DOCUMENT Procedura de testare pentru elevi cu teste rapide antigen din salivă prevede că elevii și profesorii nu trebuie să mănânce sau să bea nimic cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului / Procedura durează minimum 20 de minute pentru o persoană

Foto: Max Fischer - Pexels.com

Procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ a fost finalizată de Ministerul Sănătății și va fi trimisă în școli. Edupedu.ro publică procedura după care profesorii vor face testarea elevilor.

Documentul prevede că elevii și profesorii sau personalul școlii care urmează să fie testat nu trebuie să mănânce sau să bea nimic cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului.

Testarea trebuie să se facă în zilele de luni și joi, înaintea începerii orelor de curs, prevede procedura.

Testele folosite și recipientele lor sunt „considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios” și vor fi colectate printr-o procedură specială specificată într-un ordin din 2012 pentru colectarea deșeurilor medicale.

În procedură nu este specificată obținerea vreunui acord din partea părinților pentru testarea copiilor.

Redăm procedura de testare din instrucțiunea emisă de Ministerul Sănătății:

Unitățile de învățământ din sistemul public și privat au următoarele si responsabilități:

1. să raporteze direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă în vederea testării prin metoda RT-PCR sau prin testare rapidă antigen.  

2. să anunțe imediat părinții sau reprezentantul legal dacă elevul are rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă.

Metodologie de lucru la nivelul școlii:

În scopul identificării rapide a eventualelor cazuri de infecție cu virusul SARS-COV-2, se efectuează testarea elevilor, utilizând teste antigenice rapide din salivă.

  1. Măsuri generale

Cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unităților de învățământ, are/au următoarele responsabilități:

a) să gestioneze testele antigenice din salivă la nivelul unității;

b) să realizeze testarea elevilor cu testele rapide antigenice din salivă;

c) să țină evidența tuturor rezultatelor obținute la testarea bisăptămânală;

d) să participe la instructajul privind modalitatea de utilizare a testelor antigenice rapide din salivă și a interpretării rezultatelor acestora precum și a modului de colectare a testelor utilizate.

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se realizează după cum urmează:

  1. În prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;
  2. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ;
  3. Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.
  4. Procedura de testare a elevilor se încheie cu dezinfecția corectă a mâinilor.

Managementul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

  1. Cadrul medical/persoana desemnată anunță imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.
  2. Elevul este izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde este monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 – Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinului comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;
  3. Cadrul medical sau, după caz, persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ solicită la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR sau testare rapidă antigen a elevului.

Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen din salivă:

  1. Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;

2. Se păstrează testele intre +2 și +30 °C;

3. Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu;

4. Se prelucrează mostra de salivă imediat după recoltare;

5. Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.

6. Pentru testarea propriu-zisa:

Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.”

Exit mobile version