Ministerul Educației le răspunde oficial sindicatelor: salariile profesorilor au crescut cu 140% în ultimii ani

7.871 de vizualizări
Salariile profesorilor au crescut cu 140% în ultimii ani, susține Ministerul Educației, într-un răspuns oficial la revendicările lansate de Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”. FSE a cerut instituției să acorde sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% întregului personal didactic din învățământul preuniversitar. În replică, Ministerul Educației spune că, “potrivit legii, se acordă sporul de suprasolicitare neuropsihică cadrelor didactice care predau cu normă întreagă sau parțială”.

“Precizăm, în context, că în ultimii ani, salariile personalului din învățământul preuniversitar au înregistrat următoarele creșteri:

  • personalul didactic de predare – 140%
  • personalul didactic auxiliar – 119,5%
  • personalul nedidactic – 47,8%” – spune Ministerul Educației.

Creșterea salariilor brute a profesorilor a fost mult mai mare față de cea a salariilor nete, ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat de la 1 ianuarie 2018. Însă contribuția sindicală este raportată la salariul brut și, în medie, aceasta reprezintă 0,7-1% din salariul brut. Ministerul subliniază astfel, indirect, că sindicatele au avut creșteri substanțiale ale veniturilor provenite din aceste contribuții.

Legile educației cerute de sindicate și promise de Ecaterina Andronescu și de întregul guvern Dăncilă vor fi gata până pe 31 martie, pentru a putea fi lansate în dezbatere publică, mai spune Ministerul Educației, în răspunsul oficial la revendicările lansate de Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.

Ministerul Educației vorbește și despre problema tăierilor de ore de la liceele tehnologice, prin structura anului școlar 2019-2020.

Proiectul de ordin a fost discutat în comisia de dialog social, fără Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, care nu a dorit să participe și a plecat de la discuții. Nu s-au aprobat restrângeri de activitate”, spune Ministerul Educației.

“Prin ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.191/2019, a fost aprobată structura anului şcolar 2019-2020, pentru tot sistemul de învățământ de stat. Până în prezent, învățământul tehnic și profesional avea prevăzute între 37 – 41 de săptămâni de curs, după caz, fiind necesară o echilibrare a duratei cursurilor, inclusiv pentru creșterea atractivității acestei forme de învățământ.

Totodată, este de subliniat faptul că, în anul școlar 2018-2019, în sistemul de învățământ preuniversitar din totalul de 215.833 de norme didactice de predare, 16.437 de norme sunt ocupate de personal didactic titular în regim de plata cu ora, iar 4.533 de norme didactice sunt ocupate de personal didactic fără studii corespunzătoare postului.

În raport cu numărul de norme ocupate în anul școlar 2018-2019 cu personal didactic titular încadrat în regim de plata cu ora (peste norma de bază), respectiv numărul de norme ocupate cu personal didactic fără studii corespunzătoare, Ministerul Educației Naționale apreciază că, în anul școlar 2019-2020, nu se vor înregistra restrângeri de activitate în rândul cadrelor didactice titulare”, susține Ministerul Educației.

Răspunsul integral al Ministerului Educației la revendicările FSE Spiru Haret

 

Citește și:

VIDEO Protest al sindicatelor din Educație “Spiru Haret” la Ministerul Educației: aproximativ 100 de profesori cer micșorarea numărului de elevi la clasă, debirocratizarea învățământului


4 comments
  1. Profesorii din România sunt platiti la limita decenței umane, mie personal mi-a crescut salariu de la 700 lei la 2000 lei. Este o creștere de peste 260%, dar sunb nivelul salarial ul unui taximetrist. Cereți învățământ online si la standarde europene dar nu va platiti profesori!!!
    Prost platiti profesorii, prost invatamant aveti.
    Sa va fie rusine!!! Păi un medic are 12000-20000 lei si i-a crescut salariul cu 40%. Nu a cu 140 %… Va băgați joc de noii… Va băgați joc de copiii voștri.

  2. A crescut de la 1000 la 2400 de lei in timp ce analfabetii din diverse domenii au avut peste 5000 de lei si le a crescut cu doar 70 % si au ajuns la peste 8.000 lei 😅 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de programul Școala din Valiză

Cheia succesului, explicată de directorul unei școli rurale din județul Arad, Claudiu Vlad: Să nu le cerem copiilor noștri să memoreze informații, ci să îi învățăm să lucreze cu acea informație, să fie creatori / Modele de fișe de progres pentru elevi pe clase

„Anul acesta, am implementat un sistem prin care fiecare profesor de la clasă, la materia pe care o predă, să întocmească o fișă de progres a elevului, adică la începutul…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Cîmpeanu anunță înainte de întâlnirea de la Cotroceni că școlile sunt pregătite să se deschidă pe 8 februarie: Ne dorim deschiderea școlilor pentru a putea recupera din pierderile generate de online

“Astăzi vom pune laolaltă realitățile din educație și realitățile din sănătate”, a declarat ministrul Educației cu privire la ședința convocată astăzi la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, pe tema deschiderii…
Vezi articolul