Educație juridică în școală. Avertisment pentru părinți: droguri comandate de elevi pe dark web, plătite în bitcoin și expediate acasă

Educația Juridică

Educația Juridică

Drogurile au devenit o problemă uriașă la liceele si școlile mari, unde nu faci parte din gașcă, dacă nu te droghezi. Tot mai mulți tineri care nu au bani să cumpere devin dealeri de droguri, iar “cel mai periculos este comandatul pe dark web”, a declarat pentru Edupedu.ro judecătorul Cristi Dănileț. Acesta a anunțat că este în plină desfășurare Săptămâna educației juridice în școli și licee, în cadrul căreia magistrații vin la clase și le explică copiilor riscurile la care se supun dacă dau curs invitației dealerilor, le spun că deținerea de orice fel de drog este interzisă și pedepsită în România.

Contactat de Edupedu.ro, judecătorul Cristi Dănileț, inițiatorul proiectului Educație juridică în șoli și licee, a arătat care sunt cele mai mari pericole pentru elevi, în acest moment.

Pericolele cele mai mari și mai “la modă” pe lângă școli și licee:

O parte din consumatorii care nu își permit să cumpere droguri devin dealeri locali. Sunt puști care acceptă sa vândă pentru alții, ca să poată consuma și ei.

Al doilea pericol mare: să devină dependenți, pentru că merg de la drog ușor la droguri de mare risc, cocaină, heorină.

Cel mai periculos este comandatul pe dark web. Puștii intră în legătură cu persoane necunoscute din diferite colțuri ale lumii, comandă droguri pe care le plătesc cu bitcoin, ca să li se piardă urma, iar comanda vine prin Poșta Română sau prin firmele de curierat, pentru că nu există sistem de control la graniță, și sunt depozitate acasă.

Ori, când încep distribuția și unul, doi, trei consumatori sunt prinși, automat se ajunge la dealeri. Pentru trafic internațional de droguri se fac 15 ani de închisoare. Îi prindem când se începe investigația, facem percheziție informatică, domicilară, investigăm toți prietenii, astfel încât prindem toată rețeaua. Ceea ce înseamnă dosare penale pentru toată lumea și închisoare pentru dealeri”, a declarat pentru Edupedu.ro judecătorul Cristi Dănileț.

La ce trebuie să fie atenți părinții, ce anume să urmărească, pentru a-i feri pe copii de droguri?

“În primul rând, să urmărească dacă puștiul începe să ceară bani mai mulți decât de obicei și nu știu ce a făcut cu banii. Apoi să vadă dacă are ochii injectați, dacă starea de veselie este prea mare și permanent să vadă anturajul”, avertizează Dănileț.

Sursa foto: www.educatiejuridica.ro

Ce trebuie să facă profesorii pentru ca și elevii lor să desfășoare Săptămâna educației juridice?

Directorii și diriginții contactează, fie prin intermediul Inspectoratelor Județene Școlare, fie direct, instanțele și parchetele din localitate sau din apropiere, pentru a cere prezența unui magistrat în rândul elevilor sau pentru a organiza o vizită la instanța judecătorească, a declarat pentru Edupedu.ro judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj.

Și părinții îi pot cere direct dirigintelui de la clasă Educație juridică pentru copii, iar profesorul se adreseaza instanței celei mai apropiate, care are un magistrat desemnat deja pentru a ține astfel de cursuri.

Copiii și tinerii află de la magistrați cum este organizat statul, cum funcționează justiția, care sunt drepturile și îndatoririle elevilor. La cererea profesorilor, elevii vor fi primiți în vizite la instanțe și parchete.

Săptămâna dedicată Educației juridice în școli și licee este 8-12 octombrie 2018, însă activitățile de acum pot avea loc și în săptămâna Școala altfel sau oricând, la cererea profesorilor.

Noi, la Cluj, facem în fiecare săptămână ore de Educație juridică. Le explicăm copiilor în ce constă munca noastră, care este riscul celor care comit infracțiuni și ne referim la consumul de droguri, șantajul prin Facebook sau Whatsupp – avem foarte multe dosare cu șantaj cu poze intime -, apoi conducerea pe drumuri publice a autovehiculelor sustrase de la părinți, apoi violurile, abuzurile sexuale la minori”, a explicat judecătorul.

Dănileț a explicat pentru Edupedu.ro că “dealerii se plimbă în ziua mare prin orașele mari, unde sunt copii cu mai mulți bani. Nici polișiștii de la Brigada de combatere a crimei organizate nu pot face față. În județul Cluj, sunt doar 8 ofițeri la această Brigadă și 6-7 procurori la DIICOT, pentru tot județul. În Sibiu sunt doar 4 ofiteri BCCO. Numărul este insuficient, cu atât mai mult cu cât ei trebuie să se ocupe și de tot ce înseamnă trafic de persoane, de arme, evaziuni fiscale. Anul ăsta, au venit 300 de dosare doar de la Electric Castle si UNTOLD”.

Mai multe informații despre Educația juridică în școli și licee, pe pagina facebook.com/eduiuris și pe site-ul www.educatiejuridica.ro

Exit mobile version