Franța – protocol de măsuri pentru începerea viitorului an școlar: La un caz de Covid-19 într-o clasă de liceu, elevii nevaccinați vor trece la școala online, dar nu și cei vaccinați

2.705 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Începând de anul acesta școlar, în Franța, se adoptă noi reguli în privința apariției de cazuri COVID-19 în instituțiile de învățământ. Mai exact, elevii din clasele primare urmează să stea acasă și să facă școală online la apariția unui caz în clasă, dar cei din învățământul secundar – gimnaziu și liceu – ar urma cursurile în continuare fizic, în cazul în care sunt vaccinați. Cei nevaccinați vor fi nevoiți să învețe la distanță, a anunțat miercuri ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, pentru France Info.

Ideea, susține oficialul, este de a nu a ajunge în situația de a impune un “pass sanitaire” – adeverință adoptată în Franța pentru, de exemplu, mers la muncă sau la restaurant – care să condiționeze întoarcerea copiilor la școală. “Știți, e mereu același raționament, este logica școlii deschise. Cum să facem mai bine încât copiii și adolescenții să meargă cât mai mult la școală”, atrage acesta atenția.

  • “De fiecare dată, am făcut mai bine decât constrângerile care sunt enorme. În acest caz, aici, obiectivul este continuitatea pedagogică”, declară ministrul francez.

Jean-Michel Blanquer spune că “în gimnaziu sau în liceu, dacă apare un caz de Covid-19, elevii nevaccinați trebuie să nu mai participe la ore fizic, ceea ce nu este la fel în cazul celor vaccinați. (…) Cei care nu sunt vaccinați vor fi școlarizați de acasă. (…) Este evident o puternică încurajare la vaccinare”.

“Legat de ciclul primar, când e un caz de contaminare, închidem clasa. (…) A fost o măsură de maximă prudență (n. red. aplicată de anul trecut în Franța), deci menținem această regulă pentru învățământul primar încât elevii nu sunt vaccinați”, precizează acesta.

Protocolul sanitar pentru anul școlar următor, în Franța

Declarațiile ministrului francez vin în contextul în care miercuri a fost prezentat, un regulament pentru întoarcerea copiilor la școală, în septembrie, document care prevede 4 scenarii posibile.

Protocolul “stabilește măsurile care se aplică în funcție de scenariul în care ne vom afla. Asta înseamnă că la finalul lunii august, voi vorbi, desigur, bazându-mă pe analizele autorităților din sănătate despre unde ne aflăm în ceea ce privește circulația virusului și, deci, voi anunța ce scenariu aplicăm: 1, 2, 3 sau 4; iar asta va stabili concret măsurile”, notează oficialul, citat de France Info.

  • Scenariul 1, sau cel “verde”, prevede o relazare considerabilă ce include renunțarea la măști în spații închise pentru elevii de școală primară și prezența tuturor elevilor la școală. La polul opus, scenariul 4, sau cel “roșu”, prevede purtatul măștii la toate clasele, în interior și exterior (în funcție de recomandările generale pentru purtatul măștii în spații deschise), școală hibrid la clasele mari și desfășurarea activităților fizice exclusiv afară.

Foto: 191407611 © Juan MoyanoDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comentariu
  1. cica ,,în Franța, se adoptă noi reguli” apoi continua ,,editorul” cu ,,ar urma”. Ca si concluzie, cine citeste si de pe site-ul francez evident ca se prinde ca-i manipularea obisnuita promovata deja la scara larga si pe la noi. Vine un ,,oficial” si zice ce-o sa fie in septembrie si preia tot mapamondul ca-n Franta s-a stabilit ce va fi. Cand, pentru cine-i versat, e usor de observat ca-i vorba de o opinie a unuia. Sigur ca si ai nostri au preluat ,,strategia”, in zilele astea tocmai ,,dezbatandu-se aprins” ce-o sa faca ,,conspirationistii neintepati” in weekend avand in vedere ca nu mai au acces in moluri. N-ar mira pe nimeni ca ..francezii” sa preia astfel stirea dand-une exemplu ,,de bune practici”. Bine ca-i democratie, ca daca ar fi dictaturi ,,neintepatii” ar fi trimisi la ,,canal”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Sorin Cîmpeanu: Vom face propunerea, eventual, de vaccinare prioritară a educatorilor și învățătorilor, pentru corelare cu prioritatea acordată grădinițelor și școlilor primare

Ministerul Educației ar putea face, “eventual” propunerea de vaccinare prioritară a educatorilor și învățătorilor, “pentru a fi corelată cu (…) prioritatea acordată grădinițelor și învățământului primar”, în vederea redeschiderii, a…
Vezi articolul
Formatori pentru profesori de gimnaziu

DOCUMENT La 45 de zile de la începutul școlii Ministerul Educației începe din nou recensământul elevilor și profesorilor fără tablete/laptopuri. Școlile și grădinițele au termen până luni să facă inventarul centralizat în care a fost introdusă și “conectarea la internet a corpurilor de clădire”

Pentru fiecare elev și cadru didactic din fiecare școală Ministerul Educației a cerut printr-o adresă reactualizarea datelor în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Documentul, obținut de Edupedu.ro,…
Vezi articolul

Orban, întrebat de ce statul nu asigură măști pentru toți elevii: Toți copiii sunt la fel, dar părinții nu sunt la fel din punct de vedere al veniturilor. Vom asigura măști doar pentru copiii din familii fără posibilități

„Toți copiii sunt la fel, dar părinții nu sunt la fel din punct de vedere al veniturilor există diferențe”, a declarat premierul Ludovic Orban la Brașov, în justificarea măsurii prin…
Vezi articolul