Drama profesorilor care sunt în activitate și nu au cu cine să-și lase acasă copiii

15.329 de vizualizări
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
„În această perioadă de 2 săptămâni de aşa-zisă vacanță, noi – profesorii – dacă nu ne luăm concediu de odihnă, trebuie să fim în activitate. Copiii noştri cu cine rămân? Pentru că ei sunt în vacanță. Este inadmisibil că nu se admite activitatea online a profesorilor”, este mesajul primit de Edupedu.ro de la un profesor care a vrut să rămână anonim. Cadrul didactic a vrut să semnaleze greutatea profesorilor care sunt părinți singuri și care trebuie să meargă la școală, iar copiii lor nu au cu cine să rămână acasă.

Profesorul predă în învățământul special și este părintele unui băiețel de 9 ani, care nu are cu cine să stea acasă: „De la începutul acestui an şcolar am lucrat în variantă fizică, pe când fiul meu a fost online până acum 4 săptămâni: 2 săptămâni a fost clasa lui toată în carantină, apoi încă 2 săptămâni a decis Consiliul de administrație să pună toată şcoala în online, pentru că nu au căldură și au prea multe clase/ cazuri de Covid în şcoală”.

  • Situația aceasta este valabilă atât în cazul părinților care sunt profesori și merg ambii la școală, cât și în cazul familiilor monoparentale, unde părintele-profesor nu are cum să-și lase copilul singur acasă și nici să-l ia la școală.

Cadrul didactic a mărturisit că se află în imposibilitatea de a lua copilul la locul de muncă, deoarece nu sunt condiții ca el să-și desfășoare orele online: „De la începutul acestui an şcolar trăim un stres continuu. Eu nu-l pot lua cu mine pe fiul meu, la locul meu de muncă (care este în rural), unde nu sunt condiții ca el să-şi desfăşoare orele online! Mai ales că are şi ore de instrument (pian), unde are instrumentul acasă, apoi are ore de teorie muzicală, unde îi trebuie o conexiune de internet foarte bună şi o cameră bună”.

Copilul este influențat de tot ce se întâmplă în jurul lui: „Este afectat psihic (se trezeşte noaptea, a dezvoltat nişte ticuri), i-a scăzut imunitatea dezvoltând nişte alergii care până acum nu erau. Stă doar în casă. Are cerințe de kinetoterapie şi înot şi facem de la 3 ani. Am întrerupt totul acum pentru că nu mai avem când şi cu ce!”. 

Acesta a povestit că au fost cazuri de Covid-19 nedeclarate în școală. Anul trecut s-a infectat de la un copil cu autism, care nu avea mască: „De ce noi să venim la şcoală în cazuri de şcoli din localități care acum o lună aveau plin de Covid în şcoală, nedeclarat? Copiii nu poartă măşti şi incidența e mult mai mare decât se ştia oficial. Lămpi UV nu există, igiena e precară. Eu sunt vaccinată din 13 mai (a doua doză de Pfizer) şi am făcut Covid acum fix 1 an, luat de la copil cu autism care nu punea masca! Ce suntem noi? Tot carne de tun! Am urmări serioase, pe respirator şi nu numai!”.

Cadrul didactic a adus în atenție și condițiile precare din unele școli: „Ştiți care sunt condițiile în unele şcoli? Frig, calorifer electric care nu face față, uneori lipsa igienei – praf cât casa unde nu avem cabinete şi suntem într-o bibliotecă, spre exemplu, şi nu ai cu cine sta de vorbă şi nici resurse să faci ceva?”.

„Noi avem şi documente didactice de întocmit (sute şi sute de rapoarte – pot dovedi asta), avem materiale pentru elevi de întocmit / adaptat. De ce nu suntem lăsați în linişte să le facem? Şi în vacanță, ne deplasăm, ca să facem unii act de prezență în şcoală? Sunt locuri în care nu avem semnal de internet în şcoli şi stăm degeaba sau ne înghesuim toți într-un singur loc (peste secretară, în cancelarie etc.)”, a mai completat profesorul.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) susține că orice trecere forțată în concediu a cadrelor didactice este ilegală. Reprezentanții profesorilor precizează că profesorii pot fi în concediu de odihnă în această vacanță forțată de autorități pentru reducerea efectelor pandemiei, dar doar dacă au existat programări făcute, conform legii, de către consiliul de administrație al școlii.

Vacanța forțată decisă prin Ordin de ministru a fost aprobată și anunțată săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis. Această vacanță a fost impusă doar în școlile de stat, celor private fiindu-le permisă organizarea școlii online pentru această perioadă.

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


16 comments
  1. Poate ar trebui sa-i intrebati pe parintii singuri din alte domenii care trebuie sa se descurce singuri.
    Acesti parinti ai 42 zile concediu de odihna impreuna (2 luni) si trebuie sa acopere cel putin 4 luni de vacanta in mod normal in aceste vremuri chiar mai mult.
    Acesti parinti trebuie sa se acopere si timpul dupa scoala pana la sfarsitul unui program normal de munca (in clasele primare este destul de mult).
    Da stiu unele scoli au programe de afterschool dar unele nu, cele care au le ofera la niste preturi incat sa simti cu adevarat ca invatamantul este “gratuit”.

  2. Ce spuneți de “drama” copilului meu de 4 ani care merge in fiecare zi de vacanță sau lock down la serviciu cu părinții? Care sta de 2 ani, de la 8 la 17, pe sub birouri, pe pervaz sau pe câte un scaun ergonomic ce tine loc de tiribomba?
    Și noi nu suntem profesori, nu avem vacante interminabile și ore online. Probabil de asta nu ne plangem, probabil de asta nu contăm…

  3. Chiar mă mir până unde se duce nesimțirea profesorilor, nu cea a Dascălilor, marea majoritate sunt plătiți degeaba, iar părinții le mai umfla conturile cu tot felul de solicitări (fondul clasei al școlii etc). Din 11 martie 2020 au luat salarii și au mimat ore online și alte activități desfășurate pe hârtie. Nu vreau sa intru în amănunte ce profesori avem după ce au fost titularizări in unitate. Respect DASCALI nu toți profesorii sunt de criticat, dar ne putem uita la procentul de absolvire a examenului de Maturitate(BAC) asta este oglinda profesorilor scoțând extremele elevilor.

  4. Pentru cei care susțin ca în activitate trebuie sa fii la scoala, le reamintesc ca scoala online o facem de acasă, cu calculatoarele si resursele noastre, pentru ca se știe foarte bine ca de la scoala nu avem cu ce.
    Așadar, de ce nu pot fi în activitate tot de acasă? Tot pe calculatorul meu muncesc, tot cu materialele mele.
    Doar pentru ca unii sunt zmei si pot decide? Toporul singur nu a învins pădurea. Suntem unde suntem pentru ca unii dintre noi au uitat din ce tabara fac parte.

  5. Vaaaai, si copii parintilor care nu sunt cadre didactice??? Cine sta cu ei??????????? Sau, mai nou, doar cadre didactice si medicii sunt oameni, restul nu conteaza…. Raed Arafat a chemat medicii din afara sa va trateze de ……, sa cereti lui Campeanu, sa va cheme din strainatate un inlocuitor, cat voi, cadre didactice, va cresteti proprii copii, da, sa va si plateasca in tot acest timp..

  6. Dragii moșului,
    Pentru a lucra cu „obiectul muncii”, cum îi spuneți voi, e nevoie de resurse și timp să le produci. Nu ma refer la fisele curente/teste etc., ci strict la material pe care il cumperi din banii tai sau cu ajutorul părinților clasei, ca sa poti produce un material didactic atragator, eficient și incadrat in costuri mici. De obicei, cand mergi pe varianta mai ieftina, esti nevoit sa petreci mai mult timp fabricand una-alta. De ce ar trebui sa lucrez acasa, in vacanta, in perioada mea de concediu? De ce ar trebui sa dau situatii cerute de azi pentru ieri, cand eu sunt in concediu? Toata lumea e fortat in concediu. Nu scrie in nicio lege ca in vacanta profesorii sunt obligatoriu in concediu. Doar pe grupurile de whatsapp directori-inspectori, unde unii toarna ordine, iar restul, cu fricuta scaunului, se gudura umil…

  7. Ei na…. Situatia asta o avem toti, in toate vacantele…. Sau crede cineva ca daca esti corporatist sau orice alta meserie ai liber cand sunt copiii in vacanta?!? E o jonglerie pe care o face toata lumea… nu vad rostul articolului… de ce sunt altfel profesorii?!?

  8. Cum adica activitate? Suntem in vacanta. Elevii sunt in vacanta. Nu mi-a cerut nimeni sa merg in activitate ca saam de unde veni. Cine v-a obligat sa taiati frunze la caini in activitate in vacanta? Aveti vreo responsabilitate in vreo comisie? De ce margeti la scoala? Repet: E VACANTA. Nu aveti obiectul muncii.

    1. E vacanta pentru elevi. Daca profesorii nu au optat sa fie in concediu in aceasta perioada, in mod normal, sunt in activitate. Activitatea in scoala a unui profesor nu consta numai in predarea unor lectii copiilor, mai sunt si alte lucruri de facut in acea scoala.

  9. Cred că articolul nu este de actualitate, altfel nu înțeleg ce caută profesorii la școală fără elevi?
    Este vacanță pentru toți elevii din România!
    Când vom recupera cu toții, cei care merg acum în activitate nu vor mai veni când se vor face ore fizic?
    Dacă sunt la gimnaziu, pot opta pentru activitate în iulie, august, când nu este frig!
    Nu înțeleg ce atâta tam-tam…

    1. Lucrurile stau foarte simplu: sunt profesor si stau acasa, pentru ca este vacanta. Profesorii nu au voie sa aiba vacanta decat in vacantele scolare. Acum e vacanta scolara, deci sunt in vacanta, deci sunt in concediu. Aaa, ca se va recupera aceasta vacanta de ne iese pe ochi, asta e altceva. Inafara faptului ca nu este necesara nici macar o cerere de concediu( concediul ni l-a planificat fortat statul) si se recupereaza, nimic altceva nu indica faptul ca trebuie sa fiu in activitate. Vacanta elev, vacanta eu si cam atat. Daca am si alte atributii in scoala care ma solicita punctual, activitate. Daca sunt un profesor sau invatator simplu stau acasica in vacanta odata cu elevii mei. End of story.

      1. Un profesor are dreptul la 62 zile de concediu anual. Daca isi ia concediu in aceasta vacanta fortata, va trebui sa isi prelungeasca activitatea de 2 saptamani in perioada iulie-august. Activitatea unui profesor nu inseamna numai lucrul cu elevii.

    2. Profesorii care sunt in aceasta perioada in activitate, nu vor veni in activitate in iulie si august cand va fi vacanta de vara a elevilor.

    3. Inspectoratele scolare au dat ordinul absurd ca profii sa vina si sa stea degeaba la scoala 8 ore zilnic. Probabil de ciuda ca ei vin la serviciu 8 ore zilnic, chiar daca nu au ce face

  10. …dl campeanu gandeste din ce in ce mai putin….Pacat! promitea mult, dar pedagogia de loja nu se aplica oriunde, oricum….Lessing ar fi de mare folos, dar cine mai citeste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevul de la o școală din Brăila care ar fi bătut mai mulți colegi de clasă, va merge la cursuri însoțit de bunica sa: Prezența sa la școală va detensiona, cel puțin pentru perioada următoare, starea din clasă, crede Inspectoratul Școlar Județean

Cazul a intrat în atenția publică după ce 17 părinţi ai elevilor din clasă au anunţat, pe 8 februarie, că nu îşi vor mai lăsa copiii la şcoală până nu…
Vezi articolul

Eliminarea examenului de admitere la liceu din proiectul legii Educației, varianta Deca, cerută într-o petiție Declic: ”Nu avem nicio garanție că examenele organizate de fiecare liceu în parte vor fi corecte și lipsite de corupție”

Eliminarea examenului de admitere la liceu prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar, document publicat de ministra Ligia Deca luni, 27 februarie, este cerută într-o petiție online de pe platforma Declic:…
Vezi articolul