VIDEO Sorin Cîmpeanu: Și eu cred că materia este prea stufoasă / Programa școlară va fi mai aerisită, materia pentru trunchiul comun va fi simplificată, iar curriculumul la decizia școlii va crește până spre 30%

9.682 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Pe baza rezultatelor testării standardizate pilot vor fi modificate planurile cadru pentru liceu din septembrie 2023, a spus ministrul Educației, la TVR. “E nevoie să generalizăm acest sistem, se lucrează la standarde de evaluare pentru fiecare disciplină”. Întrebat dacă materia se va mai aerisi din 2024, ministrul a răspuns: “Da, cu siguranță. Iar curriculum la decizia școlii va da libertate și elevilor de a se pregăti mai mult la o anumită disciplină”.
 • Peste 100.000 de elevi de clasele I-XI, mai puțin cei din anii terminali, din 329 de școli alese de ministerul Educației susțin de luni, 30 mai, până în 10 iunie, evaluări standardizate pe dispozitive electronice, proprii sau ale școlii, la materiile limba română, matematică și Istorie.
 • Testarea nu este obligatorie și nu se vor pune note. Fiecare elev va da câte 2 teste în zile diferite.
 • Pilotarea a fost încredințată prin parteneriat cu titlu gratuit între minister și platforma Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale.
 • Ordinul de ministru a fost emis într-o singură zi, transmis pentru dezbatere a doua zi Grupului de Dialog social și publicat în Monitorul Oficial în aceeași zi, seara. 

Ministrul Educației a explicat într-un interviu la TVR că evaluarea standardizată din programul pilot va ajuta experții din educație să elaboreze planurile cadru de învățământ de la liceu, și să mai aerisească astfel materiile.

“Al doilea palier de utilizare al rezultatelor, sunt convins că vor avea relevanța necesară pentru ca ele să ne ajute pe noi în fundamentarea deciziei într-un moment foarte important, în care v-am spus că adoptăm concluziile proiectului România educată în legislația primară și apoi în legislația secundară. Rezultatele unei evaluări standardizate care sunt relevante, pentru că, de mulți ani, pe bună dreptate, ne-am plâns că nu putem compara notele dintr-o școală cu notele din altă școală. Iată că aici prin aceleași subiecte administrate prietenos putem să avem rezultate comparabile.

Moderator: Asta înseamnă că în funcție de ce veți găsi acolo, presupun că hibele sunt foarte importante pentru a putea fi corectate se vor putea schimba anumite lucruri radicale sau importante, palpabile în modul în care se face școală în România?

Sorin Cîmpeanu: “Schimbând fiecare profesor lucrurile în așa fel încât să poată să intervină în punctele semnalate ca fiind slabe deja se produce o schimbare la nivel de sistem, pe de altă parte împreună cu experții în educație vom vedea ce măsuri se impun la nivel general la nivel de reglementări dată normative sub secvente.

Moderator: Aveți deja niște semnale unde ar trebui insistat cu schimbarea?

Sorin Cîmpeanu: Semnale la modul general evident că avem, însă aici este vorba de ce trebuie făcut pe fiecare disciplina în parte. Să nu uităm că aceste teste sunt administrate doar la trei discipline: limba română, matematică și Istorie. E nevoie să generalizăm acest sistem, se lucrează la standarde de evaluare pentru fiecare disciplină și aceste lucruri vor fi disponibile începând cu anul 2024, așa sunt prevăzute, iar până în anul 2027 să se generalizeze această evaluare, repet fără a diminua niciun fel rolul profesorului, ci dimpotrivă consolidând rolul profesorului.

Moderator: Asta înseamnă că, de exemplu, în 2024 materia matematica va fi sensibil modificată ca materie față de ce se întâmplă acum?

Sorin Cîmpeanu: La acest capitol se vor exprima grupurile de lucru constituite pe fiecare disciplină care lucrează pe deoparte la planurile cadru, care înseamnă lista disciplinelor și numărul de ore alocat săptămânal pentru fiecare disciplină, deci și pentru matematică, începând cu septembrie 2023 și, de asemenea la curriculumul care stă în spatele fiecărei discipline. Eu sunt convins că se vor schimba pentru că este nevoie de schimbarea curicumului.

Moderator: Adică în ce sens? Ați auzit de atâtea ori termenul materie stufoasă..


Sorin Cîmpeanu: Și susțin această afirmație și eu cred că materia este prea stufoasă.

Întrebat dacă materia se va mai aerisi din 2024, ministrul a răspuns: “Da, cu siguranță. Iar curriculum la decizia școlii va da libertate și elevilor de a se pregăti mai mult la o anumită disciplină. Cele două obiective majore sunt susținerea performanței și excelenței pe deoparte, și pe de altă parte, susținerea echității în educație, accesului la o educație de calitate pentru toți copiii acestei țări. Pentru susținerea performanței, vom avea un procent poate crescut de la 2-3-4% pondere a curiculumului la dispoziția scolii până spre 30%, astfel încât elevii să își poate alege acele discipline unde să poată să facă performanță, unde, să spunem, materia va fi mai concentrată, dar pentru trunchiul comun sunt convins că materia va fi simplificată,” a spus Sorin Cîmpeanu.

 • Curriculum la decizia scolii (CDS) reprezintă un segment al curriculumului naţional, care permite dezvoltarea de către fiecare unitate de învăţământ a propriului proiect curricular.

Un exemplu de curriculum la dispoziția școlii este la Colegiul “Gheorghe Lazăr” din București, acolo unde în cadrul unui proiect pilot, școala le permite un orar flexibil în care elevii pot urma cursurile pe care și le doresc, cu profesorul pe care îl aleg ei. În semestrul II, elevii de clasa a XII-a termină mai devreme cu 2 luni materia la disciplinele care nu sunt pentru BAC și apoi vin 3 zile la școală fizic, pentru a studia, după un orar propriu, ce materii doresc în pregătirea pentru BAC sau admitere la facultate. Astfel, un elev care a urmat profilul real în liceu, dar își dorește să intre la o facultate cu profil uman, să aibă posibilitatea să se pregătească.

Amintim că ministrul Educației a anunțat de mai multe ori în ultima perioadă că dorește ca din toamna anului viitor școlar 2023, să aplice planuri cadru de învățământ și curiculum noi pentru liceu. “Apoi să fie revizuit și curriculum și planurile cadru pentru gimnaziu tot începând cu septembrie 2023,” a mai precizat Cîmpeanu. Asta înseamnă că elevii care acum sunt în clasa a VII-a vor da BAC-ul în 2027 după acest curriculum nou și planuri cadru noi.

Ultima oară când Sorin Cîmpeanu a încercat să modifice programa școlară de liceu a fost în urmă cu un an când a lansat planurile cadru în dezbatere publică, dar apoi le-a retras, după ce a primit prea multe propuneri.

Informații de context

Planurile-cadru cuprind disciplinele obligatorii și opționale, precum și numărul minim și maxim de ore aferente acestora.

Planurile-cadru din liceu, valabile în prezent, sunt cele aprobate în 2009. Acestea grupează disciplinele de studiu pe şapte arii curriculare: Limbă şi comunicare, Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Om şi societate, Arte, Educaţie fizică, sport şi sănătate, Tehnologii, Orientare şi consiliere.

Pentru învăţământul liceal, filiera teoretică și vocaţională, planurile-cadru cuprind următoarele componente: 

 • trunchi comun, ca ofertă curriculară obligatorie, constituită din aceleaşi discipline, cu aceleaşi alocări orare, pentru toate specializările din cadrul unui profil;
 • curriculum diferenţiat, ca ofertă curriculară obligatorie stabilită la nivel central în funcţie de anul de studii, filieră, profil, specializare;
 • curriculum la decizia şcolii, care cuprinde orele alocate pentru dezvoltarea ofertei curriculare proprii fiecărei unităţi de învăţământ.
https://web.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1173676916727124

Photo © Pressmaster | Dreamstime.com /  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


9 comments
 1. Adaptarea programei școlare și a modalităților de evaluare a elevilor trebuie completată cu pregătirea și testarea periodică a profesorilor. Pe când o platformă de testare profesională a profesorilor?

 2. Nu materia e stufoasa, mai ales ca s-a tot “aerisit”.
  Stufosi la cap sunt acei (destui) elevi care sunt prea osteniti de jocuri pe telefon si pe computer si de stat pe retele de socializare.

 3. Materia este foarte stufoasă și prost structurată.Notiuni de trigonometrie in clasa a șaptea, când ei nu au înțeles bine triunghiul .Orele de asemenea prea multe, cele mai multe materii sunt de uman.Oricum, v ați trezit la târziu.Cu greu mai puteți eradica prostia din societate Sa va fie de bine.

  1. Cum sa nu intelegi triunghiul dupa ce un semestru si ceva in clasa a sasea si un semestru si jumatate in clasa a saptea, invata numai despre triunghi????

  2. Prea multe de uman pentru ca esti ‘mneata de real. Ce sa zic, obiectiva mai sunteti? Genul care crede probabil ca universul scolar se invarteste in jurul matematicii. Ce profesor zdravan la cap gandeste ca sunt prea multe discipline umane? Ce-ai vrea, sa invete doar materia ta? Sa ramana un tont? Sa nu aiba o cultura generala? Sa nu creeze niste competente practice? Sa fie in lumea lui la un birou de matematica si atat? Fiecare disciplina are rolul ei. Iar de trigonometrie mi s-a acrit in clasele terminale de gimnaziu,,chiar daca era acum 25 de ani. Da si noi am invatat-o. Surprinsa?

 4. A descoperit, Tâmpeanu, gaura din gogoașă. Materia trebuia simplificată de ani de zile, nu de acum, dar mă rog. Ăsta ce visează noaptea, ziua “râgâie” pe gură

  1. Opriti-l pe idiotu asta o sata ca strica tot invatamanantul… ne-a bagat manuale noi si acum le schimba iara? Oricum profesorul preda selectiv, la novelul clasei. Ma enerveaza maxim acest cretin, nu mai pot sa il ascult. Era mai buna si Anisie decat acest maniac, crimilal al educatiei romanesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Toate școlile din județul Iași vor fi închise marți, 9 ianuarie, a decis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la propunerea Inspectoratului școlar / Luciana Antoci: Fiecare consiliu de administrație va decide un program de recuperare a cursurilor

Toate școlile din județul Iași vor fi închise marți, 9 ianuarie, potrivit hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de luni seara. Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Iași a propus…
Vezi articolul

Doar 21% dintre elevii din liceele cu profil agricol au participat la stagii de practică în cadrul unor parteneriate cu companii private în perioada 2020-2022 – raport / Școlile au nevoie de ajutor masiv pentru a încheia parteneriate pentru stagii de practică

Puțin peste un sfert dintre elevii care învață la un liceu cu profil agricol, 21%, au făcut stagii de practică la companii private, în perioada 2020-2022, arată un raport privind…
Vezi articolul

VIDEO „Nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare, cum explicați lucrul acesta?” / „Sunt astăzi salariile profesorilor o problemă pentru care merită să ieși în stradă?” – Dezbaterea dintre cei doi candidați la funcția de rector al Universității din București, Marian Preda și Cristian Preda, înaintea alegeri

„Dumneavoastră, domnule decan, nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare. Nu le-ați îndeplinit niciodată după apariția Legii 1/2011 (…) Cum explicați lucrul acesta?” Așa a sunat prima dintr-o serie de…
Vezi articolul