BREAKING Elevii pot face ore online în timpul probelor scrise la Bacalaureat 2025 din 10-16 iunie – nota Ministerului Educației

8.998 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Elevii din școlile desemnate centre de examen pot face cursuri „online asincron”, adică nu vor fi conectați simultan, ci vor primi sarcini de lucru individuale, în perioada 10-16 iunie 2025, în timp ce absolvenții de liceu susțin probele scrise ale examenului de Bacalaureat. Directorii școlilor sunt responsabili să asigure „suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen”, este menționat într-o notă a Ministerului Educației și Cercetării.

UPDATE: Nota Ministerului Educației și Cercetării nr. 25.609/04.03.2025

Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, pentru elevii de clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, cursurile se încheie la data de 6 iunie, iar pe 10 iunie încep probele scrise ale examenului național de Bacalaureat. Însă, pentru elevii din celelalte clase, ultima zi de cursuri este vineri, 20 iunie, astfel că probele scrise din sesiunea de vară a Bacalaureatului 2025 se suprapun cu orarul lor.

Potrivit notei trimise de minister, elevii care nu susțin probele de Bacalaureat ar putea să nu mai fie chemați la școală, ci să facă ore „online asincron”, adică să li se dea sarcini de lucru de către profesorul lor, sau de către alt profesor care nu va fi implicat în comisiile de examen sau în evaluarea lucrărilor de la bacalaureat.

  • Potrivit definiției din Regulament de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP 2024), „forma de comunicare prin intermediul tehnologiei și al internetului asincronă este desfășurată într-un mediu virtual de învățare, în cadrul căreia preșcolarii/elevii și cadrele didactice nu sunt conectați simultan”.

„În conformitate cu prevederile calendarului examenului național de bacalaureat-2025, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 6.481/30.08.2024, precum si în temeiul prevederilor Ordinului ministerului educației nr. 3.694/01.02.2024, privind structura anului școlar 2024-2025, susținerea probelor scrise ale examenului national de bacalaureat, sesiunea iunie 2025, se desfăşoară în perioada 10-16 iunie 2025.

În vederea desfășurării în bune condiții a procesului educațional în perioada menționată, si în baza prevederilor art. 9 alin. (4), lit. e) si alin. (6) din Regulamentul de organizare si funcționare a unităților de învăţământ (ROFUIP), aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5.726/2024, la nivelul unităților de învăţământ, desemnate centre de examen sau, după caz, în unitățile de învăţământ care asigură resursele umane în comisiile de examen, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației şi Cercetării, cursurile se pot desfășura în format online asincron în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a activităților în sistem online sau hibrid — Anexa 1 la ROFUIP”, este menționat în documentul amintit.

  • Potrivit art. 9. alin (4), lit. e) din ROFUIP: „Suspendarea cursurilor cu prezență fizică se poate face, după caz, la nivelul grupurilor de unități de învățământ din același județ/municipiul București – la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea ministerului educației.
    (6) În situațiile prevăzute la alin. (4), activitatea didactică se poate desfășura în format online sau hibrid”, este menționat în regulament.

„Pentru implementarea eficientă a acestor măsuri, este esențială colaborarea între inspectoratele școlare si conducerile unităților de învăţământ, asigurându-se astfel resursele umane necesare atât pentru desfăşurarea examenului, cât si pentru continuarea activităților didactice curente”, mai precizează documentul.

Directorii trebuie să găsească profesori înlocuitori

În privința profesorilor, responsabilitatea este pasată directorilor, care trebuie să ia măsuri „de a asigura suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune, în vederea menţinerii continuității procesului educațional”, mai arată documentul.

Nota Inspectoratului Școlar Județean Mureș:

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie 2025:
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale
Informații de context despre susținerea probelor la Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor

Probele scrise la examenul de Bacalaureat 2025 vor începe cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, conform unei analize a Edupedu.ro: România schimbă datele pentru examene cât mai devreme în anul școlar ca efect al schimbărilor climatice.

Examenul de Bacalaureat 2025 se va susține în timpul cursurilor, ceea ce poate bulversa procesul educațional la celelalte clase și ridică probleme de resursă umană, mai ales că lucrările vor putea fi vizualizate fizic, în premieră, înainte de depunerea contestațiilor.

Ministrul Educației Daniel David a anunțat că nu va schimba calendarul examenului de Bacalaureat 2025, cu referire la probele de competențe care au avut loc în timpul anului școlar, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie: „Am primit multe mesaje să anulăm aceste probe. […]  A te gândi acum să schimbi e o prostie”, a declarat Daniel David la Euronews.


Foto: © Vitaliy NazarenkoDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Regulile făcute în birourile Ministerului Educației pentru probele de competențe de la Bacalaureat 2025, trimise în școli: elevii de a XII-a nu au liber în zilele de examen și deși Proba C durează cel puțin 140 de minute, oficialii ministerului transmit că elevii pot reveni la cursuri după doar 2 ore / Directorii trebuie să găsească profesori

1 comment
  1. școală on linie adică prost sau deloc. s au efectele scolii online , dezinteres , fraus , calitate slabă . asta e moartea educației .. online ul . copiii stau pe filme , joaca la păcănele online , stau pe retele , și un profesor , deapănă slider uri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Formarea continuă a cadrelor didactice, prin programe acreditate pentru format față-în-față, se poate derula online pe durata suspendării cursurilor în școli

Programele de formare continuă acreditate pentru forma de organizare de tip față-în-față, aflate în desfășurare la data suspendării cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat/particular și suspendate conform prevederilor…
Vezi articolul

Sesiunea specială de Rezidențiat. Înscrierile pentru examenul din luna mai încep miercuri, 29 martie / Peste 600 de locuri și posturi au rămas neocupate în noiembrie anul trecut

Înscrierile pentru sesiunea extraordinară a examenului de rezidențiat promisă de autoritățile din Sănătate încă din noiembrie 2022 încep miercuri, 29 martie, după cum anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.…
Vezi articolul