Împărțirea anului școlar în module menține România în topul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală în 2022-2023, chiar dacă anul a început mai devreme / Locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță – raport oficial

Învățământul primar

Foto: Pexels.com

România se menține în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile din an dedicate școlii, reiese dintr-un raport privind organizarea anului școlar 2022-2023, publicat în urmă cu câteva zile de rețeaua europeană Eurydice. Acesta arată că, la nivelul școlii primare, România este pe locul trei în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță în acest an școlar, depășind inclusiv numeroase țări din sudul continentului, care, din rațiuni geografice și economice, au vacanțe de vară mai lungi.

Spre deosebire de rapoartele similare din anii anteriori, care au avut ca element de referință numărul zilelor de școală din țările Europei, actualul raport Eurydice se bazează pe numărul zilelor de vacanță.

Cel mai recent raport Eurydice privind organizarea anului școlar arată că România ocupă locul 3, după Malta și Letonia, în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță, la nivelul școlii primare. De notat că, în România și în majoritatea țărilor europene, cu excepția anilor terminali, numărul zilelor de vacanță este același în învățământul primar și învățământul secundar (gimnaziu/liceu).

Astfel, România figurează în documentul citat cu 127 de zile de vacanță, fiind depășită doar de Malta (135) și Letonia (129). Peste 120 de zile de vacanță mai au doar Estonia, Franța, Grecia și Italia.

Numărul zilelor de vacanță – scoală primară, 2022-2023 / Sursa: Raport Eurydice

România se menține “în top” din cauza unei combinații de perioade lungi de vacanță în vară și în restul anului. Ea se află pe locul șase în rândul tuturor țărilor europene din punct de vedere al numărului de vacanță exceptând vacanța de vară: 50 de zile din toamnă până în primăvară. Ea este depășită, din acest punct de vedere, de Franța, Belgia – comunitatea franceză, Belgia – comunitatea flamandă, Luxemburg și Liechtenstein. 

Performanța României este astfel posibilă în condițiile în care țara se încadrează în rândul țărilor cu mai mult de zece, dar cel mult 12 săptămâni de vacanță de vară, asemenea majorității țărilor din regiune (Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Croația Bosnia, Muntenegru), dar și Spaniei, Estoniei și Islandei, pe când țările din sud (Portugalia, Italia, Malta, Grecia, Turcia, Cipru) au mai mult de 12 săptămâni de vacanță în vară. Între timp, țările din vestul, centrul și nordul Europei au, în larga lor majoritate, cel mult 10 săptămâni de vacanță în timpul verii. 

Lungimea vacanțelor de vară în țările europene / Sursa: Raport Eurydice
Citește și:
Noul calendar al anului școlar 2022-2023 nu va avea semnificativ mai multe zile de cursuri decât cel actual, așa cum dorea ministrul Cîmpeanu acum două luni
Septembrie 2021 – România începe anul școlar în top 4 țări cu cele mai puține zile de școală din Europa. Cât învață în 2021-2022 copiii din statele europene
Exit mobile version