Orice trecere forțată în concediu a profesorilor este ilegală – document FSLI: Unele școli obligă personalul didactic de predare să intre în concediu de odihnă, în baza Ordinului 5.490

38.221 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Orice trecere forțată în concediu a cadrelor didactice este ilegală, susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, FSLI, într-un document trimis filialelor organizației. Reprezentanții profesorilor susțin că profesorii pot fi în concediu de odihnă în această vacanță forțată de autorități pentru reducerea efectelor pandemiei, dar doar dacă au existat programări făcute, conform legii, de către consiliul de administrație al școlii.

Documentul recapitulează cadrul legal existent pentru situația actuală, în care toate școlile și grădinițele de stat sunt în vacanță, iar pentru ciclurile gimnazial, liceal și postliceal această vacanță, la doar 5 săptămâni de la debutul anului școlar, nu era prevăzută în structura anului școlar 2021-2022. Vacanța respectivă, pentru perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, nu este nici în prezent prevăzută în structura anului școlar, fiind aprobată de ministrul Educației printr-o derogare și nu prin modificarea Ordinului care aprobă structura anului școlar.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației nu a făcut nicio recomandare generală școlilor, pe acest subiect, lăsând hotărârile despre concedii sau păstrarea în activitate a profesorilor la decizia școlii.

Sindicatele susțin că au „informații conform cărora unitățile de învățământ obligă personalul didactic de predare să intre în concediu de odihnă, în baza ordinului ministrului educației numărul 5490/22.10.2021 pentru instituirea unor măsuri în învățământul preuniversitar”.

În cuprinsul ordinului mai sus menționat nu există nicio dispoziție referitoare la intrarea în concediu de odihnă de către personalul didactic de predare.

Reprezentanții sindicatelor trec apoi în revistă toate articolele din diverse legi și regulamente sau contractul colectiv de muncă, cu referire la concedii. Aceștia citează Legea Educației, dar și Codul Muncii, care prevede că programarea concediilor se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor. Tot codul muncii prevede că în perioadele de concediu stabilite de angajatori, angajatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care pleacă efectiv în concediu.

Vacanța forțată decisă prin Ordin de ministru a fost aprobată și anunțată săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis. Această vacanță a fost impusă doar în școlile de stat, celor private fiindu-le permisă organizarea școlii online pentru următoarele două săptămâni.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


21 comments
  1. Dle hancescu ,vi se pare ok ca dupa 26 ani vechime( 15 prof si 11 didactic auxiliar sa am doar 3000 ron net?? Si un debutant 2700 ron ?? Debutant care nu are varsta cat vechimea mea!!!! Si peste 8 ore zilnic stau la scoala!!!! Cand rezolvati problema asta? Inechitatea asta ????

  2. Astept sa aud si ceva despre auxiliar..ca pe didacticul de predare ii ridicati in slavi.numai drepturi au! Obligatii deloc.nici macar obligatia de a face orele ptr care sunt platiti!obligatia morala.

  3. Domnule Hancescu va rog sa va informati mai bine deoarece inspectoratele spun că ministerul obliga profesorii sa.si ia concediu prin realizarea statelor de plată dacă profesorii nu sunt pontati în concediu de odihnă.

  4. Dezinformării, în concediu de odihnă salariul este platit integral inclusiv indemnizația de dirigenție si toate sporurile doar ca sunt incluse în indemnizația de concediu, ceea ce nu se plătește pentru zilele de CO este indemnizația de hrană care se da doar pentru zilele în care suntem la serviciu.

  5. Orele se recupereaza, deci ce atata tura vura? Fsli bate campii pe ceva foarte clar. Si nu trebuie sa- i explicam noi. SE RECUPEREAZA. Ce cerere de concediu cand se recupereaza inainte de incheierea anului scolar? Stam linistiti in vacanta si asteptam sa vedem cand se recupereaza. Atat. Se fac valuri ca sa se mai acopere din slaba implicare a sindicatelor pentru profesori. Exces de zel. Parerea mea.

  6. Sindicatele să lupte pentru drepturile morale și financiare ale personalului din învățământ, nu să își ocupe timpul cu tâmpenii! Clar, a fost o situație neprevăzuta la care trebuie să ne adaptăm cu toții (atât profesorii, cât și elevii)!
    Sindicatele mai bine cereau explicații la întrebarea: ,,De ce vacanță și nu online?”
    În activitate online profesorilor nu li se diminuează venitul.
    În concediu (vacanță), profesorii:
    – sunt plătiți 75%
    – nu mai primesc indemnizația de hrană
    – nu mai primesc sporul de dirigenție
    Deci, venituri mai mici!
    Consider că sporul de dirigenție nu trebuie să se acorde în activitatea online!
    Se cam dă degeaba (cu scuzele de rigoare, dar ne-am convis de indiferența dirigintilor în activitatea online)!

    1. Da ce in concediu faceți dirigenție? Sporul de dirigenție se acorda daca faceți școală.nu in c concediu când nu vă ocupați de elevi

      1. Dragă ,,Părinte supărat”! De ce nu citești bine ce am scris?
        Am scris că în concediu/vacanță nu se acordă spor de dirigenție (de asta sunt supărați unii diriginți).
        Ba chiar am scris și că nu sunt de acord cu plata sporului de dirigenție nici în online! Să se acorde doar când este prezența fizică!

      2. Parinte suparat, femeia nu incerca sa spuna ca vrea spor de dirigentie in vacanta, ci, exemplifica ce castiga ministerul prin bagarea fortata a profesorilor in vacanta. Greu cu tine.

    2. Dezinformării, în concediu de odihnă salariul este platit integral inclusiv indemnizația de dirigenție si toate sporurile doar ca sunt incluse în indemnizația de concediu, ceea ce nu se plătește pentru zilele de CO este indemnizația de hrană care se da doar pentru zilele în care suntem la serviciu.

  7. Eu sunt profesor si am plecat cu cei doi copii la parinti in alt judet( noi locuim in Covasna, parintii in Brasov). Daca tot suntem toti 3 in vacanta. Ce facem acum?Ce inseamna aceasta babilonie, cum adica nu pot pune cerere de concediu? Prietena mea cea mai buna, invatatoare, e in Italia la mama ei. Copiii parintilor profesori sunt cu ei, acum trebuie sa gaseasca unde sa-i lase? Anunti vacanta dupa care nu dai nicio reglementare? Eu in vacanta pot sa merg unde vreau si pot. Am ales sa reduc 2 saptamani cheltuielile, mergand la tara la bunici.

  8. Suntem profesori și nu gândim? Ce este greu de înțeles? Suntem în concediu acum deoarece vom recupera când trebuia să fim în concediu din iarnă sau din vară! Practic, la vară nu mai luăm concediu când era planificat, ci mai târziu! Acum luăm o parte din concediu, restul când se termină școala!
    Știu, este mai complicat pentru liceele tehnologice, deoarece acolo chiar nu îți puteai lua toate zilele de concediu, deoarece copiii intrau în vacanță la sfârșitul lunii iulie.
    Ciudat este că nu s-a intrat în online, deși așa era normal, căci elevilor nu le convine să vină în august la școală (și aici mă refer la liceele tehnologice).

    1. Da, exact. S-a explicat de la inceput ca nu se face activitate pentru ca se recupereaza. Acum FSLI vine cu potcoave de cai morti.

  9. Iar o luam de la capat ca data trecuta? Daca sta acasa si nu preda, elevii nu invata, nu au rolul decat de cadru didactic, atunci de ce activitate? Nu mai aberati. Una e sa fie cadre didactice care au si activitate(membri CA, membri in comisii de mobilitate, directori adjuncti, secretare, contabile, ingrijitori etc) si alta e sa fii un simplu invatator sau profesor fara elevi la scoala si sa spui ca ai activitate. Macar anul trecut era precizat clar acest lucru: are activitate doar cel din categoria x…y…z. Restul, concediu. Stiu oameni care au frecat menta in activitate, adica veneau la scoala doar sa aiba de unde pleca apoi.

    1. si ce freaca menta…pe bani multi..auxiliarul ciuciu..nici bani nici concediu..!dar 8 ore zilnic si peste…!si didacticul de predare are tot 8 ore.nu i asa,dle lider de sindicat???nu v am auzit niciodata vorbind despre auxiliar..incurajati nemunca..zeci de milioane pe luna si se rupe poarta la 12…cum e posibil asa ceva..?????plata cu ora ptr ore care nu se fac…pffffff

      1. Doamnă, de ce nu te faci profesor?
        Nu-ți este rușine să vorbești în halul ăsta? Ce meserie atât de solicitantă ai dumneata? Eu zic să începi a certa directorii de școli, apoi consiliile de administrație (ăștia sunt aleși așa cum se știe) și abia la final să te ocupi de profesori.
        În sfârșit, de acea funcționează atât de bine treaba în România fiindcă astfel de persoane își permit să spună doctorului sau profesorului cum sa-și facă meseria.

  10. Trist. Atunci conform carei legi pot fi plătiți profesorii in aceasta perioada, daca nici in concediu de odihna nu pot fi si daca obiectul muncii (elevii) este in vacanta fortata?
    Ministrul Câmpeanu s-a gândit la asta înainte de a opta pentru vacanta elevilor in loc de scoala online?

    1. Se cuvine sa apara rapid cu precizari cum a facut si anul trecut. Ni s-a dat vacanta fortata si acum ni se spune ca nu putem depune cerere de concediu? Cum vine asta? Eu nici macar nu mai sunt in tara. In vacanta fac ce vrea muschiul meu. Acum??? Acuuuuuuummm se vine cu asemenea prostii???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea: Aș merge pe 1.000 de euro pentru un salariu de debutant. Atunci am putea să învingem inerția socială care te face să nu intri în sistemul de educație. Problema este alocarea de resurse pentru educație în general, nu numai pentru salarizare

„Dacă ar fi după mine, aș merge pe 1.000 euro pentru un salariu de debutant. Atunci am putea să învingem inerția socială care te face să nu intri în sistemul…
Vezi articolul

GHID Completarea declarației de venit pentru profesorii care dau meditații contra cost – sfaturi de la reprezentanții ANAF / Exemple pentru impozitarea pe normă de venit sau în sistem real

Profesorii care dau meditații pe bani elevilor trebuie completeze declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Pașii pentru completarea documentului au fost explicați de către reprezentanții ANAF, în…
Vezi articolul

INTERVIU Profesorii trebuie să fie mult mai informați decât elevii în privința drogurilor, altfel nu mai au nici o autoritate în fața lor / Într-un caz de suspiciune de consum de droguri, prima intervenție a profesorului trebuie să fie cu copilul pentru că responsabilitatea profesorului este în primul rând față de bunăstarea copilului, spune psihoterapeutul Bogdana Păcurari

“Pentru a putea recunoaște semnele unui elev care consumă droguri, un profesor ar trebui să fie instruit despre ce droguri există, cât de periculoase sunt, care sunt efectele asupra creierului…
Vezi articolul