Întoarcerea copiilor la clasă e vitală, dar trebuie să se bazeze pe politici și măsuri clare de siguranță, susţine ghidul UNESCO și UNICEF pentru redeschiderea școlilor

Ghid-cadru pentru redeschiderea scolilor - Sursa: UNESCO

Instituțiile de învățământ și autoritățile în domeniu sunt îndemnate să urmeze un proces sistematic pentru redeschiderea școlilor, într-un ghid-cadru emis pe această temă, vineri, de patru organizații internaționale – UNESCO, UNICEF, Programul Alimentar Mondial și Banca Mondială. Ghidul oferă sfaturi pentru autoritățile locale și naționale, pentru a oferi siguranță elevilor în momentul când aceștia revin la școală. Documentul arată că această revenire este esențială, dar trebuie să urmeze politici bine puse la punct și aplicate de autorități.

Potrivit documentului menționat, închiderea școlilor din cauza pandemiei Covid-19, închidere care afectează 1,3 miliarde de elevi la nivel global în acest moment, a fost decisă în condițiile în care nu se știe exact în ce măsură boala îi afectează și poate fi răspândită de copii. Pe de altă parte, arată comunicatul oficial, este documentată măsura în care ea pune în pericol educația și bunăstarea copiilor, mai ales a celor din zone defavorizate, pentru care școala oferă nu doar educație, ci și servicii de sănătate, siguranță și alimentație.

Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, spune, citat în comunicatul oficial:

Ghidul oferă sfaturi pentru trei momente – înaintea deschiderii școlilor, în procesul de deschidere, respectiv după ce acestea sunt deschise.

Prima fază:

Înaintea deschiderii – să fie stabilite politici esențiale, proceduri și planuri de finanțare pentru îmbunătățirea educației, cu accent pe siguranță, inclusiv prin întărirea practicilor de învățare la distanță

În timpul procesului de redeschidere – să fie abordată proactiv problema reintegrării copiilor marginalizați. Să se investească în igienă. O atenție mai mare pentru educației pierdute.

După redeschiderea școlilor – Monitorizarea activă a indicatorilor de sănătate, atenție mai mare pe bunăstarea și protecția elevilor. Întărirea actului pedagogic, inclusiv prin adaptarea educației la distanță pentru o predare combinată

Ghidul prezintă pe categorii sfaturile-cadru pentru diverse tipuri de priorități, urmărind aceeași structură (înaintea redeschiderii, în timpul procesului, după redeschidere):

Măsurile vizează, la nivel cadru, teme precum:

Citește integral ghidul pentru redeschiderea școlilor 

Exit mobile version