INFOGRAFIC Abandonul școlar are „cea mai ridicată contribuție în ceea ce privește natalitatea în rândul minorelor”, mai mult decât sărăcia – studiu Salvați Copiii / Una din trei mame sau gravide minore, participante la cercetare, a rămas însărcinată în jurul vârstei de 15 ani

Foto: Salvati Copiii

Una din trei fete care sunt, în prezent, mame sau gravide minore, din rândul unui grup considerabil care a luat parte la un studiu Salvați Copiii, a rămas însărcinată pentru prima dată în jurul vârstei de 15 ani sau chiar mai puțin. Același studiu, prezentat joi de organizația citată, arată că, la nivel european, situația nașterilor în rândul adolescentelor din România este depășită, în gravitate, doar de cea înregistrată în Bulgaria și Georgia.

Potrivit analizei citate, abandonul școlar are un rol-cheie în ceea ce privește natalitatea în rândul mamelor minore, mai mult decât sărăcia, iar mai puțin de 2 din 5 gravide minore continuă școala. Salvați Copiii:

În acest context, Salvați Copiii spune că, din punct de vedere educațional, este necesară sprijinirea gravidelor și mamelor minore, de exemplu prin studii la distanță în regim online, „care să nu necesite deplasarea decât cu ocazia susținerii unor examene anuale de absolvire și care să permită fetelor finalizarea educației obligatorii”.

Cercetarea menționată arată că una din șase fete însărcinate nu au fost nici la medicul de familie, nici la ginecolog pe parcursul sarcinii. Iar în ceea ce privește contextul de viață, mai bine de o treime au rămas însărcinate în jurul vârstei de 15 ani sau mai puțin, iar diferența dintre ele și partener era de cel puțin 5 ani. În același timp, una din trei participante la studiu are mamă care, la rândul ei, a născut primul copil înainte de a împlini 18 ani.

Potrivit Salvați Copiii, „România înregistrează 34 de nașteri la 1.000 de adolescente; în Europa, doar două state prezintă o situație relativ mai gravă: Bulgaria și Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de nașteri”. 

Situația la nivel UE:

Dinamica nașterilor provenind din mame minore, pentru ultimii cinci ani (date Eurostat), conform Salvați Copiii:

Propunerile Salvați Copiii pentru îmbunătățirea sănătății copiilor cu copii din România:
Exit mobile version