Drama profesorilor care sunt în activitate și nu au cu cine să-și lase acasă copiii

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

„În această perioadă de 2 săptămâni de aşa-zisă vacanță, noi – profesorii – dacă nu ne luăm concediu de odihnă, trebuie să fim în activitate. Copiii noştri cu cine rămân? Pentru că ei sunt în vacanță. Este inadmisibil că nu se admite activitatea online a profesorilor”, este mesajul primit de Edupedu.ro de la un profesor care a vrut să rămână anonim. Cadrul didactic a vrut să semnaleze greutatea profesorilor care sunt părinți singuri și care trebuie să meargă la școală, iar copiii lor nu au cu cine să rămână acasă.

Profesorul predă în învățământul special și este părintele unui băiețel de 9 ani, care nu are cu cine să stea acasă: „De la începutul acestui an şcolar am lucrat în variantă fizică, pe când fiul meu a fost online până acum 4 săptămâni: 2 săptămâni a fost clasa lui toată în carantină, apoi încă 2 săptămâni a decis Consiliul de administrație să pună toată şcoala în online, pentru că nu au căldură și au prea multe clase/ cazuri de Covid în şcoală”.

Cadrul didactic a mărturisit că se află în imposibilitatea de a lua copilul la locul de muncă, deoarece nu sunt condiții ca el să-și desfășoare orele online: „De la începutul acestui an şcolar trăim un stres continuu. Eu nu-l pot lua cu mine pe fiul meu, la locul meu de muncă (care este în rural), unde nu sunt condiții ca el să-şi desfăşoare orele online! Mai ales că are şi ore de instrument (pian), unde are instrumentul acasă, apoi are ore de teorie muzicală, unde îi trebuie o conexiune de internet foarte bună şi o cameră bună”.

Copilul este influențat de tot ce se întâmplă în jurul lui: „Este afectat psihic (se trezeşte noaptea, a dezvoltat nişte ticuri), i-a scăzut imunitatea dezvoltând nişte alergii care până acum nu erau. Stă doar în casă. Are cerințe de kinetoterapie şi înot şi facem de la 3 ani. Am întrerupt totul acum pentru că nu mai avem când şi cu ce!”. 

Acesta a povestit că au fost cazuri de Covid-19 nedeclarate în școală. Anul trecut s-a infectat de la un copil cu autism, care nu avea mască: „De ce noi să venim la şcoală în cazuri de şcoli din localități care acum o lună aveau plin de Covid în şcoală, nedeclarat? Copiii nu poartă măşti şi incidența e mult mai mare decât se ştia oficial. Lămpi UV nu există, igiena e precară. Eu sunt vaccinată din 13 mai (a doua doză de Pfizer) şi am făcut Covid acum fix 1 an, luat de la copil cu autism care nu punea masca! Ce suntem noi? Tot carne de tun! Am urmări serioase, pe respirator şi nu numai!”.

Cadrul didactic a adus în atenție și condițiile precare din unele școli: „Ştiți care sunt condițiile în unele şcoli? Frig, calorifer electric care nu face față, uneori lipsa igienei – praf cât casa unde nu avem cabinete şi suntem într-o bibliotecă, spre exemplu, şi nu ai cu cine sta de vorbă şi nici resurse să faci ceva?”.

„Noi avem şi documente didactice de întocmit (sute şi sute de rapoarte – pot dovedi asta), avem materiale pentru elevi de întocmit / adaptat. De ce nu suntem lăsați în linişte să le facem? Şi în vacanță, ne deplasăm, ca să facem unii act de prezență în şcoală? Sunt locuri în care nu avem semnal de internet în şcoli şi stăm degeaba sau ne înghesuim toți într-un singur loc (peste secretară, în cancelarie etc.)”, a mai completat profesorul.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) susține că orice trecere forțată în concediu a cadrelor didactice este ilegală. Reprezentanții profesorilor precizează că profesorii pot fi în concediu de odihnă în această vacanță forțată de autorități pentru reducerea efectelor pandemiei, dar doar dacă au existat programări făcute, conform legii, de către consiliul de administrație al școlii.

Vacanța forțată decisă prin Ordin de ministru a fost aprobată și anunțată săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis. Această vacanță a fost impusă doar în școlile de stat, celor private fiindu-le permisă organizarea școlii online pentru această perioadă.

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version