Interdicția de a preda anunțată pentru profesorii retrași din Titularizare se aplică și pentru examenul de săptămâna trecută, spune Andronescu: O să găsesc o formulă legală

Clasa pregătitoare

Foto: Gov.ro

Interdicția de a preda, ca suplinitor sau la plata cu ora, li se va aplica și profesorilor care s-au retras din examenul de titularizare de săptămâna trecută, a confirmat ministrul Ecaterina Andronescu, pentru Edupedu.ro. Întrebată cum introduce noua regulă după examen, având în vedere că ea nu se regăsește în metodologia de titularizare, Andronescu a răspuns, pentru Edupedu.ro: “O să găsesc o formulă legală, pentru că până la urmă ei s-au înscris în examen și s-au retras. Deci au fost parte din examen”.

Contactată de Edupedu.ro pentru lămuriri pe această temă, Ecaterina Andronescu a declarat că “noi trebuie să așezăm o ștachetă a exigenței mai sus la profesori, dacă vrem calitate. Altfel este nedrept“.

Măsura o să fie și pentru ei [pentru cei care au participat la examenul de titularizare săptămâna trecută – n.red.], pentru că s-au înscris în examen. Ce notă le dai când se retrag din examen? 1? E mai mic decât 5″, a afirmat Andronescu, pentru Edupedu.ro.

Întrebată cum introduce noua regulă după examen, având în vedere că ea nu se regăsește în metodologia de titularizare, Ecaterina Andronescu a declarat: “O să găsesc o formulă legală, pentru că până la urmă ei s-au înscris în examen și s-au retras. Deci au fost parte din examen, nu pot spune că nu au fost parte din examen, că altfel puteam afirma că au avut și alte motive decât cele legate de neștiință pentru a se retrage din examen“.

Interdicția de a preda materia la care te-ai înscris la examenul de titularizare, dar la care fie te-ai retras, fie ai luat note sub 5 este de un an, spune Andronescu.

În acest moment, metodologia de organizare a titularizării prevede interdicția de a preda, un an, doar pentru cei cu note sub 5:

Sursa: OMEN 3886 din 11 aprilie 2019

 

Profesorii care au participat la examen, precum și cei care se pregătesc, pentru anii viitori, pot vedea mai multe discuții și întrebări despre Titularizare pe grupul de Facebook Titularizare 2019-2020&Definitivat 2019

De precizat că interdicția despre care vorbește ministrul Educației nu a apărut, până la începerea examenului de titularizare 2019, în niciun document publicat pe site-ul oficial dedicat examenului național pentru profesori – titularizare.edu.ro. Ordinele de ministru și procedura privind desfășurarea probei scrise de titularizare 2019 fac referire numai la interdicția de a preda pentru profesorii care au luat notă sub 5 la titularizare 2019.

Procedura privind desfășurarea examenului de titularizare aprobată pe 11 iunie 2019 de secretarul de stat Florian Lixandru prevede posibilitatea de a te retrage din examenul de titularizare, din motive personale sau medicale, fără nicio repercusiune:

Fragment din Procedura de organizare a examenului de titularizare 2019 aprobată de secretarul de stat Florian Lixandru / Sursa documentului: titularizare.edu.ro

 

3.960 de candidați s-au retras din concursul de titularizare din 17 iulie 2019, din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, a anunțat atunci Ministerul Educației.

Iată numărul profesorilor retrași din concurs, în anii trecuți:

Primele rezultate obținute de profesori la examenul scris de titularizare arată că 46,86% dintre cei prezenți la examen au luat note peste 7 la proba de săptămâna trecută. Față de examenul de titularizare din 2018, anul acesta au luat note peste 7 – deci sunt titularizabili – cu 0,54 puncte procentuale mai puțini, anunță Ministerul Educației.

Rezultatele finale se afişează pe 30 iulie, iar repartizarea candidaţilor pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în ședințe publice organizate de inspectoratele şcolare în data de 31 iulie.

CE ESTE TITULARIZAREA?

Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.

Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Însă nu toți profesorii care iau note peste 7 la titularizare se și angajează, automat. Pe de o parte, concurența pe post face ca cel cu nota cea mai mare să devină titular. Pe de altă parte, din cauza declinului demografic, numărul de posturi scos la concurs este mic în ultimii ani, și se ajunge ca profesori cu note mari la titularizare să nu găsească niciun post liber.

  • Precizăm, însă, că numeroși profesori avertizează în fiecare an că există școli care “ascund” posturi și nu le scot la concurs, pentru ca prin diverse tertipuri juridice să le păstreze pentru profesori care le sunt apropiați.
Actele normative referitoare la Titularizare 2019:
Citește și:

 

 

Exit mobile version