BREAKING Calendarul Bacalaureatului 2025, aprobat de Ministerul Educației. Probele scrise încep pe 10 iunie cu Limba română și probele de competențe – pe 27 ianuarie 2025

17.075 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Calendarul examenului de Bacalaureat 2025 – ambele sesiuni a fost aprobat de Ministerul Educației (ME) joi, potrivit unei postări pe Facebook a ministrei Ligia Deca. În sesiunea iunie, prima probă scrisă este pe 10 iunie la Limba română, iar ultima – la limba maternă, pe 16 iunie 2025. Competențele încep la finalul lunii ianuarie.

Calendarul final a fost adoptat în Comisia de Dialog Social a ME și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, iar față de datele din proiect au apărut schimbările despre care Edupedu.ro a scris miercuri.

Mai exact, la sesiunea din iunie va exista o zi liberă după probele obligatorii la Română și Matematică/Istorie, până la proba la alegere a specializării. Proba la Limba maternă va fi susținută după weekend, mai exact luni, 16 iunie.

Noutatea ca lucrările să poată fi vizualizate după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de depunerea contestațiilor este păstrată în ordinul de ministru care va reglementa aceste date de examene, conform ministrei Educației.

Iată calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie 2025:

  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale

Iată calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iulie-august 2025

  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale

Edupedu.ro va reveni cu ordinul de ministru pentru Bacalaureat și Evaluare Națională 2025 imediat ce va apărea în Monitorul Oficial.

Articol în curs de actualizare.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Zile libere după fiecare examen la Evaluarea Națională 2025 și o zi liberă după probele obligatorii de BAC, anunță ministra Educației: Am ținut cont de propunerile primite și de opiniile din spațiul public
Modificări în proiectul de calendar de Evaluare Națională și BAC 2025: zi liberă după fiecare examen la clasa a VIII-a și zi liberă după probele la Română și Matematică/Istorie la clasa a XII-a, anunțate de secretarul de stat Lixandru
BREAKING Schimbări la Bacalaureat 2025. Calendarul propune ca probele scrise să înceapă în 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă, iar competențele să se dea în iarnă / România modifică structura examenelor naționale din cauza schimbărilor climatice
PROIECT Calendar Evaluarea Națională la clasa a VIII-a 2025: probele încep pe 23 iunie. Primele rezultate apar pe 1 iulie. Elevii își pot vedea lucrările pe 2-3 iulie și să decidă dacă depun contestații

8 comments
  1. Este revoltător ce se întâmplă cu elevii de clasa a XII a. Cum este posibil sa susții competențele pentru bacalaureat înainte de a termina totuși clasa XII? Din punctul meu de vedere această generație este sacrificata, prima generație clasa O, își bat joc de copii.
    în al doilea rand nu este echitabil , cei din generațiile anterioare au avut la dispoziție mai mult timp să se pregătească de la terminarea liceului și pana la susținerea examenului de bacalaureat, aproximativ 3 săptămâni. Este adevărat ca nu îngrași porcul în ajun, dar nu mai mergi la liceu, nu mai ai de învățat și la alte materii și te poți concentra doar pe examen.
    Elevii vor termina probabil pe 6 iunie și vor începe probele scrise pe 10 iunie.
    Din păcate ne revoltam doar pe rețele de socializare, comentam, dar nimeni nu face nimic și problema rămâne nerezolvata.

  2. Evaluarea competentelor în ianuarie, este mult prea devreme! Nu este timp suficient sa se pregătească sau sa obțină atestatele în prealabil! Ar fi fost mai bine dacă ar fi știut asta, de anul trecut!!!

  3. câți dintre profesori au dat feedback, atunci.cand aceste proiecte au fost în dezbatere? au fost anunțate, dar….
    Domnii din sindicate ce fac qcum? numai bani știu sa negocieze?

    1. Care dezbatere? Aia online cu 100 de locuri unde au invitat pe cine au vrut și n-au ascultat decât ce au vrut?

      Lasă-ne.

  4. sunteți bătuți la cap în loc să faceți schimbari cu cap luați la picior copiii de clasa a 12 a. mulțumesc ce pot să zic nu puteați să anunțați schimbarea fix cu o zi înainte de bac? dacă aveți de gând să schimbați bacul trebuia să anunțați măcar cu 6 luni înainte să știm și noi să ne pregătim dinainte.

  5. Bine punctat. Își bat joc și de profesori și de copiii de clasa a XII a cum și-au bătur joc de ei de când au intrat în școală.

  6. Madam Deca tratează simptome și nu cauza. Dotați școlile cu sisteme AC și folosiți-le!

    Cum se face că cei de a XII-a pot da examen la început de iunie, când mediile la celelalte clase nu sunt încheiate (CINE va supraveghea și corecta, în ce săli de curs?! Ceilalți elevi au încă ore, cine îi va evalua și cine le va încheia mediile în locul profesorilor prinși vrând-nevrând în examene?!) dar a VIII-a poate să dea examen pe la sfârșit de iunie, pentru ei nu e cald, ei se descurcă, sau cum gândesc cei din minister?!

    A rezolvat madam, a scris din pix că se mută competențele total cronofage și nefolositoare în ianuarie-februarie și gata. Și cei care fac ore, ce ore fac? Se suspendă cursurile? Îi trimitem după-masă? Scurtăm orele la 15 minute sau ce găselniță ilegală vreți să aplice școlile ca să facă pe pofta ministrei?!!

    Soluția e simplă: DOTAȚI ȘCOLILE CU SISTEME A/C!!! Că e cald pentru toți, nu doar pentru cei care susțin examene. Când începe dogoarea pe la mijloc de mai, niciun personaj din minister nu trece prin școli să vadă cam cum se simte aerul într-o clasă după ora de sport sau chiar după simpla pauză. Nu poți deschide fereastra că-s transpirați toți și după aia nu mai vin o săptămână la școală, nu poți ține fereastra închisă că leșinăm toți! Ca să nu mai vorbim despre cheful de a învăța în asemenea condiții…

    1. Și dacă dotează și apoi trage aparatul de aer condiționat din priză,ca nu au bani de facturi sau ca ( vezi tu Doamne!) se oprește curentul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La internatul din Odorheiu Secuiesc, unde un elev a murit, erau cazați 97 de elevi de la mai multe licee / O parte a reuşit să fugă din camere. Dacă se întâmpla la ora 17 când începeau activitățile era mai grav, spune șeful ISJ Harghita

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a declarat că 97 de elevi de la mai multe licee sunt cazați în internatul Liceului “Tamași Aron” din Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai reacționează după ce România a rămas nereprezentată în reputatul clasament global al universităților Shanghai – ARWU, în 2023: “Erori și indecizii majore în politicile academice naționale”, pe care UBB nu le-a mai putut “compensa singură”

Universitatea Babeș-Bolyai acuză “erori și indecizii majore în politicile academice naționale”, în urma cărora “România nu mai are nicio universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023”,…
Vezi articolul