Rezolvare Bacalaureat 2025 Limba și literatura română. Profesoara Adelina Beldugan: Subiectul al treilea i-a scos puțin din zona de confort pe mulți elevi. Un tânăr care s-a pregătit va face față cu brio acestei schimbări

65.274 de vizualizări
Adelina Beldugan / Foto: Arhiva personală
Rezolvare Bacalaureat 2025 Limba și literatura română. Profesoara Adelina Beldugan a oferit sugestii de rezolvare, pentru publicul Edupedu.ro, a subiectului primit la prima probă scrisă obligatorie, de marți, 10 iunie.

„Sunt de părere că subiectul al treilea i-a scos puțin din zona de confort pe mulți elevi. De regulă, conform subiectelor din anii trecuți, cei de la profilul real primeau un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui text narativ/ dramatic, iar cei de la filologie pe cele ale unui personaj”, apreciază profesoara Adelina Beldugan pentru Edupedu.ro.

  • Adelina Beldugan este doctor în Filologie și profesoară la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel.

„Acum iată că s-au schimbat puțin lucrurile, absolut justificat și în conformitate cu programa de Bacalaureat, dar orice schimbare produce inițial panică. (…) Personajele literare cârciumarul Ghiță din „Moara cu noroc” de Ioan Slavici sau Harap-Alb, din „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă, ca să mă raportez la cele mai cunoscute de către elevi, reflectă foarte bine viziunea despre lume și viață a celor doi autori”, completează aceasta.

„Un elev care s-a pregătit va face față cu brio acestei mici schimbări”, mai transmite Beldugan.

Redăm rezolvarea completă a subiectelor BAC 2025 Limba și literatura română:

Rezolvare 2025
Sugestii de răspuns

Subiectul I

1.⁠ ⁠Sensul din text al cuvântului „prielnic” este oportun/ propice/ adecvat/ favorabil, iar al secvenței „pe timpuri” este pe vremuri/cândva/odinioară etc.

2.⁠ ⁠O caracteristică a profesorilor la al căror curs de inaugurare sălile erau pline o constituie: talentul oratoric al profesorilor/ calitatea științifică a informațiilor oferite de aceștia.

3.⁠ ⁠Momentul zilei în care are loc cursul de inaugurare susținut de Vasile Pârvan este seara, la apus, așa cum reiese din secvența: Soarele de toamnă, în crepuscul, străbătea palid și delicat pe ferestrele largi ale sălii de curs, prefirându-și ultimele raze […].

4.⁠ ⁠Vasile Pârvan face referire la originea numelui său pentru a-i familiariza cu acest aspect pe cei care îl vedeau pentru prima dată. El a considerat necesar ca și studenții noi să cunoască legătura dintre înfățișarea sa modestă și originea numelui Pârvan.

5.⁠ ⁠Atmosfera din sala „Odobescu” de dinaintea începerii cursului era una entuziastă, stăpânită de rumoare, studenții dar și simpli pasionați de cunoștințele de arheologie ale profesorul Vasile Pârvan, așteptau cu nerăbdare venirea acestuia.

La textul argumentativ, Subiectul I B, cerința este foarte bine aleasă, are o temă de actualitate și anume dacă înfățișarea unei persoane poate influența sau nu succesul acesteia. Fragmentul selectat arată clar că aspectul fizic nu împiedică nicicum calea spre succes, exemplu concludent fiind Vasile Pârvan care era foarte admirat de studenții săi.

Subiectul al II-lea a propus prezentarea rolului notațiilor autorului, un subiect preferat de elevi. Didascaliile din textul fragmentar Domnișoara Nastasia, de G. M. Zamfirescu, sunt generoase, fiind astfel destul de ușor de reperat necesitatea acestora. De exemplu, decorul este bine conturat, la fel și caracterizarea personajului Vulpașin și relația lui cu Nastasia. Indicii comportamentali sau gestuali se remarcă și ei, la fel și elementele de structură sau informații despre cadrul spațio-temporal.

Sunt de părere că subiectul al III-lea i-a scos puțin din zona de confort pe mulți elevi. De regulă, conform subiectelor din anii trecuți, cei de la profilul real primeau un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui text narativ/ dramatic, iar cei de la filologie pe cele ale unui personaj. Acum iată că s-au schimbat puțin lucrurile, absolut justificat și în conformitate cu programa de Bacalaureat, dar orice schimbare produce inițial panică. Totuși, discutând despre cei doi autori propuși, Ion Creangă și Ioan Slavici, doi dintre clasicii literaturii noastre, operele luate în discuție sunt creații literare fundamentale ale literaturii române și, după cum am observat, sunt pe placul elevilor. Personajele literare cârciumarul Ghiță din „Moara cu noroc” de Ioan Slavici sau Harap-Alb, din „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă, ca să mă raportez la cele mai cunoscute de către elevi, reflectă foarte bine viziunea despre lume și viață a celor doi autori și un elev care s-a pregătit va face față cu brio acestei mici schimbări”.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum va fi la Bacalaureat 2022, în timpul probelor scrise. Administrația Națională de Meteorologie: Vreme în general frumoasă, caldă, cu maxime de 34 de grade la proba de Română, luni / Prognoza completă din zilele de examen

Vremea din zilele de examen, de la Bacalaureat, se arată frumoasă, caldă, cu temperaturi maxime între 25 și 33 de grade, în intervalul analizat 20-22 iunie. Nu sunt prevăzute ploi,…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu, despre subiectele care se vor da la Bacalaureat, de luni: Subiectele nu vor fi mai ușoare, dar formulările vor fi mai clare / Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor

Subiectele nu vor fi mai ușoare, dar formulările vor fi mai clare, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, la Digi24, despre subiectele care vor fi date de luni la Bacalaureat.…
Vezi articolul

Vizualizarea lucrării la Bacalaureat 2025 înaintea depunerii contestației, etapa introdusă în premieră la acest examen, presupune completarea și depunerea unei cereri și a unei declarații la final – procedura, plus model de cerere de vizualizare și model de contestație

O schimbare esențială în transparența Bacalaureatului are loc în 2025: pentru prima dată în România, elevii pot decide în cunoștință de cauză dacă merită sau nu să depună contestație. Prevederea…
Vezi articolul