GRAFIC Când estimează Ministerul Educației că vor fi gata de implementat noile planuri-cadru de liceu: În 2025 ar trebui să avem manuale școlare, programa și formarea profesorilor, iar în 2030 – prima generație care va da BAC după noul model

4.785 de vizualizări
Reforma curriculară pentru liceu 2026-2030 / Grafic: Edupedu.ro
Prima promoție cu clasa a IX-a pe noile planuri-cadru va intra în anul școlar 2026-2027, dacă aceste lucruri merg conform planificării, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației Bogdan Cristescu în cadrul primei dezbateri publice pe tema planurilor cadru pentru liceu. „În anul următor vom avea clasa a IX-a și la final acești elevi vor susține bacalaureatul, așa cum este prevăzut în noua lege”, spune Cristescu. Asta ar însemna că prima generație ar da noul BAC în anul școlar 2029-2030.
  • Legea Educației prevede însă că în prezent că elevii care sunt acum în clasa a VIII-a ar trebui să intre pe curriculum nou, în clasa a IX-a, ceea ce înseamnă că prima generație ar trebui să dea Bacalaureatul nou în 2029. Acest calendar poate fi decalat printr-o modificare a legii Educației, în cazul în care se adopta abia anul acesta noile planuri-cadru, cum estimează Ministerul.

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat care sunt pașii care vor urma după adoptarea planurilor-cadru și care ar trebui să fie prima generație de elevi care va învăța după programe noi, manuale școlare noi și va da examenul de Bacalaureat într-o nouă formă.

Dacă aceste lucruri merg conform unei planificări pe care v-am prezentat-o, prima promoție cu clasa a IX-a va intra în anul școlar 2026-2027. În anul următor vom avea clasa a IX-a și clasa a X-a în anul următor, clasa a IX-a, X-a, a XI-a și la final vor susține bacalaureatul, așa cum este prevăzut în noua lege”, a spus Cristescu în prima dezbatere publică după ce au fost lansate planurile-cadru pentru liceu.

De menționat, în legea Educației, nr 198/ 2023 este prevăzut că examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi înscriși în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026, așadar ar însemna un decalaj de un an, cel puțin, dacă se adoptă planurile-cadru anul acesta.

Estimările Ministerului Educației și Cercetării arată că în cazul în care planurile-cadru s-ar adopta în acest an, tot în 2025 ar urma lucrul la programele școlare, la standardele de evaluare pentru elevi, iar în 2026 ar trebui să fie gata noile manuale, conforme cu planurile-cadru fixate. În 2026 ar trebui să aibă loc și formarea profesorilor, potrivit graficului prezentat de secretarul de stat Bogdan Cristescu.

În 2030 ar fi prima generație de absolvenți care ar trebui să susțină examenul de bacalaureat în noua formă prevăzută de legea Educației.

Etapele planurilor-cadru pentru liceu:
Reforma curriculară pentru liceu 2026-2030 / Grafic: Edupedu.ro

Bogdan Cristescu a făcut și o trecere în revistă a momentelor în care au mai fost modificări ale planurilor inclusiv cele de la primar și gimnaziu.

Scurt istoric: Planurile-cadru pentru liceu –  din prezentarea secretarului de stat Bogdan Cristescu
  • 2009 – Planuri-cadru liceu (în vigoare)
  • 2011 – Legea educației naționale 1/2011
  • 2012 – Planuri-cadru învățământ primar
  • 2016 – Planuri-cadru învățământ gimnazial
  • 2017 – Consultare publică variante liceu (1)
  • 2019 – Curriculum educație timpurie
  • 2021 – Prima generație de absolvenți de gimnaziu pe noul curriculum

Consultare publică variante liceu (2)

  • 2023 – Legea învățământului preuniversitar 198/2023
  • 2023 – Profilul de formare al absolventului
  • 2024 – Repere metodologice pentru aplicarea curriculumului în învățământul liceal (anual, pentru fiecare dintre anii de studiu)
  • 2025 – Consultare publică variante liceu (3)
  • 2026 – Aplicare nou curriculum liceal
Proiect-planuri cadru pentru liceu 2025. Ce urmează? – Prezentarea secretarului de stat Bogdan Cristescu
  • 2025 – Măsuri conexe care să permită implementarea planurilor-cadru
    • Aprobarea planului-cadru liceu (formă consolidată)
    • Programe școlare – provocare ca număr și varietate
    • Standarde naționale de evaluare
  • 2026
    • Manuale școlare clasa a IX-a
    • Abilitare curriculară – formarea profesorilor
    • Ghiduri, RED-uri, auxiliare
  • 2026 – 2027
    • Prima generație de elevi de liceu (clasa a IX-a) care studiază în baza noului curriculum
  • 2030
    • Prima generație de absolvenți cu susținerea examenului național de bacalaureat
  • 2030 – …
    • Decizii revizuire

Într-o sesiune online organizată de Ministerul Educației în data de 3 februarie, secretarul de stat Bogdan Cristescu a explicat și etapele reformei învățământului liceal: Planuri-cadru – programe școlare – formarea profesorilor – manuale pentru discipline obligatorii – normarea profesorilor: școala organizează orarul, propune disciplinele opționale din curriculum la alegerea elevului din oferta școlii.

Planurile-cadru fixează, așa cum le spune și numele, contextul în care se vor dezvolta disciplinele, care discipline se vor dezvolta în mod obligatoriu pentru toți elevii la fiecare nivel, în fiecare tip de clasă, care sunt disciplinele pe care elevii le pot accesa, care este gradul de autonomie al școlilor, care este gradul de autonomie al elevilor. 

După planurile-cadru urmează programele școlare, deci efectiv conținuturile și temele care vor fi discutate în cadrul programelor școlare. După programele școlare urmează formarea cadrelor didactice pentru a le implementa, ceea ce noi numim abilitare curriculară.

Apoi urmează dezvoltarea manualelor pentru disciplinele obligatorii. După ce avem manualele școlare, apare imediat discuția legată de normare, de felul în care o școală și organizează orarul, de ce tip de propuneri se pot face la CDEOȘ, la cum organizăm administrativ tot acest proces”, a spus Bogdan Cristescu în sesiunea online.

El a atenționat că orice amânare a unei etape va duce și la alte amânări: „Este un proces foarte, foarte amplu și precizăm faptul că orice etapă de amânare conduce spre amânări care merg în cascadă la fiecare nivel”.

Dacă ar fi să spun în două cuvinte care este marea schimbare pe care o aduc aceste planuri-cadru: flexibilitate și autonomie. Flexibilitate crescută pentru școală și pentru profesor, autonomie pentru școală și pentru profesori, iar decizia elevului este crescută foarte mult de la vârsta de 17 ani. Este important să revenim asupra faptului că noi ne dorim să creăm buni cetățeni și buni specialiști. Dacă un elev, la 17 ani, este pe drumul cel bun să devină un bun cetățean, el va fi capabil să facă o alegere informată asupra viitorului lui”, a susținut Bogdan Cristescu.

Discursul integral al secretarului de stat Bogdan Cristescu la prima dezbatere publică pe planurile cadru

„Adevărul este că aceste încercări de a schimba planuri de cadru major datează din 1995. Am mai avut două tentative de a face niște schimbări în planul de cadru, în 1999 și în 2009, dar toți cei care sunt la fel de copii ca și mine știu că aceste schimbări nu au fost de foarte mare profunzime și sigur nu de abordare conceptuală.

Cu ce venim noi astăzi în fața dumneavoastră? Pentru că ideea de bază este nu să vorbesc eu, deși este bine să creăm un context.

Noi am încercat ca să aducem astăzi în fața dumneavoastră colegi practicieni și cei care pe filiere au cele mai bune idei ca să vi le împărtășească, pentru că, așa cum este normal, într-o dezbatere suficient de extinsă, avem următoarea abordare: am prezentat planurile cadru, am răspuns la primele întrebări cauzate de panică și de citirea în primele 15 minute, Am mers mai departe încercând să vă explicăm ce este în spate și ceea ce am gândit și pe măsură ce intrăm în detalii vă prezentăm. Revenim cu titlul de proiect, ceea ce este în spate, un concept care trebuie să permită toate mini-conceptele să fie dezvoltate, pentru că sigur vorbim de real, matematică, informatică, dar trebuie să detaliem ce am vrut să spunem prin curriculum de specialitate flexibil. Trebuie să detaliem ce am dorit acolo. Iarăși avem trei: filiera tehnologică, resurse și și mediu servicii și tehnic, dar la fiecare dintre ele știm cu toții că avem foarte multe calificări.

Noi prezentăm acum cadrul general. Eu nu vă voi reține atenția pentru că timpul este al dumneavoastră, sperăm noi în această dezbatere. Voi spune doar pe scurt ceea ce am spus, faptul că ne dorim să avem aceste planuri-cadru de liceu, am adoptat planurile-cadru de primar au intrat în vigoare în 2013, după ce s-a introdus clasa pregătitoare. Apoi am adoptat planurile și am avut programe și am avut manuale un pic întârziat și formare un pic și mai întârziat. Am avut planuri de cadru de gimnaziu și am avut manuale un pic întârziat, formale, un pic și mai mult întârziat. 

Ceea ce ne dorim noi acum este să vă prezentăm un concept complet, pentru că dacă reușim să ne ținem de calendarul pe care l-am propus pentru adoptarea planurilor-cadru în acest an, avem în continuare un timp prevăzut pentru programe școlare, avem în continuare un timp suficient pentru ca colegii mei din CNPEE să aibă timp să lanseze licitația de manuale și să avem manuale de calitate. 

Avem prevăzute prin finanțările euro-europene bani pentru formarea profesională a profesorilor în cursul anului calendaristic viitor, pentru ca în septembrie să putem atinge aceste deziderate care sunt importante pentru noi. Ceea ce din nou cred că trebuie să precizez este faptul că dacă aceste lucruri merg conform unei planificări pe care v-am prezentat-o, prima promoție cu clasa a IX-a va intra în anul școlar 2026-2027. În anul următor vom avea clasa a IX-a și clasa a X-a în anul următor, clasa IX, X-a, a XI-a și la final vor susține bacalaureatul, așa cum este prevăzut în noua lege. Deci, vă rugăm să aveți răbdarea și implicarea să putem face etapele planuri cadru, programe școlare.

Important când programele școlare vom avea standarde de evaluare și atunci fiecare profesor va avea un feedback, apropo dacă s-au format sau nu aceste competențe. Manuale, formare și ceea ce este cel mai important din punctul nostru de vedere, zic eu, pentru că noi toți avem nevoie de un rezultat al muncii noastre, platforma națională de evaluare, care va permite fiecărui profesor să-și evalueze elevii la momentul potrivit, prin banca de itemi 200.000 de itemi, care le va arăta la fiecare disciplină unde sunt.

Deci, ceea ce vă prezentăm noi acum este un întreg concept. Primul pas sunt planurile-cadru, dar primul pas fără de care nu se poate dacă ne ajutați să descuiem ușa, iar noi am propus o cheie. E o propunere de cheie. Așteptăm propunerile dumneavoastră. Suntem la dispoziția dumneavoastră să detaliem mai mult ceea ce am avut în minte și tot la fel, suntem perfect deschiși să facem mai bine atunci când colegii mei cei nenumiți zilnic, 160 care au făcut parte din grupurile de lucru au avut în minte și au gândit pentru că sunt cu toții colegi implicați în educație”. 

Câți profesori vor fi formați pentru a preda pe noul curriculum și cât va dura

Formarea profesorilor de liceu ar fi trebuit să aibă loc în perioada octombrie 2024 – iunie 2025, conform calendarului de activități al Ministerului. Însă, planurile au fost amânate ani de zile de miniștri anteriori.

„Programe de formare continuă pentru profesori care predau în învățământul liceal (prin proiecte ale Ministerului Educației) – Octombrie 2024 – Iunie 2025”, asta prevede calendarul de activități al Ministerului, publicat în 2023. Edupedu.ro scria că în această perioadă de 9 luni, cel puțin o lună este acoperită de zile libere și sărbători legale, fără să fie puse la socoteală și weekendurile. Deci ar mai rămâne 8 luni pentru formarea propriu-zisă.

Pentru că publicarea planurilor cadru au fost amânate în ultimii ani, de peste 5 ori doar între 2023-2024, în mandatul Ligiei Deca, nici profesorii nu au putut fi formați.

Conform Raportului Ministerului Educației privind Starea învățământului preuniversitar în anul școlar 2022-2023, cel mai recent raport dat publicității, erau 52.720 cadre didactice în învățământul liceal. Adică ar veni o medie de 6.860 de profesori formați pe lună.

Capacitatea de formare prin programe a ministerului Educației a fost dată în ultimii ani de programul CRED – cel mai mare și mai amplu program de abilitate curriculară pentru profesorii din primar și gimnaziu. Au fost formați în cei 4 ani de derulare a proiectului, finanțat cu fonduri europene de circa 40 de milioane de euro (196.586.777 lei), circa 47.600 de cadre didactice din primar și gimnaziu, conform datelor de pe site-ul proiectului. Obiectivul programului era să formeze 55.000 de profesori, din care 40.000 erau profesorii și învățătorii din primar, obiectiv care nu a fost atins deși cursanții au primit chiar bani – 600 de lei de persoană – pentru a participa la aceste cursuri. Proiectul nu a avut niciun indicator care să evalueze că tot ceea ce a învățat profesorul la aceste formări a fost și aplicat la clasă apoi.

Examenul de Bac în forma prevăzută de noua lege a Educației

Potrivit legii Educației nr. 198/2023, articolul 248 alin 5 prevede că „examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi înscriși în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026″.

Art. 103 alin (1) – Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții învățământului liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au susținut proba A01, A02, respectiv F și au obținut calificativul admis;

b) au susținut probele B și C prevăzute la art. 102 alin. (4) și au obținut la proba B cel puțin echivalentul nivelului B1, respectiv A2, în funcție de tipul de probă susținut, iar la proba C au obținut cel puțin nivelul „mediu“

c) au susținut, după caz, proba A1, A2 sau A3 prevăzută la art. 102 alin. (4) și au obținut cel puțin nota 5 (cinci);

d) au susținut, după caz, proba D prevăzută la art. 102 alin. (4) și au obținut cel puțin nota 5 (cinci);

e) au susținut proba E, prevăzută la art. 102 alin. (4) și au obținut cel puțin nota 5 (cinci) la fiecare dintre cele două discipline;

f) au obținut media aritmetică, calculată cu două zecimale exacte, a notelor obținute la A1, A2, A3, D și E, cel puțin egală cu 6.(2) În urma promovării examenului național de bacalaureat, absolventului i se eliberează diploma de bacalaureat.

Informații de context

Legea Educației prevede în prezent că elevii care sunt acum în clasa a VIII-a ar trebui să intre pe curriculum nou, în clasa a IX-a. Adică în septembrie acest an ar fi trebuit să fie gata planurile-cadru, programele, manualele și profesorii să fie formați. Amânarea cu un an, anunțată de ministrul Educației, Daniel David, ar însemna că elevii care sunt acum clasa a VII-a vor fi primii care vor învăța pe noul curriculum.

Amintim că elevii care au început clasa a VIII-a pe 9 septembrie 2024 ar fi trebuit să învețe la liceu după programe școlare noi și să dea un Bacalaureat cu cel puțin 5 examene scrise și 4 de competențe, potrivit Legii Deca-Iohannis. 

Or, la nivel de liceu, lansarea noilor planuri-cadru a fost amânată în mod repetat pe parcursul ultimului an, sub diverse pretexte, în condițiile valului de alegeri programate în 2024 – locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale, o ultimă țintă propusă pentru punerea lor în consultare fiind ianuarie 2025.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția ministrului Educației după ce o profesoară i-a atras atenția că textul legilor învățământului “arată în mare parte ca raportul România Educată”: Nu am cum să nu reacționez la această jignire

Ministrul Educației, prezent la cea de-a 44-a dezbatere pe proiectele legilor Educației la sediul PNL București, a avut discuții în contradictoriu cu Antoaneta-Firuța Tacea, conferențiar universitar la Facultatea de Psihologie…
Vezi articolul

DOCUMENT Ghidul privind admiterea la liceu 2023 a fost publicat de Ministerul Educației / Părinții și elevii sunt sfătuiți să verifice ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția în ierarhie

Ministerul Educației a publicat marți, pe site, Ghidul privind admiterea la liceu 2023. Potrivit calendarului, elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu, în…
Vezi articolul