Ioana Lazăr, secretarul general la Ministerului Educației: Înregistrările audio-video din sălile de clasă pot fi folosite numai în scopul investigării cazurilor de violență fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor

Foto: Simion Mechno / Agerpres Foto

Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a declarat, într-o intervenție la Radio România Actualități, în ce situații pot fi folosite înregistrările audio-video din sălile de clasă: „numai în scopul investigării cazurilor de violență fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și a valorilor care se produc în spațiul școlar”. Ieri, Ligia Deca a anunțat că pot fi instalate camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor.

Secretarul general al Ministerului Educației a spus că sistemele audio-video pot fi instalate în săli de clasă, în exteriorul clădirilor, holuri, săli de mese, săli de sport, cămine și internate.

Realizator: Cine și unde va putea instala aceste sisteme audio-video noi de monitorizare în școli?

Ioana Lazăr: Camerele audio-video pot fi instalate, așa cum ați menționat și dvs. anterior, în săli de clasă, exteriorul clădirilor, holuri, săli de mese, săli de sport, cămine, internate. Camerele vor fi instalate de unitățile de învățământ preuniversitar. Și școlile care vor instala aceste sisteme de supraveghere audio-video au obligația să respecte prevederile privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

Realizator: Haideți să încercăm o paralelă, ca să înțeleagă lumea despre ce este vorba. De exemplu, într-o benzinărie există camere de luat vederi care înregistrează 24h din 24, dar înregistrările nu pot fi vizionate decât atunci când vin polițiștii, cu acordul procurorului etc. În școli strict în ce situații pot fi folosite înregistrările?

Ioana Lazăr: Proiectul prevede foarte clar faptul că aceste înregistrări pot fi folosite numai în scopul investigării cazurilor de violență fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și a valorilor care se produc în spațiul școlar. Înregistrările nu pot fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice și nu pot să fie utilizate cu alte scopuri decât acela care sunt prevăzute în proiectul de lege.

Realizator: Credeți că pot exista riscuri privind modul de prelucrare a unor date cu caracter personal?

Ioana Lazăr: Atât timp cât la nivelul școlii directorul și personalul implicat în gestionarea acestor înregistrări respectă prevederile legale în vigoare, nu (pot exista riscuri – n.red).

Citește și:
Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice
Exit mobile version