Școlile din Franța, împovărate de procedurile de depistare a contacților Covid-19 / “Până acum, ne puteam ocupa de cazuri unul câte unul, în ordinea venirii. Acum suntem copleșiți” – director francez de liceu

3.034 de vizualizări
Școala în Franța / Foto: Captură Facebook.com – Ministerul francez al educației
A trecut mai puțin de o săptămână de la redeschiderea școlilor după Crăciun în Franța, dar la liceul Jean Renoir din Boulogne-Billancourt, un oraș în apropiere de Paris, unul din patru profesori și aproape 50 de elevi s-au îmbolnăvit deja de COVID-19, informează vineri Reuters, transmite Agerpres.

Odată cu introducerea noilor reguli pentru testare şi depistarea contacţilor la începutul acestui semestru, directorul liceului, Aristide Adeilkalam, se confruntă cu o provocare importantă: “Este foarte, foarte, foarte complicat”, a spus Aidelkalam, cu ochelarii aburiţi din cauza măştii faciale.

Un număr de 47 de elevi au COVID. Trebuie să identific contacţii în cazul fiecăruia dintre aceştia. Până acum, ne puteam ocupa de cazuri unul câte unul, în ordinea venirii. Acum suntem copleşiţi“. De notat că școala are 620 de elevi şi 40 de profesori.

  • Spre deosebire de alte state din vecinătate, Franţa a pus accentul în ultimele luni pe menţinerea şcolilor deschise, fără să se mai grăbească să închidă clasele cu cazuri pozitive de coronavirus şi fără să extindă vacanţele până după trecerea valurilor Omicron şi Delta. Cu toate acestea, şcolile spun că a devenit foarte dificil de gestionat creşterea semnificativă a cazurilor de COVID-19 şi noile reguli de testare, precizează Agerpres.

Când un şcolar este depistat pozitiv cu COVID-19, toţi copiii din clasă trebuie să facă trei teste într-o perioadă de cinci zile, primul test, PCR sau test antigen la un centru de testare, celelalte două, teste autoadministrate.

Procedura a amplificat cozile şi aşa lungi pentru testare de la farmacii şi laboratoare în contextul creşterii cazurilor la niveluri record. În săptămâna care s-a încheiat duminică pe 2 ianuarie, În Franţa a fost realizat un număr record de 8,3 milioane de teste pentru depistarea coronavirusului.

Profesorii, nemulțumiți de condițiile din școlile franceze

Sindicatele profesorilor sunt furioase, iar unul dintre acestea, SNUipp-FSU, a ameninţat cu declanşarea grevei joia viitoare, spunând că “şcolile sunt pe punctul de a exploda”, mai notează sursa citată.

Acuzând guvernul că “face un pariu riscant” cu sănătatea profesorilor şi elevilor, sindicatul doreşte revenirea la măsura închiderii claselor acolo unde sunt cazuri de COVID-19. Ministerul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a respins, însă, vineri, criticile sindicatelor.

Bineînţeles că este dificil, bineînţeles că este complicat“, a spus ministrul despre noul protocol de testare, într-un interviu pentru CNews TV. Dar acesta este preţul plătit pentru a menţine şcolile deschise, a adăugat acesta. “Ar fi uşor să spunem: copiii nu mai merg la şcoală… nu asta îmi doresc”, a exprimat Blanquer.

Situația vaccinării și cazurile de Covid-19 din Republică

În ciuda unui debut lent din cauza ezitării la vaccinare, 90% dintre persoanele cu vârsta peste 12 ani în Franţa au primit cel puţin două doze dintr-un vaccin anticoronavirus. Vaccinarea copiilor de la vârsta de cinci ani a început la finalul lunii decembrie.

Franţa a raportat joi 261.481 de noi infecţii cu coronavirus, mai puţin decât recordul de peste 332.000 stabilit miercuri, iar media pe şapte zile a cazurilor noi a crescut peste 200.000 pentru prima dată de atunci.

Şi nu doar profesorii s-au săturat de această situaţie. La şcoala Jean Renoir, Keita Cisse, în vârstă de 11 ani, resimte de asemenea oboseala pandemiei. “COVID nu ne lasă pur şi simplu în pace”, a spus el oftând, conform Agerpres.

Citește și:
Recent – Copiii angajaților francezi din sistemul sanitar vor merge la școală, chiar dacă școlile se vor închide – asigură reprezentanții guvernului din Franța
Franța exclude închiderea temporară a școlilor, în fața valului 5 al pandemiei / Elevii cu vârste mici vor fi nevoiți să facă mai multe teste pentru a reveni la clasă, după ce intră în contact cu un coleg bolnav
Protocolul de începere a școlilor, anunțat în vara lui 2021, pentru Franța: Protocol de măsuri pentru începerea viitorului an școlar: La un caz de Covid-19 într-o clasă de liceu, elevii nevaccinați vor trece la școala online, dar nu și cei vaccinați

1 comment
  1. In conditiile unui asemenea stres si cu obligativitatea orelor hibrid, numai scoala nu este asta.
    Treceți in online si copii se vor apuca linistiti si fara masca pe față , sa invete acasa, la masa lor de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, solicitată de 5 parlamentari USR PLUS care acuză „nenumărate dovezi de incompetență în ultimul an și lipsă de verticalitate morală, nedemne pentru un lider al educației unei țări”

Parlamentarii USR PLUS Irineu Darău, Cosmin Poteraș, Ștefan Pălărie, Andrei Miftode și Daniel Toda solicită demisia ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a formațiunii…
Vezi articolul