Ioana Lazăr, secretarul general la Ministerului Educației: Înregistrările audio-video din sălile de clasă pot fi folosite numai în scopul investigării cazurilor de violență fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor

23.772 de vizualizări
Foto: Simion Mechno / Agerpres Foto
Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a declarat, într-o intervenție la Radio România Actualități, în ce situații pot fi folosite înregistrările audio-video din sălile de clasă: „numai în scopul investigării cazurilor de violență fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și a valorilor care se produc în spațiul școlar”. Ieri, Ligia Deca a anunțat că pot fi instalate camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor.

Secretarul general al Ministerului Educației a spus că sistemele audio-video pot fi instalate în săli de clasă, în exteriorul clădirilor, holuri, săli de mese, săli de sport, cămine și internate.

Realizator: Cine și unde va putea instala aceste sisteme audio-video noi de monitorizare în școli?

Ioana Lazăr: Camerele audio-video pot fi instalate, așa cum ați menționat și dvs. anterior, în săli de clasă, exteriorul clădirilor, holuri, săli de mese, săli de sport, cămine, internate. Camerele vor fi instalate de unitățile de învățământ preuniversitar. Și școlile care vor instala aceste sisteme de supraveghere audio-video au obligația să respecte prevederile privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

Realizator: Haideți să încercăm o paralelă, ca să înțeleagă lumea despre ce este vorba. De exemplu, într-o benzinărie există camere de luat vederi care înregistrează 24h din 24, dar înregistrările nu pot fi vizionate decât atunci când vin polițiștii, cu acordul procurorului etc. În școli strict în ce situații pot fi folosite înregistrările?

Ioana Lazăr: Proiectul prevede foarte clar faptul că aceste înregistrări pot fi folosite numai în scopul investigării cazurilor de violență fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și a valorilor care se produc în spațiul școlar. Înregistrările nu pot fi folosite în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice și nu pot să fie utilizate cu alte scopuri decât acela care sunt prevăzute în proiectul de lege.

Realizator: Credeți că pot exista riscuri privind modul de prelucrare a unor date cu caracter personal?

Ioana Lazăr: Atât timp cât la nivelul școlii directorul și personalul implicat în gestionarea acestor înregistrări respectă prevederile legale în vigoare, nu (pot exista riscuri – n.red).

Citește și:
Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice

24 comments
 1. progenitura mea, cu user și parola.
  Dacă la una din materii nu are nota bună, vreau sa vad dacă a fost atent, sau dacă profu’ nu o avut chef sa predea.
  Pana la urma urmei, sunt și ei oameni, care pot trece prin perioade mai grele, gen decese în familie, divorțuri, avorturi, etc. Și atunci nu pot sa explice, sa predea copilului.
  Mai sunt și cazuri, în care șpagă și titularizarea cu nota 2, și ceva, ajung sa se trezească in fata elevilor, iar elevii în fata unui perete.
  Se recunoaște problema politica, problema părinților, problema copiilor, dar cel mai grav e ca nu se recunoaște și problema cadrelor didactice.
  Este câte o problema în fiecare parte.
  Cu camerele respective, se vor recunoaște unde este problema.
  Iar aici este un triunghi.
  Părinte, copil, cadru didactic.
  Iar părintele este la mijloc.
  Părintele este tras la răspundere pentru comportamentul copilului, sau al sau după caz, iar părintele trebuie sa tragă la răspundere copilul sau cadrul didactic după caz.
  Dacă în cazul copilului exista probe, precum notele, comportamentul, ședința cu părinții, și nemulțumirile cadrelor didactice sau a părinților, în cazul profesorilor sau a învățătorilor nu avem nici un mijloc de a justifica ineficienta lor ca un cadru didactic.
  Sa fim serioși, nu toată lumea e făcută sa fie pentru a preda, sau explica.
  Eu nu am văzut un cadru didactic concediat din cauza ca nu știe sau nu poate preda.
  Cu camerele respective, se va observa de către unii părinți care au studii superioare dacă sunt eficienți sau nu.
  Bine înțeles, ca se va atrage atenția ca acel cadru didactic, sa facă câteva specializări pentru a putea fi mai eficient.
  Dacă nu, atunci desfacerea contractului de munca, și exista alte activități sau locuri de munca pentru respectivul.

  1. Problema nr. 1 e materialul clientului. Poate e inteligent nativ, fără efort se alege praful de inteligența lui. Dacă părinții îl răsfață, că ”știe”, dar el de fapt de bazează doar pe ce a prins în oră, iar acasă nu mai deschide caietul, la lucrări/examene are șanse reduse să ia notă maximă.

   Problema nr. 2 sunt dotările (fiecărei școli în parte). În buricul târgului se cumpără cele necesare anual, la școala din ultimul sat n-au nici toaletă în interior iar drumul e de pământ. La o școală de nivel mediu, nu există buget pentru orice-ar fi absolut necesar și deja lipsește în laboratoare, de exemplu. Cu excepția IT, NIMENI n-a investit pentru dotarea laboratoarelor de științe (fizică, chimie, biologie). Eventual unii profesori, care n-au familii de susținut, cumpără mărunțișuri din banii lor, pentru experimente simple, de dragul profesiei și al copiilor.

   Problema nr. 3 este hârțogăria. Trei sferturi din timpul profesorului e ocupat cu hârțoagele – fișe, rapoarte, planificări pentru diverse activități extra-curriculare (nu cele pentru parcurgerea disciplinei), statistici, declarații explicative (pentru rezultatele la simulări de exemplu), procese verbale pentru toate tâmpeniile, proiecte educaționale, și pot continua. Când ai de scris un milion și încă unul documente pe săptămână, singurul lucru care te mai salvează de depresia cronică este chiar lucrul cu elevii, la clasă – măcar nu mai ai de completat hârțoage!

   Problema nr. 4 sunt părinții. Avem părinți care vor să te verifice și-n indispensabili, ca să ne exprimăm frumos, să vadă ei cum ai predat, cum ai vorbit, CUI ai vorbit, dar de ce are fata Ioneascăi zece și al lor doar 9, etc. Avem părinți care aduc copilul în prima zi la grădiniță/cls. a V-a/cls. a IX-a și apoi dispar într-o gaură neagră. Avem părinți care vin să-și apere copilul bătăuș și îi așteaptă la ieșire pe elevii bătuți de el, ca să-i bată și ei o dată. Avem și părinți normali, care țin permanent legătura cu școala, înțeleg care este rolul lor în dezvoltarea copilului, nu fac crize pentru un punct în minus la lucrare, și care vor să-și ajute copilul să reușească (cu ajutor) dar prin forțe proprii.

   Și eterna problemă, nr. 5 – politicul. Ne omoară, ne sufocă, ne tâmpește. Legislație schimbată de la o săptămână la alta, OUG-uri, HG-uri, modificări făcute pe genunchi și peste noapte, modificări ale planurilor, conținuturilor, nr de ore, etc, anunțate de ani de zile și păstrate ca o sabie a lui Damocles peste gâtul profesorilor, de începi să te întrebi dacă e chiar prea târziu să pleci din sistem, că nu prea mai rostul pe acolo încercând să fii doar profesor.

   Ar mai fi multe de spus, dar cred că astea sunt durerile cele mai crunte în acest moment.

   PS @Redfany: nu, în cazul copiilor care sunt agresori, NU există sancțiuni care să conteze. Nota la purtare scăzută se poate modifica până la final de an, exmatriculare nu există, o bătaie-două nu permit școlii să-i aducă mai mult de o mustrare (în privat), practic sunt încurajați huliganii să fie huligani, iar victimele lor NU mai au nicio apărare concretă. Un profesor care agresează un copil zboară din sistem, elevul care agresează un coleg sau un profesor, NU. Asta e marea diferență.

 2. Lupul pus paznic la oi= directorul care are pe mână camerele de supraveghere!

  Directorul nostru are un cabinet maaare, cu pereții plini de monitoare, unde stă singur (ar tuși dacă ar sta acolo și directorii adjuncți; ei au cabinetele lor, fiecare; noi ne plângem că ni s-au desființat cabinetele din lipsă de spațiu…)!
  Si tot timpul ne spune că el vede tot pe camere(,, oricum eu văd totul pe camere…”)! Așa are o grijă in a ne aminti asta periodic!
  El așa înțelege munca de manager!
  Si încă nu sunt puse camere in clase, la ore!
  In mâna unui om cu asemenea caracter să pui responsabilitatea asta….

 3. Responsabilizați părinții înainte de a le pune dascălilor pe umeri mai mult decât pot duce. Scoateți “psihologii” din relația părinte-copil. Folosiți amenda ca modalitate de sancționare a părinților care nu au reprezentarea ca primind alocație, (iar nu pomană) de stat au in schimb și în plus de obligația de întreținere care le revine față de propriul copil, obligația de a contribui activ la educarea beneficiarilor direcți ai respective lor sume, nu doar de a asista pasiv la lupta pe care o duc profesorii în încercarea de a mai salva o masă în derivă. Verificați scutirile medicale care motivează absentele mai ales în ani terminali ( clasa a VIII-a și a XII-a), iar dacă ajungeți la concluzia ca sunt prea mulți copii bolnavi sau prea multă minciună, luați măsuri, există forme variate de răspundere, iar părinții ar fi din nou primii chemați.

 4. Ce monitorizări!
  Sa puna evaluatori competenti in comisii. La simulări au corectat “profesori”care nu aveau ce face in ziua respectiva!
  Bătaie de joc!

 5. Pai dir.le foloseste pt a vedea daca fochistul a facut foc duminica si s-al ameninte,dar nu vede cum soferii cer “unor profi.sa lase copii mai repede cu vreo 40’de la ora ca au ei treaba.Sint ai nostrii si soferii si unii profi care se fac si ei ca predau o….muzica o religie na.

 6. Doamnă Ministru, ar fi bine sa începeți sa montați camere de supraveghere de la dvs.( in toate ministerele) Imaginile ar putea sa fie folosite pentru a vedea când se face frauda, când se ia mita sau când Nu lucrați! Ce ziceți? Nu.i o idee buna?
  Ați uitat de GDPR? STITI CE INSEAMNA?
  Singura dvs măsură pentru a limita violenta în scoli este sa montați camere de supraveghere? Lăsați pe altcineva în fruntea ministerului, cineva care poate FACE CEVA în aceasta speță.

  1. Ce bine ar fi sa fie folosite și în scop de depolitizare a instituțiilor. Oare cum ar arata Educația în România fără corupție? Mi-ați citit gândul.

 7. Și chestiunea asta cu camerele, mai ales articolul 66 din legea 198 contravineCodului Muncii român, Dreptului EUROPEAN și a Directivei Europene!
  Care nu citește să accepte ce spune d-na Deca! Ambele doamne bat câmpii în materia dreptului de prelucrare a datelor cu caracter personal, mai ales că vorbim și de elevi(copii)!

 8. Opriți rețelele sociale pentru tinerii de până în 18 ani și apoi n o să mai fie violență în școli!
  Urmăriți familia copilului violent!
  Copiii lăsați în grijă altor persoane, familiile monoparentale chiar ridică de obicei probleme, cu unele excepții!!!!
  Mulți se bat în baie, deci cum scap de asta, le montați camere???
  Rezolvările sunt altele…., însă camerele reprezintă ultima spiță dintr-o roată!

 9. Chestia asta deja se face doar ca acum Ministerul recunoaște și devine litera de lege.Eu nu înțeleg de ce pentru unii ba și alții da.Pentru ca învățământul e slab,cel mai ușor de umilit și nimeni nu se opune decât ca aici:prin câteva vorbe de protest.

 10. Eu propun să se înregistreze și din cabinetele medicale pt ca acolo chiar ca este vorba de viața noastră și ulterior și din saloane cum stau pacienți în agonie ignorați
  După certificat de integritate și cazier acum și filmați non-stop
  E OK dacă peste tot se face așa adică în toate domeniile
  Dar nu faceți campanie electorală cu populism ieftin lovind într-o categorie profesională de care vă bateți joc de 39 de ani
  Învățământul preuniversitar

   1. Se tem ca vor fi auziți cum urla ca niște apucați la copii și văzuți cum stau la catedra pe tel,iar copiii transcriu lecția din manual în caiet,pt.ei n-au chef sa predea.La privat sunt peste tot camere și nu se mai plânge nimeni.Sta șeful acasă și vede în timp real tot ce faci tu la locul de munca!

 11. Deja sunt instalate si folosite in scopul evaluarii(urmaririi)procesului instructiv educativ.
  Monitoare instalate in biroul directorului care urmareste si trage concluzii.
  Bravos natiune!Practicile de la fosta Securitate!Nu reusim sa scapam.

  1. Sunt școli unde chiar administratorul stă și se uită la fiecare cameră în fiecare pauză. Dacă susțineți că, atunci când Directorul se uită este practică se la Securitate, astea nu știu ce mai sunt…

 12. În toalete nu?!… Zic și eu așa, că omul… prost… Sau în casele angajaților, în toaleta “din fundul curții”, în autoturismele personale nu?! Ori mai știu eu pe unde?!… Este doar inceputul, nimic mai mult for now…

 13. Sa se foloseasca cand parintii reclama un profesor care nu preda lectia la clasa, altfel nu vor mai exista discutii pe tema salarizarii. Dar sa analizeze o comisie din exterior, daca analizeaza directorul s-ar putea sa nu se intample nimic. Cei mai slabi profesori sunt pilele aduse de ei.

 14. Politrucii din Minister sunt in campanie electorală.
  Ies să vorbească fără să știe ce.

  Obligă școala să își asume răspunderea că va încălca legislația in vigoare privind protecția datelor.

  De cine va fi folosită mai exact înregistrarea?
  Cum va fi multiplicată și cum va fi utilizată?
  Doar de poliție și procuratură sau de orice angajat al școlii la dispoziția directorului?
  Ca orice probă ea poate fi copiată pe suport fizic sau digital. In ce condiții se va face asta?

  Ca de obicei nu si-au pus asemenea întrebări dar au lansat o nouă campanie de imagine cu care doar vor să mai acopere din dezastrul rezultatelor de la simularea EN si BAC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Greva profesorilor continuă – anunță cele două sindicate din preuniversitar: „Această grevă nu este doar pentru salarii” / „Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”

Greva generală din Educație continuă, anunță federațiile sindicale într-un comunicat de presă, duminică, 4 iunie. Organizațiile profesorilor transmit că solicită Guvernului o garanție pentru ca salariul profesorului debutant să fie…
Vezi articolul

Ministrul Educației, despre salarizarea profesorilor pe bază de performanță: Experții OCDE ne-au spus că sistemele care salarizează diferit, de regulă, o fac cu bonusuri salariale condiționate de performanță, nu se referă la baza salarială. Noi avem un sistem pentru astfel de bonusuri, se numește gradație de merit

„Apropo de salarizare, experții OCDE, la o primă discuție pe acest subiect, ne-au spus că sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale…
Vezi articolul