EXCLUSIV Mariana Dogaru, președinta Agenției care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, susține că a fost propusă în consiliul ARACIP și de Universitatea din București / Instituția neagă că ar fi făcut o asemenea propunere

Foto: AVE

Mariana Dogaru, actuala președintă a ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar -, susține că ar fi fost propusă în consiliul general al ARACIP, organismul de conducere, și de către Universitatea din București. Contactat de Edupedu.ro, rectorul Universității din București, Marian Preda, a declarat că Mariana Dogaru nu a fost recomandată de către instituția pe care o conduce.

Mariana Dogaru a fost aleasă președintele ARACIP pe 15 martie 2022, din postura de candidat unic, la momentul respectiv fiind lector la Universitatea Politehnica București. Aceasta a fost propulsată în Consiliul ARACIP, a cărui componență este decisă netransparent, prin ordin de ministru, și mai apoi la șefia acestuia după scandalul „Grădinița Politehnica”, în care Edupedu.ro a dezvăluit cum instituția a primit acreditare prin ordin de ministru, în vreme ce ARACIP, instituția care ar fi trebuit să o acrediteze, dăduse decizie de neacreditare. La vremea respectivă, Mariana Dogaru a fost unul dintre cei mai vehemenți critici la adresa anchetei Edupedu.ro și ar fi redactat, potrivit surselor noastre, o bună parte din dreptul la replică trimis de UPB. Noul președinte al ARACIP a ajuns în funcție după o așa-zisă „reformă” începută de Ministerul Educației, care a schimbat prin hotărâre de guvern regulamentul de funcționare al instituției, acțiune criticată intens de o parte din societatea civilă.

Într-o declarație pentru Edupedu.ro, Dogaru susține în primă fază că „a văzut un ordin de ministru în care era nominalizată” și că nu știe cum a ajuns pe acea listă a celor 15 membri în Consiliul General ARACIP. În ordinul de ministru din 14 martie 2022, publicat pe 15 martie, Mariana Dogaru apare ca „reprezentant din partea Ministerului Educației”, deși lucra la Universitatea Politehnica București, nu la minister. Ordinul are semnătura ministrului Cîmpeanu.

„Ce credeți, că eu știu cum s-au făcut?” spune Mariana Dogaru pentru Edupedu.ro. Însă atunci când a fost întrebată direct dacă a fost propusă ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de către rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, Dogaru a evitat un răspuns direct, spunând că „propunerile au fost către mai multe universități, mai multe universități au făcut propuneri și o să fiți surprins că și Universitatea București m-a propus. O să fiți surprins de asta”. 

Edupedu.ro a solicitat Universității din București să precizeze dacă a făcut propunerea ca lectorul universitar Mariana Dogaru să fie inclusă în consiliul ARACIP. Rectorul UB, Marian Preda, a declarat: „Nu a fost recomandată de Universitatea din București”.

Redăm declarațiile Marianei Dogaru:

Edupedu.ro:Ați fost propusă de Ministerul Educației în Consiliul General ARACIP. Cum ați ajuns să fiți o propunere a ministerului, lucrați în minister la acea vreme?

Mariana Dogaru: Ce credeți, că eu știu cum s-au făcut? Eu am văzut un ordin de ministru în care am fost nominalizată. Pe toată baza expertizei pe care teoretic…

Edupedu.ro: Deci nu v-a întrebat nimeni înainte dacă vreți să fiți în consiliu?

Mariana Dogaru: Nu. Nu mă băgați în bucătăria asta.

Edupedu.ro: De ce, nu este bucătăria dumneavoastră?

Mariana Dogaru: E bucătăria mea Ministerul Educației sau ce?

Edupedu.ro: Dar cum să apară un om pe listă dacă nici măcar nu i s-a cerut acceptul pentru a fi pe acea listă?

Mariana Dogaru: Ministerul Educației apelează la specialiști.

Edupedu.ro: Dumneavoastră nu erați angajată a Ministerului Educației, erați într-o zonă universitară, deci nu în preuniversitar…

Mariana Dogaru: Dar eram la un departament de formare a cadrelor didactice, deci eram în conexiune directă, practic, cu sistemul preuniversitar, dacă e să o luați așa stricto senso. (…) Adică n-am aflat în dimineața respectivă că vai, sunt în consiliu, da? Și nici, repet, emoționalul a funcționat mult mai bine și fiind o instituție pe care… o iubesc, ce să mai…

Edupedu.ro: V-a propus Mihnea Costoiu să faceți parte din acest consiliu?

Mariana Dogaru: Propunerile au fost către mai multe universități, mai multe universități au făcut propuneri și o să fiți surprins că și Universitatea București m-a propus. O să fiți surprins de asta. 

Edupedu.ro: Care este legătura dumneavoastră cu Universitatea din București?

Mariana Dogaru: Universitatea București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, eu sunt, am avut calitatea de cadru didactic asociat.

Edupedu.ro: Și încă o mai aveți?

Mariana Dogaru: Am zis am avut.

Edupedu.ro: La momentul propunerii?

Mariana Dogaru: Exact, la momentul propunerii.

Edupedu.ro: Și v-ați suspendat apoi?

Mariana Dogaru: Da. Deci ei știau. Eu predau curs de managementul calității la masterat. Am 4 ani vechime în sistemul universitar”. 

Edupedu.ro a scris recent că după primul concurs pentru funcțiile de conducere din ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar – cele mai importante funcții publice din instituția-cheie care acordă acreditările, autorizările și care face evaluarea tuturor școlilor și grădinițelor din sistemul de învățământ, public și privat, au fost ocupate de persoane apropiate președintei ARACIP, Mariana Dogaru.

În plus, calendarul concursului a fost modificat în timpul acestuia, fără să mai fie respectați pașii legali pentru un asemenea demers, potrivit juriștilor consultați de Edupedu.ro. La Agenție a fost detașată ca achizitor tot o cunoștință de-a președintei, după cum a confirmat aceasta pentru Edupedu.ro. Dogaru susține că toate regulile concursului au respectat legea și nu identifică nicio problemă în faptul că persoane apropiate ei au ajuns în funcții publice prin detașări semnate chiar de aceasta sau prin concurs administrat și de ea, în calitate de președintă de comisie.

Exit mobile version