Elevii care acum sunt în clasa a VII-a vor da BAC-ul în 2027 după curriculum nou și planuri cadru ce vor intra în vigoare din septembrie 2023

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Din septembrie anul viitor, elevii de liceu vor învăța după noi planuri cadru, adică lista cu discipline și orele aferente va fi reînnoită, a spus ministrul Cîmpeanu la DCNews, marți. El a subliniat că cei care intră în 2023 în clasa a IX-a și vor încheia liceul în 2027 vor fi primii care beneficiază de efectele noilor modificări într-un ciclu complet de 4 ani, și vor da BAC-ul după altă programă.

Ministrul Educației vorbește tot mai des în ultima lună despre noile planuri cadru și curriculum nou pentru liceu, care vor intra în vigoare din anul viitor școlar, septembrie 2023.

“În 2022 să pregătim sistemul în așa fel încât, din septembrie 2023 vom avea planuri cadru noi, și alt curriculum cu partea de resurse de infrastructură, partea de pregătirea profesorilor și foarte important cadrul legal foarte bine stabilit, nu doar pachetul legislativ și toată legislația subsecventă. Lucrurile trebuie să se vadă începând de anul acesta după adoptarea pachetul legislativ.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că se vor vedea efectele până în anul 2027, la finalul unui prim ciclu de învățare a elevilor care încep clasa a IX-a în 2023 și vor susține Bac-ul în 2027. “Aceștia intră la liceu printr-o admitere care va ține cont de toate aceste modificări. Și cei care sunt a 5-a în 2023 intră de asemenea într-un nou sistem și termină gimnaziul în 2027,” mai spune ministrul.

Dar și elevii care acum termină clasa a VII-a vor susține Bacalaureatul în forma despre care vorbește ministrul, cu noi planuri cadru și curriculum diferit, doar că ei vor prinde atât curriculum anterior (cel actual, până în 2023) cât și cea nouă (2023-2027).

Recent, Sorin Cîmpeanu spunea că și-ar dori ca BAC-ul în 2027 să fie complet diferit: “Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia dintre voi. Unii vă pricepeți la (…) comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și alături de matematică, limba și literatura română (…), aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizată”, le-a spus Sorin Cîmpeanu adresându-se elevilor Colegiul Național Mihai Viteazul din București, în mai.

O schimbare importantă va fi aceea de a extinde curriculumul la decizia școlii, mai spunea ministrul, săptămâna aceasta.

“Avem un nivel al competențelor generale, avem competențe specifice în domeniul digital, avem competențe de comunicare nu numai în limba română, ci și comunicare în limbi de circulație internațională, avem competențe specifice adaptate profilului fiecărui elev pentru că vom dezvolta și acele competențe către care elevii au o înclinație mai mare. Este vorba de un curriculum la dispoziția școlii mult extins în funcție de profilul elevilor din fiecare școală,” a spus ministrul Cîmpeanu.

Un exemplu de curriculum la dispoziția școlii este la Colegiul “Gheorghe Lazăr” din București, acolo unde în cadrul unui proiect pilot, școala le permite un orar flexibil în care elevii pot urma cursurile pe care și le doresc, cu profesorul pe care îl aleg ei. În semestrul II, elevii de clasa a XII-a termină mai devreme cu 2 luni materia la disciplinele care nu sunt pentru BAC și apoi vin 3 zile la școală fizic, pentru a studia, după un orar propriu, ce materii doresc în pregătirea pentru BAC sau admitere la facultate. Astfel, un elev care a urmat profilul real în liceu, dar își dorește să intre la o facultate cu profil uman, să aibă posibilitatea să se pregătească.

Informații de context

Planurile cadru înseamnă lista de discipline și numărul de ore aferente pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a. Au fost realizate în 2020 și lansate în dezbatere publică după ce Sorin Cîmpeanu și-a preluat mandatul. Au fost însă retrase pentru a redacta unele noi, cu justificarea că ministerul a primit “prea multe propuneri”, 10 mii la număr. Iată ce declara atunci ministrul Sorin Cîmpeanu:

“Numărul de propuneri de modificare a fost atât de mare încât practic nimănui nu-i convin, am impresia că nu mai plac nici măcar celor care le-au făcut, sau celor care le-au validat. Și atunci poate e momentul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic”, spunea Sorin Cîmpeanu anul trecut.

Amânarea planurilor cadru la liceu a făcut ca elevii care au intrat în toamnă lui 2021 în clasa a IX-a și acum o termină să învețe după vechile planuri cadru, din 2009.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version