 30% din elevi în 4 ani – cu aplicare din 2021

Program național reorganizat, eliminarea procedurilor de achiziție națională – pentru implementarea de soluții către școală (Asociația de Părinți) sau CL – se poate ajunge cu implementare la nivel național.

Extinderea infrastructurii școlare pentru a permite tuturor elevilor din România să învețe într-un singur schimb:

• Școli 3 schimburi – 26 național – 22,006 elevi;

• Școli 2 schimburi – 1490 național ( aprox. 870 urban + 620 rural) – 795,594 elevi

Termen mediu: pregătit proiecte pentru 2021- 2027 , inclusiv includerea în POEO a strategiei. Analiza campusuri (locații, costuri, impact buge- 20 tar, impact dezvoltare durabilă, modele de dezvoltare).

Sprijin pentru școala online

Organizarea și dezvoltarea a 8 Centre Regionale pentru Suport în Educație Online, care să ofere școlilor sprijin în desfășurarea orelor online; de la conectarea la internet de mare viteză și achiziția de echipamente până la formarea de competențe digitale pentru cadrele didactice.

Text propus pentru protocolul coaliției:

Elemente esențiale care nu trebuie să lipsească:

Motivul pentru care aceste Centre Regionale sunt momentan tranzitorii are legătură cu necesitatea asigurării de competențe digitale și de conectivitate pentru toate școlile din România ca impact al pandemiei.

Ulterior tipul de suport oferit de catre CR-SEO se va direcționa fie către CCD-uri, fie ISJuri, fie noi entități regionale care vor prelua parțial bucăți de responsabilități ale actualelor ISJ-uri.

Acțiuni instituții MFE (AM POCU actual, indiferent unde va fi subordonat) deschide apelul necompetitiv, ulterior evaluează și aprobă proiectul. MEC pregătește proiectul. Ulterior sustenabilitatea va fi asigurată de MEC sau de structurile ce vor înlocui ISJ Alocare bugetară: 25 mil euro, fonduri europene.

Foto: Pexels.com

Exit mobile version