Inspectoratul școlar Constanța contrazice decizia instanței în cazul inspectoarei Iulia Cabrancea, care a luat șpagă 5000 de euro pentru a transfera ilegal o elevă la Colegiul Mircea cel Bătrân: Transferul a fost legal, spune ISJ Constanța, într-un răspuns către ministerul Educației

Foto: Facebook.com - Iulia Cabrancea

Într-un răspuns primit de „Dobrogea Live”, Ministerul Educației explică faptul că a solicitat informații referitoare la transferul „elevei la nivelul Colegiului Național Mircea cel Bătrân”. ISJ Constanța a transmis ministerului date din care reiese că „eleva transferată îndeplinea condițiile legale”. Asta deși inspectoarea Iulia Cristina Cabrancea, care a primit mită 5.000 de euro pentru a transfera eleva, și-a recunoscut vina, iar decizia tribunalului Constanța arată că “inculpata (…) a introdus-o pe elevă listă în mod nelegal, din moment ce nu se depusese o cerere oficială de transfer din partea părinților elevei”.

Cazul inspectoarei din Constanța Iulia Cristina Cabrancea a fost făcut public în luna martie de DNA. Ea a recunoscut în fața procurorilor că a primit mită 5.000 de euro prin intermediar, o prietenă comună pe care o avea cu mama elevei care voia transferul fiice sale de la o școală gimnazială la Colegiul Mircea cel Bătrân (unde picase examenul de admitere).

Din stenogramele dosarului reiese care a fost cronologia faptelor, iar procurorii au publicat și discuțiile de pe WhatsApp pe care complicele, Amet Migladia, le-a avut cu fosta inspectoare Iulia Cristina Cabrancea. Procurorii, după cum notează instanța, arată că cele două erau prietene foarte apropiate.

Potrivit publicației online Dobrogea Live, deși inspectoarea școlară Cristina Iulia Cabrancea a recunoscut în fața procurorilor DNA Constanța că a primit 5.000 de euro mită pentru a obține transferul ilegal al unei eleve de la Școala Gimnazială 43 la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Constanța susține contrariul.

“Ministerul Educației explică faptul că a solicitat informații referitoare la transferul elevei la nivelul Colegiului Național Mircea cel Bătrân. ISJ Constanța a transmis ministerului date din care reiese că ‘eleva transferată îndeplinea condițiile legale'”, scrie Dobrogea Live.

Mai jos, captură din răspunsul solicitat ISJ Constanța de către publicația locală:

Răspunsul Inspectoratului școlar Constanța contrazice motivarea Tribunalul Constanța, unde scrie că eleva a fost transferată, cu ajutorul inculpatei – inspector școlar – „pe o altă cale decât cea legală uzitată de toţi ceilalţi elevi care doreau acelaşi lucru”.

Potrivit motivării Tribunalului, “Inculpata (n. red. fosta inspectoare) îi răspunde că lucrează la adresa către Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, transferul fiicei lui Steriuş se va rezolva “fără multă gălăgie” deoarece în momentul respectiv face lista către colegiu (cu elevii ce urmează a fi transferaţi), şi, dacă Steriuş nu are încredere, atunci să se ducă să stea la coadă pentru depunerea cererii. Inculpata mai precizează că eleva este pe listă, nu îi va lua nimeni locul.

Totodată, tribunalul reţine că inculpata a comunicat suspectei Amet Migladia şi alte aspecte, din care rezultă că s-a ocupat personal de trasnferul elevei, indicând, spre exemplu, că Steriuş să se ducă la Şcoala 43 şi să ia documentele de transfer de acolo, deoarece directorul şcolii a fost înştiinţat.

Din aceste mesaje tribunalul reţine că inculpata a introdus-o ea însăşi pe lista de transfer pe elevă, şi în acelaşi timp a introdus-o pe listă în mod nelegal, din moment ce nu se depusese o cerere oficială de transfer din partea părinţilor elevei, de natură a stabili dacă se încadra pentru acest transfer în raport cu alţi elevi ce aveau aceeaşi doleanţă. Ca urmare, inculpata şi-a exercitat efectiv funcţia de inspector şcolar, cu ocazia redactării documentelor oficiale privind transferul unui număr de elevi de la alte unităţi şcolare la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, pentru formarea unei noi clase de elevi, în vederea obținerii transferului elevei, primind în schimb suma de 5.000 euro de la mama elevei”. Mai multe detalii despre stenograme, aici

După două luni de la deschiderea dosarului de DNA, în luna mai a anului acesta, tribunalul Constanța a decis definitiv că admite cererea prin care DNA Constanța renunță la urmărirea penală pe numele mituitorului – adică al părintelui și pe numele complicei acestuia, adică o prietenă comună pe care mama o avea cu inspectoarea și care a intermediat șpaga. Decizia a fost surprinzătoare, având în vedere că faptele au fost recunoscute, au existat și au fost probate de instanță.

Exit mobile version