DOCUMENT Motivul oficial al tăierii creșterii salariale pentru profesori, cu 17 zile înainte să aibă loc, arată că banii pentru salariile majorate nu erau prinși în bugetul pe 2020, așa cum au susținut guvernanții

13.571 de vizualizări
Foto: gov.ro/presidency.ro
Tăierea creșterii salariale promisă profesorilor de la 1 septembrie este justificată de către Ministerul Finanțelor Publice prin faptul că ar fi “costat” bugetul peste 1% din PIB, potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență privind rectificarea. Așa că Guvernul propune amânarea creșterilor salariale pentru profesori cu un an, până după alegerile locale și generale și până după cel mai dificil an școlar pe care Educația din România l-a avut până la acest moment.

Ministerul de Finanțe explică faptul că ar fi fost nevoie de încă 11 miliarde de lei, respectiv 1,06% din PIB pentru realizarea creșterii salariale prevăzute de Legea 153/2017.

De la Titlul “Cheltuieli de personal” a fost tăiată (redistribuită) doar suma de 522,9 milioane lei. Prin urmare, deși au promis în repetate rânduri că banii sunt în buget, sumele necesare pentru acoperirea creșterilor salariale legale de la 1 septembrie 2020 pentru cadrele didactice nu erau în buget. Lipseau circa 10,5 miliarde de lei.

Edupedu.ro a scris încă din 17 decembrie 2019 despre faptul că majorarea salarială programată pentru 1 septembrie nu era prinsă în bugetul pe 2020.

La acel moment, Ministrul Finanțelor a anunțat public pe 18 decembrie că “salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferenţa până la 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spaţiul public. Ştiu şi mulţumesc premierului pentru înţelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanţelor a anunţat-o ieri, deci să nu mai avem discuţia despre asta în spaţiul public”.

Calculele aceluiași minister arată că banii nu erau incluși în buget.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la audierile din Parlament pe 18 februarie 2020: “Da, o spun clar acum, deşi am mai spus-o, salariile profesorilor vor creşte la 1 septembrie. Au crescut deja la 1 ianuarie, conform legii, şi avem prinşi banii în legea bugetului de stat pentru creşterea salariilor şi de la 1 septembrie“.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști la conferința de presă din 12 august dacă s-a discutat majorarea salariilor profesorilor.

Răspunsul a fost: “Am discutat un prim draft pe care mi l-au prezentat Premierul și Ministrul Finanțelor. Ei lucrează în continuare pe aceste chestiuni și când sunt finalizate datele, le vor prezenta public”.

Ministerul Educației scria la finalul anului trecut, într-un răspuns către sindicate,în ultimii ani, salariile personalului din învățământul preuniversitar au înregistrat următoarele creșteri:

 • personalul didactic de predare – 140%
 • personalul didactic auxiliar – 119,5%
 • personalul nedidactic – 47,8%” – spune Ministerul Educației

În anul școlar 2018-2019, în sistemul de învățământ preuniversitar din totalul de 215.833 de norme didactice de predare, 16.437 de norme erau ocupate de personal didactic titular în regim de plata cu ora, iar 4.533 de norme didactice erau ocupate de personal didactic fără studii corespunzătoare postului, potrivit datelor oficiale.

Foto: gov.ro/presidency.ro


12 comments
 1. Este doar vina noastra ca inghitim toate minciunilor lor. In alte tari lumea iese masiv in strada pt drepturile lui, la noi se iese doar pt jocuri politice! Dupa astfel de decizii lumea ar trebui sa fie in strada sa isi strige nemultumirea! La inceputul anului au fost indexate cu rata inflatiei doar anumite pensii (MAI, MAPN etc) acolo unde exista sindicate. Pe oamenii de rand cine ii sustine? Nimeni! Acum profesorii nu benediciaza de majorari salariale cnf legii in vigoare pt ca se pare nici pe ei nu ii sustine nimeni, nici sindicatele, nici ministru…

 2. Profesorii nu or sa fac nimic.Cum nu au facut niciodată. Sunt manevrabili.
  Apoi,oamenii s-au asigurat:directorii sunt selectați pe baza de interviu si inspectorii la fel.

  Fără examen doar pe baza de sluj politicesc.
  Era clar ca pregătesc ceva serios de au fraudat,ca e frauda,examenul pentru directori și inspectori.

 3. Asa cum personalul spitalelor este un factor de risc, si profesorii sunt, in fata sutelor de copii, care sunt asimptomatici! Profesorii si-au cumparat din banii lor echipamente pentru lecții online! Personalul din spitale, ” eroii” si-a cumparat? Eroi sunt si polițiștii si pompierii sau jandarmii, care au stat si stau in prima linie!

 4. De ce nu au pus creșterea salariilor, în fața alegerilor? Alegerile puteau astepta, după acest an școlar greu! Iar cheltuielile duble, cu alegerile…puteau fi făcute pt.profesori!Educația are prioritate.Profesorii au ținut lecții online cu echipamentele lor, pe curentul si Internetul lor.In acest timp, primăriile ce au facut cu banii?

 5. PNL, sorry, ati perdut alegerile! Pe mana voastra! Pe minciuna voastra! Ati afirmat ca banii pentru cresterile salariale ale profesorilor din 2020 sunt in buget! Ati mintit! Este incalificabil!
  Profesorii au fost bataia voastra de joc! Cand ii asigurati public ca vor primi mariri salariale, iar apoi se vede minciuna, ati imbulinat-o!
  In plus. profesorii vor fi supusi la riscuri marite odata cu reinceperea scolilor! Fiecare profesor intra in contact zilnic cu sute de elevi!
  De ce profesorii nu ar primi aceleasi prime pe care le-au primit si personalul spitalelor! Intr-o scoala cu sute sau mii de copii este imposibil sa nu fie cazuri de purtatori asimptomatici!
  Sindicatele sunt pe burta! Pe asta se bazeaza guvernul! Nu-i nimic, mai aveti cateva luni de guvernare!
  Pensii speciale 100%, salarii pentru profesori 0 %!

  1. Nu va mai spun ca pnl racoleaza in draci directori pesedisti.Director pesedist,care a tinut ani intregi elevii in frig si in conditii insalubre,a fost primit ieri in pnl,cu surele si trambite.Dezgustator!Avem de-a face cu o gasca ce a subtilizat titulatura fostului partid istoric-PNL.

 6. Proști sunt dacă încep școala, adică ei să își riște viața și guvernanții după ce i-au mințit că banii sunt prinși în buget, acum să nu le dea nici ce scrie la lege, nicidecum ceva în plus ca la medici, care și așa aveau mărite salariile enorm. Acum vedem dacă mai au sindicate, ceea ce nu cred.

  1. Sundicatele de ce nu strang semnaturi de greva niciodata? Ii platim degeaba si executa ca o c…ieftina in fata Guvernului. Asa este. Nici macar o masca nu am primit nici la pregatiri, nici la incheierea mediilor. Erau doar pentru elevi, am vazut cu ochii mei cutia cu masti si ni s-a spus ca pentru profesori nu s-au adus, sunt pe numar de elevi. Ce rost mai are sa discutam de celelalte cheltuieli? Tuturor celorlalti care au facut telemunca li s au dat acasa dispozitivele si vor primi 2500 lei pentru cheltuieli. Trebuie sa incepem sa refuzam bataia de joc. Tuturor li se da cate ceva: ca sunt defavorizati, ca au muncit de acasa, ca au fost in somaj tehnic, ba ca tichete pt saraci si noua nimic desi am facut la comanda cum am fost obligati. Chiar nu intelege nimeni cat este de scump curentul, caldura, internetul pentru un om care de seara si pana a doua zi la amiaza ora 14 sau mai mult nu era nevoit sa le foloseasca, nefiind acasa? Si ca a trebuit sa ne cumparam laptopuri sau telefoane sau abonamente de internet nelimitat pentru ca ce aveam nu sustinea atata net si atatea documente, platforme?? Chiar am ajuns jegul societatii???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conferințele „Școala de Bani începe școala” sunt susținute de BCR

VIDEO Ionuț Stanimir, BCR: Vedem pentru prima dată, în cercetările de mentalitate pe care le facem, tineri care spun „prioritatea mea nu este să plec. Părinții mei, așa cum au fost, au dat totul pentru mine. Profesorii mei sunt oameni pe care îi admir foarte tare“

După 30 de ani are loc, vizibil, o schimbare de mentalitate a tinerilor, spune Ionuț Stanimir, de formație sociolog, director de comunicare al Băncii Comerciale Române. La conferința „Școala de…
Vezi articolul

Sindicatele au solicitat Ligiei Deca „în regim de urgență” modificarea unui ordin de ministru pentru ca indemnizația de hrană să fie introdusă în calculul indemnizației concediului de odihnă al profesorilor – document

Federațiile sindicale din Învățământ au depus joi la cabinetul ministrului Ligia Deca o solicitare de modificare a unui ordin de ministru, pentru a putea calcula în indemnizația pentru concediu și…
Vezi articolul