Șpagă de 5.000 de euro, luată de un inspector școlar din Constanța, ca să transfere ilegal un copil de la o școală gimnazială la un colegiul național din oraș, anunță DNA

26.129 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Iulia Cabrancea
O inspectoare pentru învățământ primar de la Constanța a recunoscut că a luat mită 5.000 de euro de la părintele unui copil, prin intermediar, pentru a-l transfera pe elev de la o școală gimnazială la un colegiu național, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.

Iulia Cristina Cabrancea este profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială nr. 24 “Ion Jalea”, din Constanța. În 2019 apărea ca profesor mentor în proiectul ROSE, potrivit Ziua de Constanța, care scria că are o vechime de peste 20 de ani la catedră. În organigrama ISJ Constanța apare în continuare ca inspector școlar pentru învățământ primar.

Procurorii spun că au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei Cabrancea Iulia-Cristina, la data faptei inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada august – septembrie 2021, inculpata Cabrancea Iulia Cristina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro, se mai arată în comunicat.

Banii respectivi ar fi fost primiți pentru ca inculpata, în calitate de inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, să obțină transferarea în mod nelegal a elevului de la o școală gimnazială la un colegiul național (ambele unități școlare fiind în municipiul Constanța), aspect care s-a și materializat ulterior.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

 • 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, mai scrie DNA.


10 comments
 1. Asa se practica la ISJ Constanta.Iau spaga si dupa aceea o imparte cu totii. Vai ce sa-ti spun, i-a rupt coada lui Cabrancea DNA-ul! Dar pe spagarita de N***** I****** de la ISJ Constanta cand o dati afara?

 2. La unul din Colegiul ………, sunt mulți părinți care declară că : dacă vrei să ai copilul în cadrul acestui Colegiu , fără șpagă ,cu greu se intră……Dețin o înregistrare audio telefonică unde persoana x , declară acest lucru, faptul că ea cunoaște personal pe cineva și chiar ea , a dat șpagă că să aibă copilul în cadrul acestui Colegiu…….

 3. Ar fi fost interesant sa ne informați complet, si anume sa aflam cine a turnat-o.
  Familia estorcata nu avea interesul, intrucat “problema” se rezolvase.
  Poate intermediarul, nemulțumit de partea primita.
  Din moment ce desi invocati prezumtia de nevinovăție, compromiteti un om înainte sa fie judecat, ati fi putut sa me dati toate datele “problemei”.

 4. Nu înțeleg de ce nu se schimbă legile astfel încât cei în cauză să nu mai poată fi aleși în nicio funcție publică și să nu mai poată ocupa niciodată o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

 5. Mita a fost luată pentru “transferarea în mod nelegal a elevului de la o școală gimnazială la un colegiul național (ambele unități școlare fiind în municipiul Constanța), aspect care s-a și materializat ulterior” … întrebare:
  A fost cumva anulat acest transfer? Articolul nu menţionează nimic despre situaţia ulterioară a elevului pentru care s-a primit mita.

 6. Situatia de la ISJ Constanta este mult mai grava! Managementul inspectorului sef Sorin Mihai este cu mult sub mediocru! Doamna Cabrancea este unul din colaboratorii foarte apropiati de seful ISJ care are imunitate la zecile de sesizari impotriva lui ce zac de luni de zile prin sertarele Mnisterului Educatiei!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Cercetătoarea Alina Dolea: Migranții ajung să dezvolte o anumită sensibilitate cu privire la modul în care România e percepută. Experiența „între aici și acolo, nici aici, nici acolo” contribuie la sentimentul de însingurare, teren propice pentru teme precum cele ale AUR

Partidul AUR s-a clasat pe locul treilea în diaspora, cu aproape 25% din voturi, imediat după USR Plus și PNL, potrivit rezultatelor parțiale. Cum a fost posibil ca diaspora românească,…
Vezi articolul

DOCUMENT Trecerea claselor în online este decisă de Consiliul de Administrație al școlii, doar închiderea școlii are nevoie de avizul CJSU, potrivit Ministerului Educației. Instrucțiune către școli care prevede testarea elevilor în a 8-a zi, fie la școală, fie la DSP

Trecerea claselor sau grupelor de copii, în online, este decisă de Consiliul de Administrație al școlii și doar închiderea întregii unități de învățământ are nevoie de avizul Comitetului Județean pentru…
Vezi articolul

VIDEO Tezele școlare, în scenariul roșu, ar putea fi susținute ca eseu care să fie transmis online în timp real profesorului. Analizăm și posibilitatea eliminării tezelor – Luminița Barcari, secretar de stat în Educație

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru…
Vezi articolul