DOCUMENT “Elevii cu rezultat pozitiv la testul antidrog trebuie să suporte consecințe negative importante?”- una dintre întrebările chestionarului care va ajunge la părinții elevilor de clasele V-XII, de luni, 23 octombrie / Ce conține chestionarul

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com

De luni, 23 octombrie, școlile din București vor trimite părinților care au elevi mai mari de clasa a V-a, un chestionar elaborat de Prefectura Capitalei, referitor la posibilitatea testării antidrog a elevilor care sunt suspecți de consum de droguri, a spus prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, într-o conferință de presă, transmite Agerpres. Părinții, sau elevii majori, vor fi întrebați printre altele, dacă elevii cu rezultat pozitiv la testul antidrog trebuie să suporte consecințe negative importante sau deloc. De asemenea, în caz de suspiciune de consum de droguri, profesorul să poată cere testarea unui elev în incinta școlii, cu acordul părinților, dar în condiții de confidențialitate, iar rezultatele nu vor fi cunoscute decât de părinți. Edupedu.ro a scris din 15 octombrie despre acest chestionar – prefectul Capitalei spunea atunci că limita de vârstă ar trebui să fie de la clasa a VII-a în sus. Vezi în articol ce întrebări conține chestionarul, în varianta de draft, care poate suferi însă modificări. Timp de 2 zile, până joi, pot fi trimise propuneri.

Chestionarul realizat de reprezentanți ai Prefecturii Capitalei privind testarea antidrog a elevilor care sunt suspecți de consum de droguri va ajunge la părinți începând cu luni, 23 octombrie, spune prefectul Capitalei, Rareş Hopincă. Documentul completeze părinții va avea cel puțin 18 întrebări de tip grilă, în varianta actuală propusă de Prefectura Capitalei. Există și o variantă care este adaptată pentru elevii majori de liceu.

Deși se menționează că în eventualitatea testării la cerere a unui elev, acest lucru s-ar desfășura în condiții de confidențialitate și doar cu acordul părintelui, una dintre întrebări face referire la consecințele pe care un elev depistat pozitiv le-ar putea suporta: Întrebarea este: Cu care din următoarele afirmații sunteți de acord? Răspunsurile propuse sunt următoarele:

Nu se precizează în document ce înseamnă consecințe negative și nici cine le-ar stabili.

Chestionarul se referă la elevii începând din clasa a V-a până la cei din clasele terminale de liceu. În ciclul gimnazial şi liceal din Bucureşti sunt circa 150.000 de elevi, dintre care aproximativ 15.000 sunt majori, potrivit prefectului.

Timp de 2 zile pot fi trimise propuneri de modificare a chestionarului din partea filialei Bucureşti a Federaţiei Naţionale a Părinţilor, Consiliului Municipal al Elevilor, Agenţiei Naţionale Antidrog, Poliţiei Capitalei, Jandarmeriei Capitalei, Direcţiei de Sănătate Publică și alții.

Documentul va fi finalizat la sfârşitul acestei săptămâni, iar de luni va începe diseminarea sa în şcoli, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Ce întrebări va conține chestionarul pentru elevii de liceu – Varianta draft

Printre întrebări:

Sursa: Prefectura Capitalei
Sursa: Prefectura Capitalei
Sursa: Prefectura Capitalei

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă a spus în conferința de presă în care a prezentat proiectul: “Am avut astăzi o nouă şedinţă a grupului de lucru iniţiat de prefectul Municipiului Bucureşti, iar subiectul principal a fost prezentarea proiectului de chestionar, pe care îl vom implementa la nivelul tuturor şcolilor din Bucureşti (…) Este vorba despre posibilitatea testării, în anumite condiţii, adică, la cererea, de exemplu, a unui cadru didactic care sesizează un comportament atipic al unui elev, cu acordul prealabil al părintelui sau în prezenţa părintelui şi în condiţii stricte de confidenţialitate, pentru a evita cu orice preţ stigmatizarea. A doua temă a cercetării se referă la posibilitatea efectuării unor analize medicale periodice de sânge (…) care sa includă şi markeri antidrog”, a menţionat Rareş Hopincă.

Părinţii vor fi întrebați dacă ar fi de acord ca şcoala în care învaţă copiii să facă parte dintr-un proiect pilot antidrog, în care să fie testate efectiv o parte dintre măsurile propuse în chestionar.

Prefectul Capitalei este de părere că aceste analize ar trebui să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, să se facă în clinici medicale, la cererea părintelui, ori de câte ori este nevoie.

O altă întrebare adresată părinţilor este dacă ar fi de acord să se elibereze o adeverinţă care să ateste că elevii au fost la analize medicale, iar rezultatul va fi confidenţial şi disponibil doar familiei, nu și școlii.

“Perioada în care vom culege datele vreau să fie una cât mai extinsă, probabil ne referim la patru săptămâni, pentru că nu aş dori ca acest chestionar să fie doar trimis spre o simplă completare părinţilor, ci aş vrea ca, în măsura timpului fiecăruia dintre noi, să fim prezenţi în fiecare liceu, măcar din Bucureşti, să prezentăm împreună cu specialişti acest chestionar, ca parte a campaniei ample de conştientizare a problemei drogurilor’, a spus Rareş Hopincă.

Potrivit acestuia, în urma centralizării rezultatelor, în şcolile care se bucură de ‘susţinere largă’ a măsurilor Prefecturii vor fi derulate proiecte pilot antidrog.

“Ar trebui să lansăm o dezbatere publică cu privire la pedepsele traficanţilor de droguri, mai ales a celor care vând droguri minorilor. Opinia mea este că un traficant de droguri care este prins vânzând droguri minorilor ar trebui să primească o pedeapsă maximă de 25 de ani, fără posibilitatea de eliberare condiţionată’, a adăugat Rareş Hopincă.

Informații de context

Pe 15 octombrie, prefectul Capitalei, a spus pentru Edupedu.ro că pregătește chestionar pentru părinți, realizat împreună cu sociologi și psihologi voluntari, prin care vor răspunde la 3 întrebări legate de prevenția consumului de droguri în școli.

În cazul testării de consum de droguri, aceasta s-ar face doar la propunerea unui cadru didactic, în caz de suspiciune. Acest lucru, împreună cu ideea unei ore antidrog în școli presupune instruirea profesorilor în acest sens, iar Ligia Deca a anunțat de mai multe ori că din toamnă Ministerul pregătește un program de formare pentru profesori, însă nu a dat detalii despre ce va conține programul sau cum vor fi aleși profesorii.

Știm că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri, anunța Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației încă din luna martie. Întrebat de Edupedu.ro, în septembrie, dacă au început aceste cursuri și câți profesori au fost formați, secretarul de stat Kallos a spus că nu cunoaște stadiul proiectului.

Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere și la Ministerul Educației pe acest subiect. Când vom primi un răspuns îl vom publica.

Totuși, prin proiect separat al Agenției Naționale Antidrog, peste 11.000 de profesori din mediul urban și rural au fost instruiți în acest an să recunoască elevii care consumă droguri, potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog transmise la solicitarea Edupedu.ro. “Profesorii au primit informații cu privire la simptomatologia consumatorilor de droguri, efectele diferitelor clase de droguri, semnele consumului de droguri, profilul consumatorului de droguri, dar și despre activitățile, proiectele si campaniile de prevenire a consumului de droguri derulate de ANA, precum si despre serviciile specializate de asistent oferite consumatorilor de droguri”, a răspuns Agenția Națională Antidrog.

Anul acesta școlar 2023-2024, școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel, a spus secretarul de stat din Ministerul Educației, Kallos Zoltan.

Chestionarul adresat părinților, varianta draft
Chestionarul adresat elevilor majori, varianta draft

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Testarea unui elev în caz de suspiciune de consum de droguri, analize periodice decontate de stat și ore antidrog în școli – propunerile dintr-un chestionar al Prefecturii Capitalei ce va fi validat cu Inspectoratul școlar marți și pe care-l vor primi părinții elevilor din București / Vizați ar fi cei din clasele VII-XII, propune prefectul
Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán
Peste 11.000 de profesori din mediul urban și rural au fost instruiți în acest an să recunoască elevii care consumă droguri, potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog

Noile planuri-cadru de liceu vor include tematici despre prevenția consumului de droguri și combaterea adicțiilor, spune ministrul Educației
Exit mobile version