Ecaterina Andronescu, după ce părinții au cerut publicarea clasamentelor de la Admiterea în liceu 2018: Părinții or solicita, dar noi avem niște reguli pe care trebuie să le respectăm

SURSA: Edupedu.ro

Ministrul educației spune că Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale a impus ștergerea mediilor elevilor care au susținut Evaluarea Națională și Admiterea în liceu în 2018, potrivit știrileprotv.ro. Ecaterina Andronescu a explicat că nu a putut codifica 150 de mii de nume de copii, pentru ca aceste date să respecte legislația GDPR. Reacția vine după ce Edupedu.ro a scris despre cum părinții au solicitat clasamentul cu mediile de la Admiterea în liceu, pe specializări. Listele puteau fi anonimizate și păstrate mediile cu care s-a intrat anul trecut la fiecare specializare, fără numele copilului care a luat acea notă, spun părinții.

Săptămâna trecută mai mulți părinți au solicitat ministerului să republice mediile de la Admiterea în liceu 2018, acestea fiind şterse la scurt timp după publicare, de pe site-ul oficial. În opinia părinților, aceste clasamente cu mediile dintr-o clasă, pentru fiecare specializare, sunt necesare elevilor atunci când vor completa fişa de înscriere la admitere. Cu toate acestea, părinții cer în continuare publicarea integrală a notelor de la Admiterea 2018.

Iată explicațiile ministrului Ecaterina Andronescu, potrivit ştirileprotv.ro:

Ecaterina Andronescu: – Ştiţi că există o lege a protecţiei datelor personale. Anul trecut Autoritatea care se ocupă de lucrul acesta, i-a obligat să nu le ţină mai mult de două luni de zile şi ca urmare le-au şters. În legătură cu cele mai vechi, ne-au obligat să le ştergem şi pe ele. Aici suntem. Deci nu că le-a şters cineva că nu a avut ce face.

Reporter: – De ce nu au fost codificate numele copiilor?

Ecaterina Andronescu: – Adică cum să fie codificate, sunt 150 de mii de copii, cum să le codifici?

Reporter: – Sau să fie lăsat un tabel nenominal.

Ecaterina Andronescu: – Păi un tabel nenominal, ei trebuie să se şi regăsească. Deci nu se pot… Şi-acum o să le afişăm. Probabil că nu o să le mai ţinem atât de mult, dar trebuie să afişăm rezultatele pentru că până la urmă trebuie să faci faţă şi transparenţei, de care este nevoie în orice examen, fără îndoială, pentru că suspiciunile de aici se ridică.

Reporter: – Totuşi, părinţii şi copiii spun că ar fi avut nevoie să vadă şi clasamentul

Ecaterina Andronescu: – Au rămas ultimele medii pe fiecare specializare

Reporter: – Doar ultimele, dar nu şi clasamentul, să se vadă concurenţa, cât de solicitat a fost fiecare profil.

Ecaterina Andronescu: – OK, părinţii spun una, autoritatea spune altceva. Pe de altă parte avem o directivă europeană foarte clară, drept consecinţă s-a transpus şi în legislaţia noastră.

Reporter: – Nu a fost tehnic posibil să fie codificate numele copiilor şi să fie lăsat clasamentul?

Ecaterina Andronescu: – Păi nu a fost posibil că asta… v-am spus sunt 150 de mii de copii care sunt incluşi în acest clasament.

Reporter: – Adică în loc de numele copilului să fie pur şi simplu un cod.

Ecaterina Andronescu: – Păi un cod… Cine ştie ce cod are, îşi caută codul, iertaţi-mă, e cam complicat.

Reporter: – Clasamentul era destinat celor care acum dau examenul, nu celor care l-au dat anul trecut.

Ecaterina Andronescu: – Dar şi celor care l-au dat anul trecut este normal să fie dedicat şi lor.

Reporter: – Părinţii solicită acest clasament

Ecaterina Andronescu: – Părinţii or solicita acel clasament, în acelaşi timp şi noi avem nişte reguli pe care trebuie să le respectăm. O să afişăm fără îndoială o să afişăm şi anul acesta, dar nu o să ţinem mult.

Pe 28 mai 2018 Ministerul Educaţiei răspundea unei solicitări hotnews.ro că datele școlare pot să fie anonimizate, dacă elevii sau părinții depun la școală solicitare scrisă în acest sens.

În cadrul unei întâlniri organizate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal au fost enunțate activitățile relevante ale MEN aflate sub incidența Regulamentului (UE) 2016/679. Concluziile întâlnirii clarifică aspectul „anonimizării” candidaților la examenele și concursurile naționale, în sensul că se păstrează principiul transparenței în condițiile minimizării informațiilor, respectiv folosirea numelui și prenumelui candidaților pe listele afișate. Datele școlare nu intră în categoria datelor personale și pot fi făcute publice la nivelul clasei și al consiliului profesoral al clasei, precum și la nivelul părinților. În caz extrem, aceste date pot fi transmise prin intermediul carnetului de elev.

La solicitarea scrisă a elevilor/ părinților rezultatele/candidaților școlare pot fi anonimizate. Până în prezent, fluxul cererilor de anonimizare a notelor de pe site-urile gestionate de MEN este relativ redus”,se arăta în răspunsul citat.

 

FOTO: Edupedu.ro
Exit mobile version