FOTO Grevă de amploare a profesorilor în Franța, după ce măsurile de protecție împotriva Covid-19 din școli “nu le garantează siguranță”, susțin sindicatele / Jumătate din școli, închise astăzi

Grevă la o școală din Saint-Ouen / Foto: captură France24 în direct (13 ian. 2022)

În fața unor schimbări frecvente ale protocolului sanitar de protecție Covid-19 din școli, din ultimele 10 zile, profesorii francezi de învățământ primar, gimnaziu, dar și de la licee, sunt în grevă națională astăzi, 13 ianuarie 2022, informează France24. O grevă “istorică”, scrie sindicatul organizator SNUipp-FSU pe Facebook (cel mai influent și reprezentativ pentru profesorii de ciclu primar), o grevă “de amploare”, cataloghează liternaute.com.

Toate sindicatele din Educația franceză au declanșat astăzi grevă în școli, colegii și licee. Acestea denunță “un haos de nedescris” în școli din cauza epidemiei de Covid-19 și a protocoalelor de sănătate, modificate în repetate rânduri de la pregătirile pentru revenirea în bănci de după sărbători și până în perioada 10-11 ianuarie 2022 inclusiv, considerând ca sunt în pericol, în fața virusului, că măsurile sunt insuficiente și că “nu le garantează siguranță”. Sindicatul SNUipp-FSU scrie în comunicatul despre grevă că “e cea mai mare din ultimii 20 de ani” și că estimează că 75% din profesorii de învățământ primar participă la această formă de protest.

Concret, autoritățile franceze au schimbat de câteva ori regulile privind testarea elevilor și procedurile care se întocmesc atunci când un elev este depistat cu Covid-19. Ceea ce i-a supărat pe profesori care se simt vulnerabili în fața tulpinii Omicron și care vor întoarcerea la regula dinainte de Crăciun: un caz de Covid-19 în clasa închide clasa. Mai mult – remarcă presa din Hexagon – s-a creat un abis între guvernul din care face parte ministrul Educației din Republică, Jean-Michel Blanquer, și profesori, în an electoral (detalii mai jos).

Ce îi nemulțumește în prezent? Îi nemulțumește faptul că, la un caz de Covid-19 într-o clasă, nu se mai cer două teste rapide și al treilea test să fie PCR, ci testele pot fi doar antigen rapide, făcute acasă și confirmate pe baza unei declarații pe proprie răspundere de la părinți. Rezultatele negative permit întoarcerea în colectivitate. Mai mult, dacă apare încă un caz într-o clasă chiar și a doua zi de la primul, nu se mai reia întreaga procedură, cu trei teste, ci rămân valabile cele făcute tuturor elevilor în urma depistării primului. Măsurile sunt privite mai mult ca o expunere la pericol de către cadrele didactice, potrivit sindicatelor.

Guvernul anunță lucruri, dar nu se gândesc la ce înseamnă asta pentru personalul din teren: este infernal ceea ce ni se cere și, prin urmare, [lucrurile] nu vor funcționa“, a mărturisit în această săptămână Olivier Flipo, directorul unei școli din Val d’Oise, citat de France24.

FOTO Protest la o școală din Saint-Ouen, în apropiere de Paris
Foto: captură France24
FOTO Afiș la o școală franceză: “Joi, 13 ianuarie, toți profesorii – la grevă. Fără școală azi”
Foto: captură France24

Pe un alt afiș scrie: “Astăzi nu primim elevii, joi, 13 ianuarie 2022”.

Părinții susțin mișcarea, cu toate că mulți elevi nu au cine rămâne: jumătate din școli sunt închise azi, iar părinții sunt la serviciu

Părinții protestează, susțin ei, pentru că și-au dat seama de gravitatea situației: copiii lor nu sunt în siguranță, nici profesorii lor care se îmbolnăvesc și, de multe ori, nu au înlocuitori. Mesajul unui părinte, în direct, pe France24: “Lăsați-mă să îi fiu doar mamă, aduceți profesori în școli!”. Președintele unei asociații de părinți, Patrick Salaün, citat de France3, a declarat: “nu ne trimitem copiii la școală joi […] ca să susținem mișcarea de solidaritate a echipelor din Educație”.

Foto: captură France 24
FOTO Un mesaj de pe peretele unei școli: “Școala are nevoie de profesori suplinitori (înlocuitori), de modalități pentru [a continua] predarea”
Foto: captură France24

Astfel, mulți copii au rămași singuri, a prezentat moderatoarea emisiunii de știri de la postul de televiziune France24, astăzi în jurul orei 11:15. Totuși, în școli, pot fi primiți copiii cadrelor medicale, așa cum oficialii promiteau săptămâna trecută în cazul în care școlile se închid – detalii aici: Copiii angajaților francezi din sistemul sanitar vor merge la școală, chiar dacă școlile se vor închide – asigură reprezentanții guvernului din Franța

Ministrul Jean-Michel Blanquer, prins într-un val de critici și în politică. Cât de afectat este, conform situației din Franța

“Jean-Michel Blanquer este sub presiune, miercuri, 12 ianuarie, în ajunul unei noi greve a profesorilor. Cu toate acestea, Elysée [n. red. administrația prezidențială] nu se distanțează de ministrul Educației Naționale”, notează FranceInfo.

În direct de la Palatul Élysée, jurnalistul FranceInfo Guillaume Daret afirma pe 12 ianuarie că “Jean-Michel Blanquer va rămâne permanent marcat de greva profesorilor, cauzată, printre altele, de noul protocol sanitar. ‘Jean-Michel Blanquer este astăzi o triplă țintă: ținta părinților care denunță o mizerie absolută, ținta profesorilor și sindicatelor, care consideră că școala nu este suficient de protejată împotriva contaminării‘”, a remarcat jurnalistul.

Jean-Michel Blanquer, puțin susținut de ceilalți miniștri: Jean-Michel Blanquer este și ținta unora dintre colegii săi miniștri. Câțiva dintre ei spun că deciziile sale nu se pliază pe mesajul executivului. „La rândul său, ministrul Educației [răspunde] își asumă și consideră că a luat toate aceste decizii bazându-se pe autoritățile sanitare”, relatează Guillaume Daret. Dacă Jean-Michel Blanquer nu este amenințat de această criză, el se va găsi, oricum, izolat de colegii din politică. “Sunt foarte puțini miniștri în prima linie care să-l apere. El va plăti, fără îndoială, și pentru apropierea cu șeful statului și anturajul său“, a concluzionat Daret.

Vezi și: Grevă națională a profesorilor din Franța, joi, 13 ianuarie, din cauza măsurilor din școli pentru protecție în pandemia de Covid-19. Sindicatele: “Un haos de nedescris” / Regulile sanitare, schimbate succesiv într-un timp scurt
(România) Foto: Profesorii au ieșit din nou în stradă. Sindicaliștii din Educație protestează astăzi în fața Guvernului și a sediilor PNL și PSD / La ce salarii ar fi trebuit să ajungă profesorii din 2020 și ce mărire primesc acum
Exit mobile version