Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice

12.558 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: Captură Facebook Live
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că școlile vor putea avea sisteme de supraveghere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților sau al profesorilor: „Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar.”

Aceasta a spus că înregistrările nu pot fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice:

„Aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor. Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicție este prevăzută explicit în lege”.

În prezent, pentru instalarea sistemelor audio-video în sălile de clasă, este necesar acordul părinților și al profesorilor, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023:

Art. 66 – „(1) În urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor.

(2) Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video cuprind în contractul educațional prevăzut la art. 14 alin. (4) acordul sau, după caz, dezacordul scris al părinților/reprezentanților legali pentru supravegherea audio-video a beneficiarilor primari.

(3) Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video își asumă răspunderea publică cu privire la respectarea și punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), precum și ale Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), cu modificările ulterioare, în special în ceea ce privește modul de stocare, prelucrare și utilizare a datelor cu caracter personal obținute din înregistrările camerelor de supraveghere audio-video instalate în incinta unităților de învățământ.

(4) Nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris, în cadrul contractului educațional.

(5) Prevederile alin. (4) nu se aplică în situația instalării camerelor audio-video în exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese și săli de festivități.”

Iată ce a declarat Ligia Deca:

„Practic, cele mai recente măsuri pentru reducerea cazurilor de violență în școală și intervenție vizează formarea până la sfârșitul lunii a tuturor directorilor, pentru aplicarea procedurii managementului cazurilor de violență. Așa cum știți, această procedură, care detaliază sarcinile pe care fiecare om din școală le are în caz de violență, stabilește clar pașii și am rugat verificarea prin sondaj, în minimum 15 școli din fiecare județ, a modului în care se respectă prevederile din procedură.

Reamintesc, pentru fapte grave de violență, directorul școlii este obligat să sesizeze poliția. Pentru fapte grave de violențe asupra minorilor, directorul este, de asemenea, obligat să sesizeze fapta la numărul unic 119, la care un reprezentant al DGASPC preia cazul și se atribuie un manager de caz.

Creșterea stării de bine în mediul școlar a fost o prioritate încă de la începutul mandatului meu și, așa cum știți, am crescut cu 1.200 numărul consilierilor școlari, în anul 2023. În acest moment, statisticile noastre arată că 96% dintre școlile din România beneficiază de cel puțin un profesor consilier școlar și, conform informațiilor colectate de la inspectorate, în anul școlar 2022-2023, peste 1.400.000 de elevi au beneficiat de serviciile acestor profesori consilieri. (…)

Informațiile primite de la inspectoratele școlare arată că, în anul școlar trecut, numărul cazurilor de violență a fost în scădere cu aproximativ 44% față de anul școlar anterior. Au fost raportate aproximativ 5.400 de cazuri de violență. Cele mai multe dintre actele de violență raportate se încadrează în categoria „atac la persoană”, aproximativ 73% dintre ele. Aproximativ 12.000 de elevi și 88 de cadre didactice au primit sancțiuni pentru acte de violență în mediul școlar, în anul școlar 2022-2023.

Pentru a avea o imagine și mai clară, vom modifica macheta de raportare a cazurilor de violență și am dispus verificarea aplicării procedurii privind managementul cazurilor de violență. (…)

În afară de măsurile pe care le-am luat deja, pe lângă activitățile de prevenție, este important ca în situațiile de violență să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar. Prevederea actuală a legii permite școlii supraveghere audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori.

Modificarea propusă în proiectul de ordonanță de urgență dă școlii posibilitatea de a decide în interesul comunității și, sigur, în funcție de specific, fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice.

Practic, școlile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă, și-și asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecția persoanelor fizice, în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. De asemenea, camerele audio-video pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare.

Am încredere că atât profesorii, cât și părinții și elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior pentru această măsură de siguranță, vor înțelege necesitatea ei. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor și a tuturor celor care sunt în preajma lor în unitățile de învățământ.

Însă, aș dori să subliniez: aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor. Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicție este prevăzută explicit în lege.

Școlile au, în schimb, obligația de a pune la dispoziția organelor de control și organelor de cercetare penală înregistrările audio-video, atunci când situația o impune. Accesul la înregistrări se asigură numai prin vizualizarea înregistrărilor, în baza unei cereri scrise, motivate, adresate directorului unității de învățământ, de către părinți sau de către reprezentanți ai instituțiilor care au atribuții privind soluționarea cazurilor de violență. Am încredere că toți cei implicați în actul educațional vor înțelege necesitatea acestei măsuri, pentru că siguranța în școală trebuie să fie o prioritate pentru noi toți.”

Citește și:
O nouă directivă de la Ministerul Educației, pentru profesori: Până pe 31 martie, toți directorii de școli vor face cursuri cu inspectorii și consilierii școlari ca să știe cum să aplice procedura în cazuri de violență, iar școlile vor afișa „materialele vizuale de informare” / A demisionat directoarea de la Școala „Nicolae Titulescu” din București, unde un elev ar fi fost abuzat sexual

62 comments
 1. De acord, DOAR după ce vedem camere instalate și FUNCȚIONALE și la Guvern, dar mai ales în ISJ-uri, că tot la serviciu sunt și ei.

  1. Nu e nicio diferenta între un spațiu din școala și un spațiu din Mall. Fiind un loc public, cei prezenți trebuie sa se comporte ca atare. Acasă e spațiul unde se impune intimitate, nu la scoala. Iar părinții nu vor avea acces live, sa nu înțelegem greșit. Numai paza și personalul administrativ au acces live. Plus ca se stochează inregistrarea pentru o scurta perioada. Nu vad nimic rău în supravegherea video. La Mall va dați acordul sa fiți filmați înainte sa intrati? Nu! sunteți doar informati ca e un spațiu cu supraveghere video. simplu!

   1. Analogia nu se sustine!

    La Mall nu esti obligat sa intri.
    La scoala esti obligat sa mergi, pentru ca te obliga guvernul.

    Desi pare simplu, nu-i tot un drac!

    1. Si la Mall esti obligat sa mergi, daca lucrezi acolo. Ma indoiesc ca s-a abtinut vreodata careva sa se angajeze la Mall doar pentru ca va fi inregistrat. Sigur, daca esti client, ai optiunea de a nu intra. Dar tot o sa intri, ca ar fi aberant sa stai pe-afara de la atata lucru.

     În prezent, școlile sunt efectiv „sat fără câini”. Profesorii nu sunt in stare sa restaureze ordinea, sa isi recastige respectul, dar tot ei sunt cei care se opun cel mai tare camerelor video. Sa mor daca ii inteleg!

     1. Doamnă dragă, cu sau fără camere, CE sancțiuni primesc elevii dacă fac ceva? Ei vă pot bate copilul, pot să-l abuzeze verbal și fizic, pot să fure din hainele lui, să-i distrugă bunurile, nu pățesc nimic, chiar dacă sunt înregistrări HD în care se vede tot. NU există nicio sancțiune reală iar ei știu asta.

      Deci nu vă mai prefaceți că vă pasă de copii, în realitate vreți doar să urmăriți profesorii, doar-doar găsiți o pârghie de apăsat, ca ”să-i fie bine copilului.” Măcar fiți sinceri.

 2. Nu înțeleg de ce multi dintre colegii mei profesori nu vor camere in salile de clasa. Elevii la fel. Ieri a fost o adevarata revolutie in cancelarie. Unii colegi urlau pur si simplu ca “nu vor sa se stie ce fac ei in orele de curs”. Nu mi se pare corect. Bine ar fi sa se stie ce facem, sa ni se vada activitatea, sa fim auziti ce si cum vorbim și sa fim vazuti cum ne purtam. Nu e nimic dezonorant in asta. Se numeste transparenta. Eu vreau camere in toate clasele din scoala.

  1. Vei aduna experiență de viață și vei vedea că nimeni nu te judecă după 30 de ani de muncă și dedicație profesională, ci după 2 minute în care ți-ai pierdut cumpătul. Ce a dus acolo – stresul continuu, lipsa totală de participare la propria educație a copiilor, suspiciunile constante de incompetență vărsate pe toate canalele mass-media cu care suntem bombardați, eventual un picior în burtă de la un elev problemă – NU va conta. Va conta că apari strigând la ei să se potolească, eventual între ei ca să-i desparți.

   Iar după ce ți-au tăvălit toată viața prin noroi, după ce te vor lua ca exemplu negativ la toate emisiunile de știri, după falsa repulsie socială față de ”așa ceva”, chiar dacă te aperi (eventual în instanță, pe banii tăi), nimeni nu-ți mai reface reputația. Nimeni nu va publica articole care să retragă ce au scris inițial, chiar dacă sunt minciuni, nimeni nu-ți va lua un interviu ca să audă și partea ta din poveste. Și să n-ai impresia că elevii tăi sunt izolați de exterior și nu vor afla ”cine ești tu” – și că părinții nu vor avea atitudini corespunzătoare impresiei create de mass-media, adevărată sau falsă, nu mai contează.

   Mult mai simplu ar fi să procedăm (cu forma claselor, nu cu sistemul preluat de acolo) ca în Coreea de Sud și Japonia: pereții claselor sunt decupați (și cu geamuri) spre coridorul interior, ORICINE trece pe coridor poate vedea în fiecare moment ce se întâmplă în clasă, dacă elevii sunt singuri sau nu, dacă profesorul interacționează cu elevii sau nu, dacă se petrec activități didactice și nu plictiseală generală. Părinții direct interesați pot asista efectiv la TOATE orele copilului, fără să deranjeze cu absolut nimic.

   Dar nu, așa ceva nu se dorește în România, noi sărim direct în 1984.

   1. Suntem o scoala urbana mare si cunoscuta pe plan jedetean. Am camere in sala de clasa (clasa a 3-a) Daca nu as fi avut camerele, o pateam cu doua eleve care au reclamat ca le-as fi batut. Culmea e ca au avut si martori care au mintit pentru ele. Camerele din sala de sport mi-au salvat de doua ori colega profesoara de instanta de judecata si probabil de o pedeapsa cu inchisoarea, dupa ce in doua randuri copiii s-au ranit foarte grav. Camera de pe hol din zona toaletelor ne-a salvat scoala de o situatie care a fost reclamata ca viol in urma aparitiei unei sarcini (clasa a 6-a), dar care in realitate fusese cu consimtamant din partea tuturor participantilor, organizator principal fiind chiar fata.
    Asadar, sa fie camere pe holuri si in toate salile de clasa.

   2. Baiatul meu cel mare e student in Japonia. Au camere in toate scolile. Acolo elevii spala si WC-urile, intra desculti in scoli si spala vasele din sala de mese. Aceleasi camere sunt si in majoritatea tarilor civilizate din Europa. Sunt foarte utile.

  2. Nu înțelegeți pt ca ati uitat cum funcționa Securitatea in comunism.

   Securitatea nu a intrat brusc în viața oamenilor prezumând direct că toți sunt vinovați ci insidios ,,pas cu pas” până când oamenii după nici o generație, au crezut că aceea e normalitatea si așa trebuie sa fie.

   Renunțarea permanenta la libertăți nu este calea spre democrația autentică.

   Prezumarea vinovăției este doar un tip de neobolșevism.

   1. Asa este!În toată UE este GDPR numai la noi foștii comuniști fac ce fac.E mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu!
    Ziceau ca trăiește extravagant raposatu’ săracu ‘!Amărâtul de Ceaușescu nici nu visa sa aibă plimbări și chiolhanuri și lux cum au ei pe banii noștri și cum ne leagă de mâini și de picioare in timp ce ne fură.Curat ca pe vremea Fanarioților!!Corupția și restrângerea drepturilor sunt litera de lege!Le-au făcut legale cu OUG-uri și legi peste legi!!Cine a mai pomenit asa ceva?!

  1. „Cei care renunță la libertatea esențială pentru a obține o securitate temporară nu merită nici libertate, nici siguranță.” – Benjamin Franklin.

   1. Libertatea esentiala poate fi si prost inteleasa. Aceleasi libertati exista si pe sosele cand se incalca viteza legala si se depaseste periculos, iar făptașii urla că nu vor radare. Argumentarea cu citate e alunecoasa si nu duce nicaieri. Elena M are dreptate

    1. Mi se pare ciudat sa zici ca ce se intampla pe sosele se incadreaza la libertate. Pare ca referinta ta pentru libertate este mai degraba de sorginte iliesciana …

     Argumentarea se face cu idei, iar citatele fix asta exprima: niste idei sintetizate intr-un mod placut/scurt/ingenios. Deci n-are cum sa fie alunecoasa decat daca consideri argumentarea respectiva ca fiind sofism. Ceea ce nu cred sa fie cazul…

 3. Ati scos regulile, sanctiunile , masuri clare de disciplina si consecinte ale faptelor negative ale elevilor care au numai drepturi si nu mai au nici cea mai mica forma de respect fata de cadrele didactice si acum credeti ca doua afise “impotriva violentei” si camere de luat vederi vor rezolva ceva!!!Egal cu zero!Nivelul de indisciplina la.clasa, lipsa de autoritate clara a profesorului oferita de un cadru legal nu se rezolva cu monitoare ….n ai ce sa le faci pt ca n ai voie sa le faci nimic..majoritatea elevilor.vb urat, injura profesorii, comenteaza in continuu, agresivitate la.maxim, 1 consilier la.800 de elevi si cadre didactice ,uneori in 3 scoli si dvs ,doamna ministru puneti camere de luat vederi….!!!!!si uite asa, ati rezolvat pe hartie , o problema, iar in 5 ani, invatamantul din Romania va exista in memoria unora care isi mai aduc aminte cum se facea scoala o data , pe bune si de adevaratelea!In veci pomenirea lui!!!

  1. Din pacate, asa este: profesorii nu mai au aproape nicio parghie pentru a sanctiona comportamentele inadecvate. Singurele parghii pe care le au sunt una mult prea birocratica (cea cu consiliul clasei, sanctiuni progresive, etc.) si alta gresita principial (nota mica la materia respectiva pentru purtare, nu pentru cunostinte – caci mai sunt si elevi necivilizati care au insa ceva cunostinte).

   Am ajuns in situatia in care elevii se uita in ochii profesorului si spun direct: “Puterea este la noi!” :o(

   Totusi, au si profesorii o parte de vina: nu pot justifica cum ajung in clasa a VIII-a / a XII-a elevi care nu au cunostintele necesare nici macar pentru clasa a V-a / a IX-a! Cum au promovat, daca nu ajutati de catre profesori (caci de merit/corectitudine nu poate fi vorba)?! Compromisul profesorilor cu directiunile se intoarce impotriva lor, din pacate. Ca orice situatie in care nu respecti principiile …

   1. Au ajuns în clase superioare ca să se scape de ei în cele inferioare. E simplu. Ai un malac căruia îi crește barba că are 16 ani dar el e tot în clasa a 6-a, a 7-a. Cam ce crezi că face el cu elevii mai mici fizic și ca vârstă cu care este în clasă? La nivelul clasei corespunzătoare unui progres normal are alți malaci cu care să se bată în curtea școlii. La clasa la care se află nu-i face nimeni față.

    Așa că trece ca să plece de acolo și să-i lase în pace pe ceilalți.

    Ca să nu mai vorbim că notele mici se iau la disciplinele de pe prima pagină a catalogului, iar la cele de pe pagina a doua, apar numai note și medii de 10.

    1. Adica se repara o greseala prin alta greseala. Si asta de catre profesori. 🙁

     In acest punct, pozitia profesorilor devine fragila. Daca ii acuza cineva de ”colaborationism” nu le ramane decat sa dea din umeri, din pacate …

     [Exemplul tau este exagerat, la 16 ani nu poate ramane in clasa a VI-a, dar am inteles justificarea.]

   2. Sunt curioasă ce ați vrut să spuneți prin „compromisul profesorilor cu direcțiunile”. Să înțeleg că profesorii fac ce spune directorul, deși sunt încălcate principii?

  2. camerele video au valoare când le folosești ca dovada, nu prin simpla prezenta a lor. Faceți sesizare oricând vi se lezează un drept. Nu vă va face dreptate altcineva în locul dvs.

 4. Până acum supravegherea video/înregistrarile, pe ascuns au fost folosite pentru hărțuirea la locul de muncă (mobbing), umilire, terorizare psihică degradând climatul de muncă din unitatea școlară și sunt doar pentru cei care nu fac parte din corul lingușitorilor, turnătorilor, oamenilor fără caracter, fără demnitate.

 5. Bancuri si observatii rautacioase.Este absolut clar.Aceste camere de inregistrare sant imperios necesare.Ar mai domoli spiritele incinse..pe langa alte avantaje.Idee foarte buna.. 👍

 6. Foarte bine daca toata activitatea dintr-o institutie de invatamant v-a fi inregistrata astfel vor putea fi folosite inregistrarile in caz de nevoie..👍

   1. Bravo dom’ profesor Landa! Da’ ideea pe care voia sa o transmita omu’ ati inteles-o, corect? Doar nu v-ati putut abtine …

 7. Bine punctat, sunteți un părinte responsabil. Pana acum am avut de a face doar cu părinți care au venit sa mi ceară socoteală pentru notele odraslelor ,unul nu a pus problema calitatatii prestației didactice. Tuturor le am spus că nu dau socoteală decat pentru actul didactic,ii invit la ore,apoi sa spuna ce au de spus.Ati înțeles adevarata menire a școlii, sa i învețe pe elevi carte, nu sa dea note nemeritate pentru burse sau sa suporte ifosele elevilor. Va felicit!

 8. Cu o condiție, Deca!
  Să fie de la Hikvision si Dahua să aibă chinezii cu ce să își antreneze inteligența artificială. (Camere video interzise de UE dar peste tot in instituțiile românești)

  Oricum se pare că Deca ține cont de normele europene doar când sunt in avantajul ei.

  In rest doar gargară!

  Un plan de reducere al violenței ar fi inclus :
  -agenti de securitate obligatoriu pt școlile cu un nr mai mare de 500 de elevi.
  -schimbarea legislației care să permită biroului de sigură școlară să percheziționeze elevii suspectați că încurajează violența, bullyingul sau consumul de substanțe interzise.
  -cresterea sancțiunilor pt elevii care comit violențe repetate și exmatricularea celor care comit violențe fizice in școală.

  Ce propune ea?
  Efectiv nimic.

  Încălcarea libertăților cetățenești în numele unui bine obscur.

  Tot la fel putea spune că in 6 luni își dă demisia dacă nu scade procentul de violența cu n% după ce introduce mii de camere de supraveghere.

 9. Sa se introduca camere video si acasa pentru eradicarea violentei domestice.

  Sa se indroduca telescreen*-ul peste tot. Telescreenul transmite ideile pretioase ale lui Deca in societate si microfoanele executa o supraveghere completa.

  *Nineteen Eighty-Four, George Orwell

 10. Sa ne intelegem,camerele audio video sunt amplasate în mediul școlar, adică la locul de muncă, nu la domiciliul cadrului didactic sau al elevului.Nu vad nicio legătură cu GDPR ul.Deja în multe instituții sunt asemenea camere.Daca ne facem datoria la clasă, ce avem de ascuns?Pe de altă parte,dacă un elev are un comportament recalcitrant si trebuie sa i facem referat,avem o dovadă certă.
  Din cate stiu,la cursurile unor personalități precum Iorga, Vianu,Călinescu veneau si oameni obișnuiti de pe strada,nu doar studenți cât cuprinde de la diverse facultăți ca sa i asculte.
  În altă ordine de idei, procesele din tribunale sunt publice…ideea cu GDPRul n are niciun temei.Viata profesională nu e viața personală.

  1. La locul de muncă ai și drepturi, nu doar obligații. Dacă tu crezi că nu se vor scurge informații/video/audio scoase din context și folosite pentru amenințări, pentru că suntem așa de civilizați noi ăștia din România, cred că te minți singur. Asta cu ”dacă n-ai nimic de ascuns” nu funcționează nicăieri în lume pentru negarea unor drepturi fundamentale deja câștigate. La fel cum nu te poate percheziționa poliția când îl apucă pe câte unul excesul de zel, sau nu-ți pot intra în casă cum vor ei, pe principiul – lasă că dacă n-ai nimic de ascuns n-ai ce păți.

   Și ce urmează după asta? Livestream pentru părinți, ca să se simtă bine că ai lor copii fac și dreg în clasă? Dar ceilalți copii? Și cine asigură securitatea informațională, când noi nici pe cea fizică nu suntem în stare s-o garantăm, că e pe bani?

   Niciunul dintre noi nu suntem personalități publice. Viața noastră nu e subiect de cancan, nici măcar când suntem la lucru.

   Dacă te simți așa bine spionat oriunde și în orice fel, pune-ți tu o cameră direct în dormitor sau și mai bine în toaletă și dă acces liber tuturor celor interesați. Cum n-ai ce ascunde, totul va fi bine.

  2. Camerele inregistreaza imaginea persoanelor, care face parte (odata ce se poate identifica persoana fara echivoc direct cu ajutorul lor) din datele cu caracter personal. Deci are o legatura cu GDPR-ul, chiar directa.

   Ideea este sa existe un echlibru, un raport de proporționalitate între scopul urmărit prin ingerința în drepturile și libertățile cetățenilor și mijloacele utilizate.

   Pe vremea in care isi tinea Iorga sau Calinescu cursurile la Universitate, daca deranja vreunu’ cursul, i se incalcau drepturile instant si iremedabil de catre auditoriu si ateriza afara. Dupa care il cotonogea si Politia (caci nu era stat de drept nici pe vremea aia …) :o)

   In rest, de acord cu dvs., trebuie sa existe transparenta si la bine si la rau. In plus, nu e nimic din ceea ce nu se pote rezolva prin transparenta care sa nu se rezolve prin si mai multa transparenta. 💡

 11. Exemplu concret din scoala noastra: in prezent nu functioneaza nici macar toate camerele din spatiile comune (sunt defecte si nu vine nimeni sa le repare, desi ni se spune ca s-a facut cerere in acest sens), daramite sa mai adauge conducerea alte camere noi. Pai cine vine sa le instaleze? Parintii? Va spun eu: nu vine nimeni, pentru ca nu sunt bani (asa zic ei), pentru ca nu se doreste transparenta in mediul scolar (de niciun fel, nu doar la clasa), pentru ca de ce sa ne complicam cand putem sa simplificam (prelucrarea datelor personale ar da batai de cap oricui). Asa ca, daca asteptam dupa scoala sa le instaleze, asa ramanem, si cu si fara OUG-ul Ligiei Deca. Eu zic ca parintilor trebuie sa li se ofere parghia aceasta, pentru ca e vorba de copiii lor, care trebuie sa fie in siguranta in timp ca nu sunt supravegheati de parinti (o majoritate a parintilor sa fie suficienta pentru a se instala camera video, iar scoala, fiind operator de date personale, ramane desigur cu obligatia gestionarii acestora).

  1. Eu zic sa va faceți școală particulară și sa va duceți acolo camerele administrate de părinți și sa va luați și odrasla.Simplu.

   1. dacă e asa simplu cum spuneți, pai vin la dvs sa îmi faceți scoala aia de care vorbiți… ce ușor mai comentează unii…!

 12. Mi-aș dori să fie verificate înregistrările și să se vadă când vine d-na de matematica și-i pune pe copii să copieze din carte ( așa-zisa teorie), iar d-ei se uită pe telefon sau când vine d-na de română, scoate un elev la tablă, îi dă un exercițiu de gramatică și apoi iese din clasă, iar eu ca părinte găsesc în caiet un exercițiu rezolvat greșit.
  Îmi întreb copilul cum se face că vine de la școală cu exercițiul rezolvat greșit iar el îmi spune ca nu sunt supravegheați. Doamna vine la sfârșitul orei sau nu mai vine deloc.
  Așa se face ca pierd câteva ore zilnic sa-mi învăț copilul.
  Mi-ar plăcea sa cred ca e un caz izolat și de aceea îmi cer scuze față de toate cadrele didactice care-și fac treaba.
  Culegem la examene ceea ce semănăm……NiMIC.
  Copiii noștri sunt victimele acestor iresponsabili..;..d-lor le distrug viitorul prin indiferență.

  1. Din păcate nu este un caz izolat cel al dumneavoastră.Si la clasa băiatului meu e la fel .
   Cine stă cuminte și nu vorbește are un 10 in catalog .Ptr că dânsa “are treabă”.Ii lasă singuri în clasă cate 2 ore.
   Când am intrebat-o mi-a răspuns că și ea este om și are voie să stea la o cafea …..

 13. Altă marotă… Să se ducă undeva GDPR-ul și alte banalități cum ar fi dreptul la intimitate al elevilor și profesorilor…

  Problema NU este în clasă sau pe coridor sau în curtea școlii. Problema e că DACĂ îi prinzi făcând o prostie – cum ar fi să-și bată un coleg sau un profesor sau să se drogheze sau ORICE – NU le poți face nimic. E nevoie să bage pe cineva în spital ca să poți ajunge la exmatriculare (dacă victima are noroc și nu moare sau rămâne fără un ochi sau altceva). Problema e că NU există sancțiuni care să poată fi aplicate urgent și fără aberații kilometrice de proceduri care să fie atacate pe te miri ce temei (nu e pusă o ștampilă corect) și că madam Deca și ONG-urile și mămițicile și tătuții consideră din start că școala e de vină și că elevul e sfânt, chiar dacă toată localitatea îl știe ca bătăușul școlii sau dealer de droguri!

  Cu camere cu tot – CE sancțiuni îi aplici când bate pe cineva, dar nu cât să intre în spital? Și asta zilnic? Avem un elev de 16 ani pe care două licee l-au făcut cumva să plece (tatăl a fost anunțat că elevul rămâne garantat repetent dacă nu și-l transferă), acum e la noi și are deja 4 dosare penale deschise, că în două luni a bătut 4 copii mai mici. Cu ce ajută înregistrările în astfel de cazuri? Cum îl sperie scăderea notei la purtare, mustrarea (în lipsa clasei, că se stresează), orice alte aberații de sancțiuni, când el e de școală de corecție și așa ceva nu mai avem?

  La ce bun dovezile, care existau și până acum, dacă nu există sancțiuni reale?!

  1. 1) Pare ca aveti o problema, mai degraba, cu parchetul/politia, ca nu trimit in judecata dosarele, ca fie sa se rezolve treaba, fie sa aveti inca o problema, ulterior, intemeiata, si cu judecatorii.

   Din cauza impotentei justitiei, dar si a comisiei pt prevenirea si eliminarea violentei din scoala (care trebuie, pentru cazuri grave, sa anunte DGASPC-ul, care la randul lui ar trebui sa faca anchete si sa stabileasca masuri obligatorii pentru respectivul VanDamme), elevii simt – nu chiar nejustificat! – ca se bucura de impunitate.

   Deci aveti o problema cu procurorii/politia si inca una cu colegii din comisia de prevenire si eliminare a violentei (da, hartogarie multa, dar abia a fost o greva mare in care sindicatele s-au ocupat, nu-i asa?, sa rezolve si din problemele acestea.)

   2) Dupa comportament, nivelul de cunostinte al elevului respectiv nu pare sa ii permita sa promoveze clasa. Cum de reuseste, totusi?

   1. Elevul a ajuns la noi acum două luni. În două luni a ”rezolvat” 4 colegi de vârstă mai mică. Ultimul act de violență a avut loc ieri (poliție, victima trimisă la IML pentru certificat medico-legal, declarații, tot tacâmul). Tatăl era să o ia pe dirigintă la bătaie, că ”are ceva” cu copilul lui. Există și înregistrări video (i-a bătut pe doi în curtea școlii, unde există camere pornite non-stop, pe doi în grupul sanitar, unde NU există).

    Efectiv astfel de specimene nu au ce căuta în învățământul de masă. Nu are CES, părinții îi dau tot (prea multe), o face, ca cel tocmai condamnat la școala de corecție… din plăcere și pentru că poate. Îi spune dirigintei – ”n-ai ce-mi face, chiar dacă mă dați afară la judecată vă câștig” (citat verbatim).

    Dacă rămâne la noi până la finalul anului (în caz că nu poate fi sancționat cu exmatriculare pentru cele 4 incidente deja întâmplate – mai e în cercetare pentru alte câteva prin municipiul de unde s-a transferat la noi) cu siguranță rămâne repetent. Dar până atunci mai tăbăcește câțiva puștani care n-au altă vină decât că se întâlnesc cu el în curte sau pe coridor. O notă scăzută la purtare nu-l impresionează în niciun fel.

    Madam Deca și toți miniștrii care i-au fost înainte ne-au luat absolut toate pârghiile de acțiune pentru astfel de cazuri extreme. Și după aceea ne-au râs și continuă să ne râdă în nas, iar acum ne cer să ne lăsăm supravegheați efectiv ca în închisoare în loc să re-introducă sancțiuni care chiar ar modifica pentru unii, cel puțin, comportamentul anti-social, și mai mult, să ne lase să le aplicăm! (Când schimbi legislația de trei ori în patru luni e deja cam mult, nici nu mai știi când ești și când nu ești în cadrul legal pentru acțiunea pe care o faci!)

    1. 1) Daca nu are pile politice (prin parinti), raspunzand penal la varsta aceea, daca nimereste la acea parte de 20% din justitie care inca functioneaza, va fi condamnat … in vreo doi ani.

     2) Daca nu are pile politice si nimereste in acea parte de 80% din justitie care nu functioneaza, va capata, mai pronuntat, sentimentul impunitatii.

     2) Daca are pile politice, va nimeri in partea justitiei adecvata cauzei lui si nu va pati nimic.

     In oricare din cazurile (1), (2) si (3) trebuie sa lasati indoctrinarea patriotica la care va obliga functia si sa le explicati elevilor “rezolvati” ca asta e maxim din ce le poate oferi societatea romaneasca, care nu prea functioneaza democratic pentru ca statul de drept este plecat putin sa ude buretele. 🙁
     Vor fi in continuare suparati, dar vor intelege, caci sunt copii isteti.

    2. PS: E natural sa va desconsidere politicienii: ati avut greva respectiva, cu tot deranjul si amploarea ei, si ati incheiat-o inainte de finalizare, dupa ce v-au cumparat nici macar cu niste bani, ci doar cu promisiunea unor bani.
     Promisiune pe care si-au indeplinit-o doar partial iar liderii sindicali raspunzatori de un asemenea esec sunt in continuare in functii.

     Ei sunt reprezentantii liber alesi ai profesorilor sindicalizati (care reprezinta o parte mare a profesorilor). Te uiti si ii asculti pe acesti lideri si ii vezi si asculti pe profesorii (sindicalizati). Dvs. cum vi se par acesti lideri? Va reprezinta?

     Nu vi se pare natural sa va desconsidere politicienii si sa considere ca va pot cumpara oricand cu niste maruntis? (Observati ca nu spun “normal” sau “corect”, ci doar “natural”!)

    3. Va dați seama ce e la copilul ala în casă?Comportamentul tatălui este un indicator.Protectia copilului nu a fost sesizată?Oamenii nu se nasc monștrii doar ca ,după cum știm,copilul repeta în societate ce a văzut acasă.
     Ar trebui făcută o anchetă:cum este la ei,dacă mama e abuzata etc.Cum zicea cineva:”Da Dumnezeu copii la toți proștii. “

 14. Nu prea intelege spiritul prevederilor legale doamna ministru …

  Ea zice asa “Accesul la înregistrări se asigură numai prin vizualizarea înregistrărilor, în baza unei cereri scrise, motivate, adresate directorului unității de învățământ, de către părinți sau de către reprezentanți ai instituțiilor care au atribuții privind soluționarea cazurilor de violență.” – a se retine “NUMAI PRIN VIZUALIZAREA”

  Dar GDPR-ul, care bate OUG ei si bate si Legea Invatamantului (daca intentioneaza sa scrie ce a recitat mai sus in lege), obliga operatorul sa dea o copie a datelor persoanei vizate, fara a fi necesara aprobarea nimanui. Deci, la cererea persoanei vizate, scoala trebuie sa anonimizeze imaginile (sa blureze fetele celorlalte persoane) si sa predea o copie parintelui care cere o copie a datelor. [Art. 15(3) din GDPR]

  Asa ca treaba cu camerele vine cu avantaje si cu dezavantaje, caci GDPR-ul n-a fost facut de parlamentul Romaniei, sa vina doar cu avantaje pentru operator&Politie/servicii.
  Cei care l-au scris (oameni rai de prin tari cu stat de drept) s-au gandit si la garantii pentru cei vizati…

  De politie nu mai zic, o rad curcile cand o sa le zica organelor judiciare: “Aveti voie doar sa vedeti, da’ nu puneti mana, da?!” :o))

 15. Mda, NU vor fi folosite fără acordul lor exact cum NU sunt folosite cele scurse în presă și preluate pe ,,surse” de la tot felul de instituții obligate să respecte GPDR.

 16. ,,Creșterea stării de bine în mediul școlar a fost o prioritate încă de la începutul mandatului meu …”
  declară Deca.

  In rest NU o mai interesează absolut nimic, doar cum să păcălească opinia publică că reduce violența cu supraveghere video forțată in numele unui bine probabil.

  Nimic despre instituirea ,, stării de învățare “, despre ,,reinstituirea educației” despre Aveți și obligații nu doar drepturi dragi elevi”

  1. Masuri comunist bolsevice…Nu le,a ajuns online’ul…acum incalca orice drept al omului…Si oile se vor supune…

 17. copiii se schimba in clase de costumele de sport, nu au loc toti in vestiare…in fine…puneti si in toalete…in cancelarii, in directiune

 18. Big Brother. Am ajuns ca in Comunism…Ne vom teme si de ce vorbim sa nu ne spuna turnatorii sau cei care se uita pe camere. Cu banii de camere se pot plati paznici la usa si intre elevi. Dar stai,deja avem unii neplatiti. Prostii de profesori. Institutie mai “vizionata” ca scoala n-ai sa mai vezi decat la politie si la infractori la parnaie.

 19. Ar fi trebuit măcar să se ceară părerea și celorlalți, deoarece fără consimțământul tuturor nu se poate face nimic . Pare a fi o măsură ciudată și controversată adoptată tacit și fără informarea în prealabil a celorlalți. Încalcă dreptul la consimțământ.

  1. Nu sunt chiar inviolabile drepturile persoanei … ideea este sa existe un echlibru, un raport de proporționalitate între scopul urmărit prin ingerința în drepturile și libertățile cetățenilor și mijloacele utilizate.

   Uite, din carta drepturilor fundamentale ale UE:
   Art 52(1) “Orice restrângere a exercițiului drepturilor și libertăților recunoscute prin prezenta cartă trebuie să fie prevăzută de lege și să respecte substanța acestor drepturi și libertăți. Prin respectarea principiului proporționalității, pot fi impuse restrângeri numai în cazul în care acestea sunt necesare și numai dacă răspund efectiv obiectivelor de interes general recunoscute de Uniune sau necesității
   protejării drepturilor și libertăților celorlalți.”

   1. @Sanitarul ! Am înțeles ceea ce doriți să spuneți, dar chestia este că oarecum tot un consimțământ necesită, chiar și de la instituție. Oarecum încalcă dreptul la intimitate al elevilor, profesorilor și al altor persoane. Depinde și de situație. Măsura luată seamănă cu romanul 1984 , respectiv BigBrother . Este un fel de ,, BigBrother is watching you ! ,, Oricum ar fi fost bine măcar să fie informat dinainte publicul cu privire la acest fapt. Dacă toți solicită sau este nevoie într-o anumită situație, atunci se pot cere probe audio-video. Dar dacă nu este nevoie atunci pur și simplu nu mai este necesar să ai camere de filmat funcționale, cel puțin o perioadă. Depinde cum dorește fiecare în acest caz .

   2. @Sanitarul ! Uite câteva articole pe care le-am găsit !
    CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE
    A
    UNIUNII EUROPENE : ,, 2) Asemenea date trebuie tratate în mod corect, în
    scopurile precizate și pe baza consimțământului persoanei interesate sau în temeiul unui alt motiv legitim
    prevăzut de lege. Orice persoană are dreptul de acces
    la datele colectate care o privesc, precum și dreptul de
    a obține rectificarea acestora.; a) dreptul oricărei persoane de a fi ascultată înainte de
    luarea oricărei măsuri individuale care ar putea să îi
    aducă atingere; ,,

    1. Discutia este mai nuantata. Uite un exemplu chiar mai strict fata de scoala (care este loc public, pana la urma). S-a discutat daca intr-o scara de bloc se poate instala un sistem de supraveghere video in cazul in care unii dintre proprietari nu sunt de acord.

     Si Curtea de Justitie Europeana a decis ca se poate, cu toata opozitia respectivilor. 🤷‍♂️ Cu anumite constrangeri, cu justificarea necesitatii, cu indicarea stricta a obiectivelor urmarite, cu obligarea la respectarea principiului minimizarii datelor … dar se permite!

     Aici: https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=221465&pageIndex=0&doclang=RO&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=7327194

     1. @Sanitarul ! Îți înțeleg într-un anumit fel punctul de vedere! E normal ca orice om să își dorească să fie în siguranță ! Este foarte adevărat că depinde de context ! Într-adevăr ! Sunt cazuri în care se permite montarea sistemelor audio-video, dar am auzit cazuri în care se șterg datele personale ale persoanelor care nu doresc să fie filmate sau pur și simplu sunt bruiate fețele, corurile și vocile lor pe filmare în eventualitatea în care este totuși nevoie de o filmare. În general se spune că filmările sunt folosite doar ca probe în anumite cazuri de interes public și doar la cererea unor autorități sau a unor persoane care au suferit pagube. Din câte știu nu se permite extragerea filmării dacă nu a avut loc un eveniment care să pună în pericol siguranța locatarilor. În general filmările sunt analizate doar la cerere în cazuri concrete și nu pot fi analizate de oricine și oricând, deoarece se poate lua în considerare principiul intimității oamenilor. Până la urmă depinde de situație !

     2. @Ananas:
      1) Nu-mi intelegi punctul de vedere. Eu NU sunt pentru camere! 🙂
      Si nu pentru ca nu cred ca ar fi utile in cazurile de violenta, ci pentru ca nu am incredere ca vor fi folosite doar pentru elucidarea acestor cazuri (si doar cu plangere prealabila).

      Un instrument sensibil + niste autoritati in care nu exista incredere = pericol maxim. Eu zic sa-l evitam …

      2) Treaba cu bluratul fetelor este corecta si prevazuta de GDPR (principiul minimizarii datelor + atunci cand se preda o copie a datelor detinute – la cerere – persoanei vizata). Doar ca, in practica romaneasca, nu va aplica nimeni asa ceva – concetatenii nostri nu sunt familiarizati cu principiile, ci doar cu regulile, in sensul fentarii lor.

      3) Despre analizarea imaginilor … intrati in prima scoala cu sistem video si veti fi oprit si intrebat pe cine cautati de catre Dl. Scorseze de la intrare. Daca va veti uita atent, langa el se afla vreo 4 monitoare pe care se vad imagini live de prin toata scoala. 🤣 Sa fie chiar paznicul persoana desemnata de operator cu protectia datelor? 🤔

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bursele elevilor se calculează în funcție de numărul de zile de cursuri sau de zile libere, care nu sunt prevăzute în structura anului școlar? Precizări de la secretarul de stat Florian Lixandru

Mai mulți părinți și elevi au semnalat Edupedu.ro faptul că pe luna septembrie au primit sume sub cuantumul minim pentru bursele de merit, studiu sau performanță, deși nicăieri în legislație…
Vezi articolul