Copiii angajaților francezi din sistemul sanitar vor merge la școală, chiar dacă școlile se vor închide – asigură reprezentanții guvernului din Franța

2.471 de vizualizări
Foto: Max Fischer – Pexels.com
Copiii personalului din Sănătate din Franța vor putea face școală, chiar dacă școlile lor sunt închise din cauza pandemiei, a anunțat recent guvernul francez, potrivit Radio France International.

Autoritățile din Educație și din Sănătate se așteaptă la o “întrerupere” a cursurilor în luna aceasta, în școli, în toată țara, întrucât sunt mulți profesori și copii care lipsesc din cauza pandemiei de Covid-19.

  • Administrația președintelui Emmanuel Macron vrea să se asigure că lucrătorii din spitale pot continua munca, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului din Hexagon, Gabriel Attal, citat de RFI. El a mai spus că, mai ales, copiii unor lucrători din domenii esențiale, cum ar fi Sănătatea, vor fi bine primiți la școală chiar dacă unitățile de învățământ / clasele unde învață sunt închise.

Sistemul sanitar francez, mai spune oficialul, e prins în lupta cu valul generat de noua tulpină de Covid-19, Omicron, și nu poate lua o pauză, pentru că asta ar însemna că, dacă anumite clase sunt închise – adică cel mai probabil fac școală online – părinții elevilor, medici sau asistenți spre exemplu, ar trebui să stea acasă cu ei. Măsura vizează, mai scrie sursa citată, copiii de doctori și asistenți în principiu.

Situația școlilor din Franța – cât mai mult deschise, cu testări frecvente

În Hexagon, cursurile școlare au reînceput luni, în contextul în care este înregistrată o creștere a cazurilor de contaminări cu Omicron, noua variantă a coronavirusului. Numărul record de contaminări – în medie 200.000 pe zi de vreo 2 săptămâni încoace – riscă să perturbe acest început de trimestru şcolar, notează RFI România.

Noul protocol sanitar, aplicat de luni în toate scolile din Franţa, urmăreşte, ca şi până acum, să țină la maximum clasele deschise. Astfel, dacă până acum, în cazul unui elev contaminat într-o clasă, toţi ceilalţi colegi trebuiau să se testeze o singură dată – negativ – înainte de a reveni la şcoală, de acum încolo elevii se vor testa de trei ori la câte 2 zile interval. După primul test rapid sau PCR realizat în farmacie, următoarele 2 teste se vor face acasă şi pe răspunderea părinţilor, mai scrie RFI România.

Absențele: nu numai la elevi, ci și la profesori

Pentru a gestiona situația cadrelor didactice care lipsesc, din motive medicale, de la școală, guvernul Franței a mărit numărul profesorilor înlocuitori cu 30%, chemând în școli profesori pensionari și studenți.

O măsură similară a fost gândită și de autoritățile din Marea Britanie. Anul trecut, spre final, în zilele de sărbători de iarnă, oficialii britanici au făcut apel la profesorii retrași din Învățământ să vină să suplinească din ianuarie 2022 pe colegii lor bolnavi de Covid-19 ori, în cazuri mai nefericite, posturile libere lăsate de profesorii care au pierdut lupta cu virusul – detalii aici.

Vezi și: Franța exclude închiderea temporară a școlilor, în fața valului 5 al pandemiei / Elevii cu vârste mici vor fi nevoiți să facă mai multe teste pentru a reveni la clasă, după ce intră în contact cu un coleg bolnav

2 comments
  1. Un elev care are dorinta deca invata, este mai echilibrat psihic online de acasa, decat sa stea zilnic cu masca cel putin 8 ore(drumurile si orele de la scoala) si sa scuipe in eprubete odata la doua zile.
    Dar se pare ca cei care ajung ministri Educatiei, respectiv Sanatatii, ca sa fie pe placul parintilor care nu vor sa stea acasă cu elevii mici, prefera sa ii hartuiasca astfel pe elevi.
    Macar sa meargă la scoala fizic elevii mici, sa scape parinti de ei si sa lasati elevii claselor 5-12 ca in pandemie sa invete online de acasa.

    1. Nu compara mere cu pere si rural cu urban. Scoala online in rural nu se poate face dupa cum vrei tu. Nu, parintele nu ca nu vrea sa stea acasa cu copilul. Parintele de la tara are poate 5 metri cubi de lemne si cu aia isi permite sa treaca iarna si poate numai eu stiu cum i-au obtinut, cu ce sacrificii sau cata munca. Parintele de la tara iese dimineata la animale, in curte, la munca si mai intra odata cu lasarea intunericului. Stie ca nu trebuie sa aprinda focul, sa dea de mancare copiilor si isi poate castiga intre timp painea, nu irosi pe curent, caldura si putinul pus deoparte peste vara. Ce, nu stiai ca 60 la suta din Romania traieste la limita subzistentei? Ridica-ti fundul din scaunul de catedra din Jean Monet si vino la sat si vezi realitatea. Elevul de care spui tu cu atata patos ca invata oricum online. Sa vezi copii buni care nu participa ca nu au cu ce sau, daca tot sunt acasa, sunt trimisi la munca, cu mama, cu tata la lemne, cu calul, la crapat lemne in vecini. Asta e realitatea online-ului, nu ce visezi tu acolo. Profesorul are si el familie, cheltuieli, rate si nu e dator sa creasca toti copiii Romaniei, ci, doar sa-i educe, dar nu pe banii lui. Statul atunci ce responsabilitate mai are? Parca invatamantul era obligatoriu si gratuit. Si parca angajatorul n-am auzit sa sape santuri cu buldozerul muncitorului, adus de acasa in spinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Belgia revine la starea de urgență începând de luni, dar școlile rămân deschise. “Copiii trebuie să poată continua să meargă la școală, companiile trebuie să poată continua să funcționeze și oamenii nu trebuie să cadă în depresie”, a declarat ministrul Sănătății

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a anunțat că va fi reinstituită starea de urgență la nivelul țării, pentru următoarele patru săptămâni, din pricina extinderii accelerate a epidemiei de Covid. Noile…
Vezi articolul
Klaus Iohannis si Florin Citu / Foto: gov.ro

OFICIAL Guvernul nu adoptă astăzi Hotărârea pentru implementarea România Educată. Cîmpeanu: Va putea fi adoptată după avizul CES, săptămâna viitoare / Amânarea încalcă Memorandumul adoptat de Guvern în prezența președintelui Iohannis

Guvernul anunță oficial că nu adoptă astăzi, 10 septembrie, HG-ul pentru implementarea România Educată. Edupedu.ro a scris încă din cursul dimineții, în exclusivitate, că Executivul nu va adopta Hotărârea pentru…
Vezi articolul

Niciun candidat nu a promovat bacalaureatul în peste 50 de licee. Numărul școlilor fără promovați la Bac s-a dublat în ultimii 4 ani. Din 2020 și până în prezent, PNL a condus Ministerul Educației, cu miniștrii impuși de Klaus Iohannis

În peste 50 de licee, niciun candidat de la Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie, nu a promovat examenul, potrivit platformei bacplus.ro. Spre deosebire de anul trecut, numărul loc a crescut. Din 2020…
Vezi articolul