DOCUMENT Motivul oficial al tăierii creșterii salariale pentru profesori, cu 17 zile înainte să aibă loc, arată că banii pentru salariile majorate nu erau prinși în bugetul pe 2020, așa cum au susținut guvernanții

Foto: gov.ro/presidency.ro

Tăierea creșterii salariale promisă profesorilor de la 1 septembrie este justificată de către Ministerul Finanțelor Publice prin faptul că ar fi “costat” bugetul peste 1% din PIB, potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență privind rectificarea. Așa că Guvernul propune amânarea creșterilor salariale pentru profesori cu un an, până după alegerile locale și generale și până după cel mai dificil an școlar pe care Educația din România l-a avut până la acest moment.

Ministerul de Finanțe explică faptul că ar fi fost nevoie de încă 11 miliarde de lei, respectiv 1,06% din PIB pentru realizarea creșterii salariale prevăzute de Legea 153/2017.

De la Titlul “Cheltuieli de personal” a fost tăiată (redistribuită) doar suma de 522,9 milioane lei. Prin urmare, deși au promis în repetate rânduri că banii sunt în buget, sumele necesare pentru acoperirea creșterilor salariale legale de la 1 septembrie 2020 pentru cadrele didactice nu erau în buget. Lipseau circa 10,5 miliarde de lei.

Edupedu.ro a scris încă din 17 decembrie 2019 despre faptul că majorarea salarială programată pentru 1 septembrie nu era prinsă în bugetul pe 2020.

La acel moment, Ministrul Finanțelor a anunțat public pe 18 decembrie că “salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferenţa până la 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spaţiul public. Ştiu şi mulţumesc premierului pentru înţelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanţelor a anunţat-o ieri, deci să nu mai avem discuţia despre asta în spaţiul public”.

Calculele aceluiași minister arată că banii nu erau incluși în buget.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la audierile din Parlament pe 18 februarie 2020: “Da, o spun clar acum, deşi am mai spus-o, salariile profesorilor vor creşte la 1 septembrie. Au crescut deja la 1 ianuarie, conform legii, şi avem prinşi banii în legea bugetului de stat pentru creşterea salariilor şi de la 1 septembrie“.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști la conferința de presă din 12 august dacă s-a discutat majorarea salariilor profesorilor.

Răspunsul a fost: “Am discutat un prim draft pe care mi l-au prezentat Premierul și Ministrul Finanțelor. Ei lucrează în continuare pe aceste chestiuni și când sunt finalizate datele, le vor prezenta public”.

Ministerul Educației scria la finalul anului trecut, într-un răspuns către sindicate,în ultimii ani, salariile personalului din învățământul preuniversitar au înregistrat următoarele creșteri:

În anul școlar 2018-2019, în sistemul de învățământ preuniversitar din totalul de 215.833 de norme didactice de predare, 16.437 de norme erau ocupate de personal didactic titular în regim de plata cu ora, iar 4.533 de norme didactice erau ocupate de personal didactic fără studii corespunzătoare postului, potrivit datelor oficiale.

Foto: gov.ro/presidency.ro

Exit mobile version