EXCLUSIV Mariana Dogaru, președinta Agenției care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, susține că a fost propusă în consiliul ARACIP și de Universitatea din București / Instituția neagă că ar fi făcut o asemenea propunere

6.408 vizualizări
Foto: AVE
Mariana Dogaru, actuala președintă a ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar -, susține că ar fi fost propusă în consiliul general al ARACIP, organismul de conducere, și de către Universitatea din București. Contactat de Edupedu.ro, rectorul Universității din București, Marian Preda, a declarat că Mariana Dogaru nu a fost recomandată de către instituția pe care o conduce.

Mariana Dogaru a fost aleasă președintele ARACIP pe 15 martie 2022, din postura de candidat unic, la momentul respectiv fiind lector la Universitatea Politehnica București. Aceasta a fost propulsată în Consiliul ARACIP, a cărui componență este decisă netransparent, prin ordin de ministru, și mai apoi la șefia acestuia după scandalul „Grădinița Politehnica”, în care Edupedu.ro a dezvăluit cum instituția a primit acreditare prin ordin de ministru, în vreme ce ARACIP, instituția care ar fi trebuit să o acrediteze, dăduse decizie de neacreditare. La vremea respectivă, Mariana Dogaru a fost unul dintre cei mai vehemenți critici la adresa anchetei Edupedu.ro și ar fi redactat, potrivit surselor noastre, o bună parte din dreptul la replică trimis de UPB. Noul președinte al ARACIP a ajuns în funcție după o așa-zisă „reformă” începută de Ministerul Educației, care a schimbat prin hotărâre de guvern regulamentul de funcționare al instituției, acțiune criticată intens de o parte din societatea civilă.

Într-o declarație pentru Edupedu.ro, Dogaru susține în primă fază că „a văzut un ordin de ministru în care era nominalizată” și că nu știe cum a ajuns pe acea listă a celor 15 membri în Consiliul General ARACIP. În ordinul de ministru din 14 martie 2022, publicat pe 15 martie, Mariana Dogaru apare ca „reprezentant din partea Ministerului Educației”, deși lucra la Universitatea Politehnica București, nu la minister. Ordinul are semnătura ministrului Cîmpeanu.

„Ce credeți, că eu știu cum s-au făcut?” spune Mariana Dogaru pentru Edupedu.ro. Însă atunci când a fost întrebată direct dacă a fost propusă ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de către rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, Dogaru a evitat un răspuns direct, spunând că „propunerile au fost către mai multe universități, mai multe universități au făcut propuneri și o să fiți surprins că și Universitatea București m-a propus. O să fiți surprins de asta”. 

Edupedu.ro a solicitat Universității din București să precizeze dacă a făcut propunerea ca lectorul universitar Mariana Dogaru să fie inclusă în consiliul ARACIP. Rectorul UB, Marian Preda, a declarat: „Nu a fost recomandată de Universitatea din București”.

Redăm declarațiile Marianei Dogaru:

Edupedu.ro:Ați fost propusă de Ministerul Educației în Consiliul General ARACIP. Cum ați ajuns să fiți o propunere a ministerului, lucrați în minister la acea vreme?

Mariana Dogaru: Ce credeți, că eu știu cum s-au făcut? Eu am văzut un ordin de ministru în care am fost nominalizată. Pe toată baza expertizei pe care teoretic…

Edupedu.ro: Deci nu v-a întrebat nimeni înainte dacă vreți să fiți în consiliu?

Mariana Dogaru: Nu. Nu mă băgați în bucătăria asta.

Edupedu.ro: De ce, nu este bucătăria dumneavoastră?

Mariana Dogaru: E bucătăria mea Ministerul Educației sau ce?

Edupedu.ro: Dar cum să apară un om pe listă dacă nici măcar nu i s-a cerut acceptul pentru a fi pe acea listă?

Mariana Dogaru: Ministerul Educației apelează la specialiști.

Edupedu.ro: Dumneavoastră nu erați angajată a Ministerului Educației, erați într-o zonă universitară, deci nu în preuniversitar…

Mariana Dogaru: Dar eram la un departament de formare a cadrelor didactice, deci eram în conexiune directă, practic, cu sistemul preuniversitar, dacă e să o luați așa stricto senso. (…) Adică n-am aflat în dimineața respectivă că vai, sunt în consiliu, da? Și nici, repet, emoționalul a funcționat mult mai bine și fiind o instituție pe care… o iubesc, ce să mai…

Edupedu.ro: V-a propus Mihnea Costoiu să faceți parte din acest consiliu?

Mariana Dogaru: Propunerile au fost către mai multe universități, mai multe universități au făcut propuneri și o să fiți surprins că și Universitatea București m-a propus. O să fiți surprins de asta. 

Edupedu.ro: Care este legătura dumneavoastră cu Universitatea din București?

Mariana Dogaru: Universitatea București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, eu sunt, am avut calitatea de cadru didactic asociat.

Edupedu.ro: Și încă o mai aveți?

Mariana Dogaru: Am zis am avut.

Edupedu.ro: La momentul propunerii?

Mariana Dogaru: Exact, la momentul propunerii.

Edupedu.ro: Și v-ați suspendat apoi?

Mariana Dogaru: Da. Deci ei știau. Eu predau curs de managementul calității la masterat. Am 4 ani vechime în sistemul universitar”. 

Edupedu.ro a scris recent că după primul concurs pentru funcțiile de conducere din ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar – cele mai importante funcții publice din instituția-cheie care acordă acreditările, autorizările și care face evaluarea tuturor școlilor și grădinițelor din sistemul de învățământ, public și privat, au fost ocupate de persoane apropiate președintei ARACIP, Mariana Dogaru.

În plus, calendarul concursului a fost modificat în timpul acestuia, fără să mai fie respectați pașii legali pentru un asemenea demers, potrivit juriștilor consultați de Edupedu.ro. La Agenție a fost detașată ca achizitor tot o cunoștință de-a președintei, după cum a confirmat aceasta pentru Edupedu.ro. Dogaru susține că toate regulile concursului au respectat legea și nu identifică nicio problemă în faptul că persoane apropiate ei au ajuns în funcții publice prin detașări semnate chiar de aceasta sau prin concurs administrat și de ea, în calitate de președintă de comisie.

 • Avocatul care a reprezentat-o pe Mariana Dogaru într-un proces contra instituției este acum furnizorul de servicii juridice al ARACIP. Agenția a cumpărat prin atribuire directă servicii juridice de aproape 10.000 de euro de la acesta, în cele 4 luni scurse de la venirea Marianei Dogaru la șefia agenției care asigură calitatea în învățământul preuniversitar. Reacția președintei ARACIP, la solicitarea Edupedu.ro: „Nu am făcut eu achiziția (…) dacă este să privim cu ochelarii cei buni, dar nu privim, că tot timpul este o suspiciune, dacă a reușit să câștige atât de multe împotriva ARACIP (n. red. prin procesul personal intentat Agenției), el a dovedit că este bun pentru ARACIP”. Declarațiile integrale, în anchetă.

3 comments
 1. Ce fata de proasta are. O alta comunista, ca mulți bugetari (inclusiv pe unii profesorii, care doar vin să semneze condica la școală, fără a le fi drag să le predea copiilor, în așa fel încât să nu mai facă meditații), plătiți degeaba din buzunarele noastre

 2. Ma surprinde incoerenta in exprimare mai ales ca este Dr. Profesor.
  Este posibil sa avem in sistemul de educatie chiar si profesori universitari “analfabeti universitari”?
  Ma intreb un singur lucru: cum a obtinut titlul de doctor?
  O idee dlule Peticila: Cereti-i publicarea lucrarii de doctorat!

 3. Prin exprimări neclare nu ieșim dintr- o situație penibilă, din contră. Păcat… Doamna Dogaru chiar este un specialist, dar in domeniul pedagogiei, nu in toate științele umanității. Vrand să părem mult mai mult decat suntem, ajungem că nu mai știm nici să mințim, nici să spunem adevărul și ne compromitem. E cu atat mai urat cu cat nu mai suntem la prima tinerețe…
  (Interviul pe care l-ati publicat ma intrigă, pentru că nu pricep cum se poate distorsiona atat de mult un caracter. Cu ani în urmă doamna Dogaru era un om corect si destul de inteligent. Stiu că citind interviul de mai sus pare incredibil, totuși acesta e adevarul.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Zeci de părinți din Otopeni au protestat miercuri în fața primăriei față de supraaglomerarea Liceului „Ioan Petruș”, unde se învață în continuare în 3 schimburi / Ei cer de peste un an construirea unei noi școli

Zeci de părinți au mers în marș miercuri din fața liceului din Otopeni până la Primărie, nemulțumiți față de supraaglomerarea Liceului „Ioan Petruș”. În total sunt înscriși aproape 3000 de…
Vezi articolul