Forma finală a declarației de meditații pentru profesori „va fi undeva la mijloc”, spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației

Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministerul Educației transmite profesorilor că „forma finală va fi undeva la mijloc” în privința declarației de interese pe care cadrele didactice vor fi obligate să o completeze începând din acest an școlar. Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion, din Ministerul Educației, a declarat marți seara pentru Digi24 că declarația aceasta de interese este transpunerea în metodologie a prevederilor legii 198/2023.

„Nu facem decât să transpunem într-o metodologie ceea ce spune legea. Forma finală va fi undeva la mijloc. Am experiență lungă de tot la catedră. Întotdeauna meditația cu propriul copil, cu copilul de la clasă, chiar dacă tu ești un om onest și-ți propui să nu te influențeze în evaluarea acelui copil, asta se va întâmpla, e în firea omenească”, a declarat Sorin Ion.

Articolul 169 din Legea 198/2023 prevede: „(1) Personalul didactic de predare își desfășoară activitatea urmărind respectarea valorilor și principiilor prevăzute în prezenta lege, precum și interesul superior al beneficiarului primar.

(2) Personalului didactic îi este interzis să desfășoare orice activitate care aduce atingere valorilor și principiilor care guvernează sistemul național de învățământ; acesta trebuie să reprezinte un model de etică și integritate pentru elevi și pentru societate.

(3) Pentru a asigura echitatea și obiectivitatea în activitatea de predare-învățare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contracost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială.

(4) Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor alin. (3), la nivelul unităților de învățământ se constituie Registrul declarațiilor de interese. Modelul Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”

Reacția secretarului de stat Sorin Ion vine după un val de proteste mai ales în mediul online și pe grupurile de profesori de pe Facebook la adresa formularului pus în dezbatere publică pe 25 august privind declarația de interese pentru cadrele didactice.

Conforma formularului, profesorii ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. În plus, câte un responsabil numit de director ar urma să ceară puncte de vedere de la cei care refuză declarația și să treacă documentele în registrul școlii.

La scurt timp a venit reacția liderului sindical Marius Nistor, care a criticat procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile: „A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație”, a spus acesta.

Ce ar urma să treacă profesorii în declarație

Potrivit documentului, profesorii trebuie să menționeze în tabel, pe de o parte, școlile la care își desfășoară activitatea de predare, disciplina predată și clasele. Apoi, au de completat numele școlilor de la care au elevi pe care îi pregătesc suplimentar contracost, clasa în care se află și data de la care au început meditațiile cu aceștia.

Un ultim câmp este dedicat „activităților didactice desfășuate în cadrul unor proiecte”, însă conform proiectului de ordin nu este clar de spre ce tip de activități este vorba.

FOTO DOCUMENT Cum arată declarația de interese – proiect

Foto: captură – document
Meditațiile contracost cu elevii de la clasă, abatere disciplinară în legea educației în învățământul preuniversitar

În noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 3 septembrie, apare mențiunea prin care se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole: articolul 209 care prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.

Edupedu.ro a scris încă din luna august că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației în învățământul preuniversitar. Fiind încadrată ca abatere disciplinară, în acest caz „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.

Amintim că ordinul de ministru privind aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor ar trebui să fie aprobat până pe 1 noiembrie, conform calendarului oficial cu termenele limită până la care trebuie aprobate actele normative pe noile legi ale educației.

 

Exit mobile version