Empowersoft, concurs online de informatică pentru elevi de gimnaziu și de liceu / Înscrieri până pe 21 martie

Foto: © One Photo | Dreamstime.com

Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Ploiești anunță a VII-a ediție a concursului online național de informatică “Empowersoft”, pentru elevi de gimnaziu și liceu, cu perioadă de desfășurare 15 februarie – 16 mai 2021. Concurenții pot participa la 3 categorii (programare, soft/aplicație, pagină web). Înscrierile se realizează în această pagină, până pe 15 martie.

Potrivit organizatorilor, printre obiectivele concursului se numără:

Desfășurare și categorii

În cadrul acestui concurs pot participa atât elevi de gimnaziu cât şi elevi de liceu. Participarea la concurs este individuală (pentru proba de programare) și pe echipe (pentru probele de soft educațional, pagini web – numărul de elevi din cadrul unei echipe este de maxim 3 elevi).

Categorii:
  1. Programare (cu 5 secțiuni în funcție de nivel)
  2. Soft educațional / utilitar / aplicații pentru telefoane mobile
  3. Pagini web
Calendar

Această ediție a concursului se va desfășura în perioada februarie – mai 2021 astfel:

  1. Perioada de înscriere la concurs este între 15 februarie și 21 martie 2021. Ulterior datei limită de înscriere nu se vor accepta nici un fel de modificări la lista cu participanți.
  2. Proba de concurs la categoria programare se va desfășura în data de 27 martie 2021.
  3. Probele de concurs la celelalte două categorii se vor desfășura între 15 februarie și 26 aprilie 2021.
  4. Jurizarea se va desfășura în concordanță cu datele de susținere a probelor la categoriile concursului.
  5. Premierea se va desfășura în perioada 10 -16 mai 2021.
Înscriere

Fiecare concurent/echipă se va înscrie pe platforma concursului completând formularul de înscriere de aici. Apoi, fiecare concurent înscris trebuie să activeze contul folosind token-ul primit pe adresa de email. Ulterior datei limită de înscriere (15 martie) nu se vor accepta niciun fel de modificări la lista cu participanți. Totodată, este necesară o adeverință de elev în care să fie specificată clasa la care elevul este înscris în unitatea de învățământ.

Programă / Temă și jurizare
  1. Pentru categoria Programare, cele 5 secțiuni se împart astfel și au ca suport teoretic necesar probei din 27 martie 2021 următoarele:
Secțiunea începători clasele 5-6
Secțiunea avansați clasele 5-6
Secțiunea începători clasele 7-8
Secțiunile clasele 7-8 avansați, respectiv 9-10 începători
Secțiunile 9-10 avansați respectiv 11-12

2. Pentru categoria Soft educațional / utilitar / aplicații pentru telefoane mobile, concurenții au ca temă realizarea unei aplicații pe marginea motto-ului „Mâine se construiește astăzi!”. Conform regulamentului, “aplicațiile trebuie să fie instrumente prin intermediul cărora să putem să conturăm activ viitorul valorificând puterea prezentului și înțelepciunea trecutului”, iar cele trei posibilități sunt:

Proiectul trebuie să conțină:

Proiectul va fi încărcat pe site, într-o arhivă cu dimensiunea maximă de 100MB. Indicații și criterii de jurizare aici.

3. Pentru categoria Pagini web, concurenții au ca temă realizarea unei aplicații / site web pe marginea motto-ului „Mâine se construiește astăzi!”. Conform regulamentului, “aplicațiile trebuie să fie instrumente prin intermediul cărora să putem să conturăm activ viitorul valorificând puterea prezentului și înțelepciunea trecutului”, iar cele trei posibilități sunt:

Observații:

  1. Nu fac parte din aplicațiile acceptate pentru ediția a VII-a Empowersoft 2021, site-urile de prezentare ale școlilor.
  2. Nu vor fi punctate acele părți ale proiectului care nu sunt concepute de autor. În cazul în
    care autorul își asumă realizarea unor părți care apoi se dovedesc a nu fi de concepție
    proprie, lucrarea va fi descalificată.
  3. Este interzisă folosirea oricărui CMS (Joomla, Drupal, WordPress, Magento etc.) care nu
    este dezvoltat de echipa de proiect.
  4. Cei care folosesc anumite librării de funcții (gen pentru trimitere de e-mailuri, pentru
    criptare etc.) trebuie să menționeze clar în documentație acest lucru, precum și licența
    acelor librarii.
  5. Arhiva aplicației trebuie să conțină̆ documentația, declarația pe proprie răspundere ale
    membrilor echipei în formă scanată, proiectul propriu-zis și adresele surselor de date
    folosite.
  6. Fiecare arhivă trebuie să nu depășească̆ dimensiunea maximă de 100MB.
  7. Pentru filmul de prezentare se pot schimba setările de confidențialitate a videoclipului ca
    videoclip public sau nelistat, dar în ambele cazuri trebuie să indicați link-ul filmului de
    prezentare în prima pagina a documentației.
  8. Filmul de prezentare trebuie să aibă̆ un banner/ link cu adresa paginii de concurs, pus pe
    Youtube (minim 480p rezoluție, preferabil 1080p, fără ecou, timp maxim de 7 minute).

Important, pentru ultimele două categorii precizate: o aplicație creată poate fi înscrisă DOAR la o singură categorie (categoria Soft sau categoria Pagini web).

Proiectul va fi încărcat pe site, în arhive, fiecare cu dimensiunea maximă de 100MB. Indicații și criterii de jurizare aici.

Evaluare

Evaluarea problemelor de programare din cadrul acestui concurs se realizează cu un sistem automat de evaluare, fără prezența concurenților. Pentru fiecare problemă din cadrul probei de concurs, se poate acorda un punctaj cuprins între 0 și 100. Sistemul de evaluare impune respectarea cu rigurozitate a cerințelor specificate în acest regulament și în enunțul problemei. Pe site-ul concursului sunt precizate specificațiile tehnice folosite în evaluare. După evaluare, punctajele vor fi publicate pe site.

Evaluarea pentru celelalte probe se va face respectându-se următoarele condiții:

În cadrul fiecărei probe, clasamentul se face în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute. La punctaje egale în cazul probei de programare, departajarea se face după timpul de încărcare al ultimei surse, apoi după criteriul ordinii lexicografice descrescătoare a punctajelor obținute la fiecare problemă, dispuse descrescător. La punctaje egale în cazul probelor de soft si pagini web, departajarea se face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la criteriul cu ponderea cea mai mare din fișa de evaluare.” menționează organizatorii.

Premierea

Ierarhia în cadrul fiecărei secțiuni a concursului se stabilește în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, la punctaje egale departajarea realizându-se după ora ultimei surse încărcate pe site. De asemenea, elevii clasați pe primele locuri în clasamentele generale vor obține diplome și premii.

Se fac următoarele precizări:

Foto: © One PhotoDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Cine Remember aduce un nou proiect cu tematică cinematografică pentru liceeni, despre locurile natale și culturale / Înscrieri până pe 15 martie
OFICIAL Ordinul cu noile reguli de prezență fizică la școală în scenariul roșu, publicat în Monitorul Oficial. Pentru jumătate din elevii înmatriculați în clasele din anii terminali, care nu vin la școală fizic, nu sunt obligatorii cursurile online
Matematica pe TikTok, reinventată în clipuri de 1 minut de Florentina Pavăl sau Profa de mate cool: Am pornit cu ideea de a prezenta o altă față a matematicii, altceva decât prevăd programele școlare – legătura cu viața de zi cu zi
Concurs de creație literară organizat de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași. Elevii, adolescenții și adulții pot trimite lucrări până pe 20 martie
Exit mobile version