Este o soluție proastă organizarea Bacalaureatului în timpul cursurilor – avertisment lansat de directoarea Andreia Bodea: Această săptămână vine după un lung șir de zile libere, de punți, de vacanțe între module, de Săptămâna verde, de Săptămâna altfel. Nu se face școală

Andreia Bodea / Foto: captură TVR Cultural/ Youtube.com

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a explicat, pentru Edupedu.ro, ce înseamnă pentru profesori și elevi organizarea examenului național de bacalaureat în timpul cursurilor. „Practic, înseamnă că nu se face școală în accepțiunea clasică a cuvântului. Dacă ar fi numai această săptămână ar mai fi cum ar mai fi, dar această săptămână vine după un lung șir de zile libere, de punți, de vacanțe între module, de Săptămâna verde, de Săptămâna altfel”, a spus aceasta.

„Am spus public că va fi un haos și, din nefericire, am avut dreptate. Sunt de prea mult timp în învățământ și de prea mult timp directoare și mi-am dat seama la momentul respectiv ce va însemna”, a precizat Andreia Bodea.

Directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București a spus că elevii claselor V-XI fac „cel puțin teoretic” ore online asincron și a adus în atenție ce presupune participarea profesorilor asistenți și corectori în cadrul examenului de bacalaureat, în condițiile în care trebuie să se ocupe și de elevii celorlalte clase:

Clasele V-XI sunt acasă, făcând, cel puțin teoretic, ore online asincron, ceea ce înseamnă că fiecare elev a primit sarcini de lucru clare, pentru această săptămână, încărcate pe platforma Teams. Fiecare le lucrează acasă. La Caragiale, cu două sau trei excepții, toți profesorii care predau discipline de bacalaureat sunt la evaluare. Unii sunt și la supraveghere, adică asistenți. Deci, o iau de la 7 dimineața și termină de scanat pe la 14:00-15:00, după care ajung în centrele de evaluare unde încep să primească lucrări pe care le evaluează.

Ceilalți care nu predau discipline de examen sunt toți prinși ca asistenți. Deci, practic, în zilele de examen, până la ora 15:30-16:00, depinde cum se încarcă lucrările, cât de multe pagini au, că durează și încărcatul acestor lucruri, abia după aceea pot ajunge acasă și să intre în legătură cu propriii elevi – și au multe clase – și să verifice ce s-a lucrat, cine a lucrat, să facă corecturile respective și așa mai departe. Asta înseamnă asincron online. Practic, înseamnă că nu se face școală în accepțiunea clasică a cuvântului. Dacă ar fi numai această săptămână ar mai fi cum ar mai fi, dar această săptămână vine după un lung șir de zile libere, de punți, de vacanțe între module, de Săptămâna verde, de Săptămâna altfel.”

Andreia Bodea a afirmat că organizarea probelor de limba străină, pentru elevii de clasa a VIII-a, a însemnat ore online asincron pentru elevii celorlalte clase:

„La Caragiale, 2 zile au fost blocate cu testarea elevilor de clasa a VIII-a din București la limbă modernă: germană și engleză. În zilele respective s-au făcut ore tot online asincron, pentru că au venit 500 și ceva de candidați. Multe olimpiade s-au desfășurat la Caragiale în timpul școlii, în timpul orelor – altă situație în care orarul s-a modificat, s-au micșorat orele, s-a micșorat pauza. De fapt, după Paște, ca să nu spun că de dinainte, această școală este trecută, cum să spun, parcă „la și altele”.

Cadrul didactic a menționat că „există copiii în situații delicate, în situații de corigență, care au dreptul să fie evaluați în plus”:

„Nu mi se pare un motiv suficient de puternic acesta că nu au timp să se înscrie la facultate elevii de clasa a XII-a ca să sacrifici, că e vorba de un sacrificiu aici, clasele 5-11. În afară de faptul că este perioada de final de an școlar, este, practic, penultima săptămână de școală, ori există copiii în situații delicate, în situații de corigență, care au dreptul să fie evaluați în plus. Când să se mai întâmple lucrul ăsta? Se fac niște evaluări sumative, încheiem un an școlar. Adică avem și noi niște treburi, ca dascăli, de făcut la final de an școlar.”

Aceasta este de părere că nu e normal ca examenele, concursurile și olimpiadele să se desfășoare în timpul programului școlar „atâta vreme cât ocupi săli de clasă – și e normal să fie așa – și disloci un număr impresionant de profesori care trebuie să facă această treabă de supraveghere la bacalaureat și de evaluare”:

„Ca să trag o concluzie, este o soluție proastă din punctul meu de vedere. Sigur o să spuneți că sunt avantajați cei de clasa a XII-a. Nu știu care este avantajul, facultățile nu-și încep înscrierea acum, cei care pleacă în străinătate ar fi avut diploma de bacalaureat la timp. Nu consider că este normal ca un examen, orice concurs sau orice olimpiadă să se desfășoare în timpul programului școlar, atâta vreme cât ocupi săli de clasă – și e normal să fie așa – și disloci un număr impresionant de profesori care trebuie să facă această treabă de supraveghere la bacalaureat și de evaluare. Fiind școală, educatoarele și învățătoarele care constituiau rosul asistenților la bacalaureat nu mai există, pentru că sunt la locurile lor de muncă. (…)”

„Nu s-a făcut școală. Adică sunt copii care venind la școală, fiind în clasă cu noi, nu învață, nu sunt atenți și așa mai departe. Cine este atât de naiv să-și imagineze că, în afara unor excepții notabile, dar care nu constituie, evident, majoritatea, de aceea sunt excepții, ei o să stea fix acum să lucreze temeinic și conștiincios. Dar poate nu știu, dar poate nu se descurcă. Una este sala de clasă, una este când eu sunt singur acasă, într-un birou, am primit o temă pe Teams, trebuie să încarc ce am lucrat, dar poate nu știu, poate nu mă descurc. Am un feedback negativ, nu am un coleg care să fie încântat, mulțumit sau să agreeze acest sistem în care s-a dat bacalaureatul anul acesta”, a completat cadrul didactic.

Edupedu.ro: Cum ați caracteriza activitatea din școli din această perioadă?

Andreia Bodea: Mult sub standardele oricum scăzute ale învățământului din România, adică la un nivel minimal de supraviețuire și să ne prefacem că nu vedem care este problema, așa cum, din păcate, eu una m-am obișnuit. Faptul că directorii găsesc o soluție la o problemă pare că este în sine un succes. Nu, nu este un succes, este doar o situație de avarie în care până vine instalatorul țin cu mâna țeava spartă. Asta nu înseamnă că am găsit o soluție.

Informații de context

Recent, Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a declarat, pentru TVR Info, că îi este jenă să le mai dea mesaje părinților că „sunt olimpiade în timpul orelor, că este test de bilingv în timpul orelor pentru clasa a VIII-a, că este bacalaureat”. Aceasta a afirmat că i se pare că „ignorăm cu totul calupul claselor V-XI”.

Probele scrise la examenul de Bacalaureat 2025 încep cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, conform unei analize a Edupedu.ro: România schimbă datele pentru examene cât mai devreme în anul școlar 2024-2025, ca efect al schimbărilor climatice.

Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, a declarat la TVR Timișoara că, după examenul național de BAC 2025, „mai avem o săptămână de școală când trebuie încheiate toate situațiile școlare la celelalte clase”. Acesta este de părere că „va fi o perioadă extrem de grea pentru școli”, deoarece orele de curs pentru elevii de clasele Pregătitoare – a XI-a coincid cu activitatea comisiilor de BAC 2025.

În luna noiembrie a anului trecut, Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Hotărârile se iau fără să fim consultați. Nouă ni se spune ce să facem. Nu suntem parteneri de discuții niciodată cu Ministerul Educației”. 

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a vorbit, pentru Prima Tv, despre efectele pe care ar putea să le aibă organizarea examenului de bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Va fi un haos generalizat”.

Cadrele didactice de la Colegiul „Sfântul Sava” din București au avertizat, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca, că profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea august 2025:
Citește și:
Elevii claselor V-XI pot face cursuri online asincron, adică nu vor fi conectați simultan, ci vor primi sarcini de lucru individuale, în perioada 10-16 iunie 2025, în timp ce absolvenții de liceu susțin probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2025
Exit mobile version