Elevii care acum sunt în clasa a VII-a vor da BAC-ul în 2027 după curriculum nou și planuri cadru ce vor intra în vigoare din septembrie 2023

11.357 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Din septembrie anul viitor, elevii de liceu vor învăța după noi planuri cadru, adică lista cu discipline și orele aferente va fi reînnoită, a spus ministrul Cîmpeanu la DCNews, marți. El a subliniat că cei care intră în 2023 în clasa a IX-a și vor încheia liceul în 2027 vor fi primii care beneficiază de efectele noilor modificări într-un ciclu complet de 4 ani, și vor da BAC-ul după altă programă.
  • Recent, ministrul Cîmpeanu spunea că pentru 2027 ar vrea un BAC complet diferit, bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre elevi, personalizat
  • Ultima oară când Sorin Cîmpeanu a încercat să modifice programa școlară de liceu a fost în urmă cu un an când a lansat planurile cadru în dezbatere publică, dar apoi le-a retras după ce a primit prea multe propuneri.

Ministrul Educației vorbește tot mai des în ultima lună despre noile planuri cadru și curriculum nou pentru liceu, care vor intra în vigoare din anul viitor școlar, septembrie 2023.

“În 2022 să pregătim sistemul în așa fel încât, din septembrie 2023 vom avea planuri cadru noi, și alt curriculum cu partea de resurse de infrastructură, partea de pregătirea profesorilor și foarte important cadrul legal foarte bine stabilit, nu doar pachetul legislativ și toată legislația subsecventă. Lucrurile trebuie să se vadă începând de anul acesta după adoptarea pachetul legislativ.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că se vor vedea efectele până în anul 2027, la finalul unui prim ciclu de învățare a elevilor care încep clasa a IX-a în 2023 și vor susține Bac-ul în 2027. “Aceștia intră la liceu printr-o admitere care va ține cont de toate aceste modificări. Și cei care sunt a 5-a în 2023 intră de asemenea într-un nou sistem și termină gimnaziul în 2027,” mai spune ministrul.

Dar și elevii care acum termină clasa a VII-a vor susține Bacalaureatul în forma despre care vorbește ministrul, cu noi planuri cadru și curriculum diferit, doar că ei vor prinde atât curriculum anterior (cel actual, până în 2023) cât și cea nouă (2023-2027).

Recent, Sorin Cîmpeanu spunea că și-ar dori ca BAC-ul în 2027 să fie complet diferit: “Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia dintre voi. Unii vă pricepeți la (…) comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și alături de matematică, limba și literatura română (…), aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizată”, le-a spus Sorin Cîmpeanu adresându-se elevilor Colegiul Național Mihai Viteazul din București, în mai.

O schimbare importantă va fi aceea de a extinde curriculumul la decizia școlii, mai spunea ministrul, săptămâna aceasta.

“Avem un nivel al competențelor generale, avem competențe specifice în domeniul digital, avem competențe de comunicare nu numai în limba română, ci și comunicare în limbi de circulație internațională, avem competențe specifice adaptate profilului fiecărui elev pentru că vom dezvolta și acele competențe către care elevii au o înclinație mai mare. Este vorba de un curriculum la dispoziția școlii mult extins în funcție de profilul elevilor din fiecare școală,” a spus ministrul Cîmpeanu.

  • Curriculum la decizia scolii (CDS) reprezintă un segment al curriculumului naţional, care permite dezvoltarea de către fiecare unitate de învăţământ a propriului proiect curricular.

Un exemplu de curriculum la dispoziția școlii este la Colegiul “Gheorghe Lazăr” din București, acolo unde în cadrul unui proiect pilot, școala le permite un orar flexibil în care elevii pot urma cursurile pe care și le doresc, cu profesorul pe care îl aleg ei. În semestrul II, elevii de clasa a XII-a termină mai devreme cu 2 luni materia la disciplinele care nu sunt pentru BAC și apoi vin 3 zile la școală fizic, pentru a studia, după un orar propriu, ce materii doresc în pregătirea pentru BAC sau admitere la facultate. Astfel, un elev care a urmat profilul real în liceu, dar își dorește să intre la o facultate cu profil uman, să aibă posibilitatea să se pregătească.

Informații de context

Planurile cadru înseamnă lista de discipline și numărul de ore aferente pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a. Au fost realizate în 2020 și lansate în dezbatere publică după ce Sorin Cîmpeanu și-a preluat mandatul. Au fost însă retrase pentru a redacta unele noi, cu justificarea că ministerul a primit “prea multe propuneri”, 10 mii la număr. Iată ce declara atunci ministrul Sorin Cîmpeanu:

“Numărul de propuneri de modificare a fost atât de mare încât practic nimănui nu-i convin, am impresia că nu mai plac nici măcar celor care le-au făcut, sau celor care le-au validat. Și atunci poate e momentul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic”, spunea Sorin Cîmpeanu anul trecut.

Amânarea planurilor cadru la liceu a făcut ca elevii care au intrat în toamnă lui 2021 în clasa a IX-a și acum o termină să învețe după vechile planuri cadru, din 2009.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. inginerie sociala ca sa fie pregatiti pentru a intampina cu urale noua ordine mondiala…toti copiii lumii corectati si evaluati de aceleasi programe de inteligenta artificiala si reconstituiti ca persoane digitala in serverul cel mare al stapanitorului; cei trecuti de o varsta care nu sunt integrati non stop si complet cu viata in infrastructura privata a celui care detine bazele de date vor trebui sa moara de virusi si de foame daca nu vor sa interactioneze cu regimul doar prin servere si inteligenta artificiala. Gata cu legaturile directe intre oameni, toate interactiunile si sentimentele vor fi intermediate de securistul de tip nou – inteligenta artificiala.

  2. O grevă generală pt suspendarea ministrului și a clicii lui de analfabeți funcționali…asta va așteaptă !!!!

  3. A “extinde curriculumul la decizia școlii” mi se pare o idiotenie. Scoala nu va face decat sa completeze niste catedre ale unor profesori prin niste materii ciudate rau. La noi la scoala numai asa s-a procedat ultimii ani. Copilul meu in clasa 5 are ca materie la scoala, Cinefeel, adica se uita la filme si uneori are ca tema de desenat personajele din filme; si nu, nu este optionala. Ne-ar fi placut o ora in plus de romana, intrucat romana de cls 5 e foarte stufoasa… dar conducerea scolii a decis altceva.

    1. Dumneavoastră v-ar fi plăcut încă o oră de română, copilului, însă, mă îndoiesc. Nu sunt suficiente 4? Pare relaxant opționalul despre care vorbiți. Cinematografia e o artă, e hrană pentru spirit. Nu trebuie să învețe ceva măsurabil, să aibă teme; un desen care să exprime ce a simțit copilul este în regulă.

  4. Vai de generațiile viitoare.. Din ce in ce mai inculți, din ce in ce mai superficiali… La cat mai multe experimente pe ei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor acuză Ministerul Educației de un „masacru al burselor școlare” prin eliminarea mediilor de la 8.50 la 9.50 în acordarea bursei de merit și susține că instituția „face economie pe spatele a milioane de elevi” / Amenință cu proteste generale dacă nu se revine asupra deciziei

„Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult…
Vezi articolul

Miniștrii Educației din România și Maroc au discutat la București cu rectorii universităților de la noi pentru integrarea celor 5.000 de studenți de origine marocană, refugiați din Ucraina / Majoritatea sunt studenți la medicină

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, s-a întâlnit astăzi cu omologul său marocan, Abdellatif Miraoui, ministrul Învățământului Superior, Cercetării Științifice și Inovării în Guvernul Regatului Maroc și au discutat despre modul…
Vezi articolul
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Comisia Europeană a lansat Consiliul European pentru Inovare, cu 10 miliarde de euro disponibili pentru dezvoltarea și extinderea “inovațiilor revoluționare” / Oportunități de finanțare în 2021

Comisia Europeană a lansat, joi, Consiliul European pentru Inovare (CEI), instituție ce beneficiază de un buget de peste 10 miliarde de euro în perioada 2021-2027 și destinat “dezvoltării și extinderii inovațiilor…
Vezi articolul

SURSE Eșec al simulării aplicației Ministerului Educației pentru colectarea datelor de la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Ar fi apărut probleme tehnice, iar simularea se va relua joi în toate școlile cu clase primare și gimnaziale

Testarea aplicației Ministerului Educației în toate școlile cu clase primare și gimnaziale, pentru colectarea datelor de la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, nu se…
Vezi articolul