Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a declarat, pentru Edupedu.ro, că „din an în an, subiectele (de la bacalaureat – n.red) sunt tot mai ușoare”. „Dacă n-ai învățat nimic, evident că totul este greu și mă întreb până unde o să tot coborâm și, de fapt, care este scopul și ce urmărim”, a precizat aceasta.
Întrebare: În legătură cu organizarea examenului de bacalaureat în timpul cursurilor, ce feedback aveți de la colegii dumneavoastră?
Andreia Bodea: „Am un feedback negativ de la colegii mei. Nu am un coleg care să fie mulțumit sau să agreeze acest sistem în care s-a dat bacalaureatul anul acesta, ca să nu mai vorbim de nivelul subiectelor de bacalaureat, adică îmi pare rău să o spun că, din an în an, subiectele sunt tot mai ușoare. Dacă n-ai învățat nimic, evident că totul este greu și mă întreb până unde o să tot coborâm și, de fapt, care este scopul și ce urmărim. (…) Dacă tot îl dai, ar trebui să marcheze un punct. Dacă îl tratăm „hai să-l înghesuim și pe el” nu este în regulă.”
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2025 au început marți, 10 iunie, cu testarea la Limba și literatura română.
Varianta extrasă pentru proba scrisă de Limba și literatura română a fost cea cu numărul 7. Au fost 98.542 de candidați prezenți dintr-un total de 99.823 înscriși la această probă, potrivit Ministerului Educației și Cercetării.
Amintim că subiectele de Bacalaureat 2025 la Limba și literatura română au fost scurse dintr-un centru de examen din județul Cluj, potrivit unei fotografii postate pe rețelele sociale. Candidatul care a fotografiat subiectele la proba de limba română de BAC 2025 a avut asupra lui o cameră video amplasată într-un instrument de scris, precizează Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj, într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro. Acesta a fost eliminat, potrivit inspectoratului școlar.
Emil Munteanu, profesor la Colegiul Național din Iași, a spus, pentru ziaruldeiasi.ro, referitor la subiectele date la proba de Limba și literatura română din cadrul examenului național de Bacalaureat 2025, că „poate elevii nu se așteptau la «Moara cu noroc», pentru că era un subiect care s-a tot dat”. Acesta a afirmat că „celelalte două subiecte au fost simple, chiar banale”. Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2025 au început marți, 10 iunie, cu testarea la Limba și literatura română.
Profesoara Adelina Beldugan a oferit sugestii de rezolvare, pentru publicul Edupedu.ro, a subiectului primit la prima probă scrisă obligatorie, de marți, 10 iunie.
„Sunt de părere că subiectul al treilea i-a scos puțin din zona de confort pe mulți elevi. De regulă, conform subiectelor din anii trecuți, cei de la profilul real primeau un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui text narativ/ dramatic, iar cei de la filologie pe cele ale unui personaj”, apreciază profesoara Adelina Beldugan pentru Edupedu.ro.
Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a declarat că „subiectul al III-lea, chiar dacă este la alegere, are un grad de dificultate mare, prin complexitatea autorilor”. „Ei trebuie să evidenţieze modalităţile de caracterizare, să aleagă două personaje, fie în basm, fie în nuvelă, fie în roman (…)”, a precizat aceasta. Declarațiile au fost făcute pentru observatornews.ro.
- Subiecte Limba Română real și tehnologic – BAC 2025. La subiectul al III-lea a picat caracterizarea unui personaj din „Povestea lui Harap” Alb sau „Moara cu noroc”
- Subiecte Limba Română uman – BAC 2025. Eseu despre relația dintre două personaje într-un text narativ studiat, aparținând lui Ion Creangă sau lui Ioan Slavici – cerința de la subiectul al III-lea
Textul suport pentru subiectul I este din Grigore Băjenaru, Părintele „Geticei”. La subiectul I B, candidații au avut de argumentat dacă înfățișarea unei persoane poate influența sau nu succesul acesteia, raportându-se atât la informațiile din textul Părintele „Geticei” de Grigore Băjenaru, cât și la experiența personală sau culturală.
La subiectul al II-lea, absolvenții de liceu au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului dintr-un fragment dat.
Pentru candidații de la umani, la subiectul al III-lea, cerința primită a fost să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte relația dintre două personaje într-un text narativ studiat, aparținând lui Ion Creangă sau lui Ioan Slavici.
În schimb, candidații de la real și tehnologic au avut de făcut un eseu de cel puțin 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat din operele lui Ioan Slavici sau Ion Creangă. Asta înseamnă, concret, caracterizarea unui personaj din basmul cult „Povestea lui Harap Alb” sau nuvela „Moara cu noroc”.
Subiectele pentru candidații de la uman
Subiectele pentru candidații de la real și tehnologic
Despre proba la Matematică
Proba obligatorie a profilului din cadrul examenului național de BAC 2025 a fost susținută, miercuri, 11 iunie, de absolvenții de liceu. Cei de la filiera teoretică, profil real (specializările mate-info, științele naturii), filiera vocațională (militar) și cea tehnologică au dat examenul la Matematică.
Profesorul Mădălin Ghiuler a oferit sugestii de rezolvare, pentru publicul Edupedu.ro, a subiectului primit la a doua probă scrisă obligatorie – mate-info, de miercuri, 11 iunie.
„Subiectul a fost simplu. Pot apărea greșeli la probabilitate și la c) matrice. Toate cerințele sunt clasice, polinomul poate fi rezolvat de un copil bun de nivel tehnic. Pot fi multe note de 10 și foarte multe peste 9,50”, apreciază profesorul pentru Edupedu.ro.
Andrei Alexandrescu, profesor de Matematică la Colegiul Național Mihai Viteazul din București, a declarat că elevii învață, de cele mai multe ori, șabloane pentru examenele naționale. „Ar trebui ca Matematica să fie mai ancorată în realitate, ar trebui ca problemele să aibă un caracter aplicativ”, a spus acesta. Declarațiile au fost făcute pentru TVR Info.
Marius Perianu, profesor de matematică la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, a declarat, pentru TVR Craiova, că subiectele de la proba obligatorie a examenului național de bacalaureat 2025 „au fost foarte accesibile, de un nivel, în mod evident, mai lejer decât la simulare”. Acesta a afirmat că că „nu trebuie uitat faptul că atmosfera de examen contează și dificultatea subiectelor, deși aparent redusă, e amplificată de factorii emoționali”.
Subiect Matematică – specializarea Mate-Info (BAC 2025)
Subiect Matematică – specializarea Științe ale naturii (BAC 2025)
Subiect Matematică – Tehnologic (BAC 2025)
Subiect Matematică – Pedagogic (BAC 2025)
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):
- susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).
Foto: Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.