La ce mă ajută matematica, în viața de zi cu zi? Profesorul Sorin Borodi: 10 probleme de matematică cu aplicabilitate în viața reală, care ar putea fi date la Evaluarea Națională sau Bacalaureat

Foto: Freepik.com

“Găsim în viaţa reală miliarde de situaţii care nu ţin nici de fizică, nici de chimie şi nu sunt puerile. Matematica trebuie să le “tranşeze”, a scris profesorul de matematică Sorin Borodi într-un comentariu pe pagina de Facebook a EduPedu.ro. Sorin Borodi a declarat în repetate rânduri că subiectele date la evaluări nu au nicio legătură cu viaţa reală şi nu reflectă deloc modul în care un elev poate aplica în viaţa de zi cu zi cunoştinţele şi competenţele dobândite la şcoală, la orele de matematică.

Întrebat cum ar fi putut avea subiectele de la Evaluarea Naţională legătură cu realitatea, Sorin Borodi a scris:

Dau mai jos câteva exemple, desprinse direct din viaţa reală.

Una de la noi din Dej:

1. Administratorul unui adăpost pentru câini a constatat că, în medie, se consumă săptămânal 25 kg hrană. Un binevoitor care vrea să rămână anonim doreşte să doneze 20 de săculeţi de hrană. Un săculeţ are 5¼ kg. Pentru câte zile vor ajunge?

Prin asta am trecut eu în urmă cu câţiva ani, în Jelna, com. Butacu, Bistriţa-Năsăud:

2. Un teren cu aria 1,5 ha, aflat în posesia familiei Tarniţă, are forma unui dreptunghi cu lăţimea 25 m. Ce lungime are acest teren?

Una de care era să mă bat, dar motanul a scăpat altfel de paraziţi:

3. Am cumpărat un flacon de 50 ml cu soluţie antiparazitară pentru pisici. Conform prospectului, se administrează 1 ml/kg corp pe zi. Câte zile se poate face tratament pentru un motan de 2,5 kg?

Flavia e nevastă-mea. Eu urma să merg după borcane….

4. Flavia a preparat dulceaţă de cireşe într-o oală cilindrică, cu diametrul 40 cm. Înălţimea pe care o atinge dulceaţa în vas este 18 cm. De câte borcane de 400 ml va avea nevoie Flavia?

De la noi de la bloc, dintr-o sedinta a asociatiei de locatari:

5. Un imobil are 20 de apartamente, din care 15 sunt cu 2 camere, iar celelalte cu 3 camere. Trebuie izolat planşeul, iar costul de 15.000 lei se va repartiza pentru fiecare apartament în funcţie de numărul de camere. Câţi lei va plăti o familie care locuieşte într-un apartament cu 3 camere?

Chiar aşa avea Carol setată rezoluţia în telefon, că aproape toate pozele ocupau cât scrie în enunţ:

6. Pentru a salva pozele din telefon, Carol a cumpărat un memory stick USB de 16 GB. Verificând proprietăţile pozelor, Carol a văzut că fiecare are dimensiunea 2 MB. Pe Internet a găsit că 1 GB=1024 MB. Câte poze poate salva Carol pe acel memory stick USB?

Mioara (nume schimbat) este elevă prin clasa a XI-a acum:

7. Mioara a moştenit o clădire, schiţată în imaginea alăturată (şi se dă schiţa reală a unui apartament). Sălile au înălţimea 2,4 m. Ea doreşte ca, atunci când va fi pe cont propriu, să deschidă în clădire o grădiniţă particulară. Conform normelor legale, într-o sală trebuie asiguraţi minim 6 m³ de aer pentru fiecare copil. Câţi copii va putea înscrie Mioara la grădiniţă, dacă activitatea se va desfăşura în cele trei săli?

Parcă la abonamentul de telefon era aşa:

8. O firmă de telefonie aplică penalităţi de 0,5 % pe zi pentru întârziere la plata facturii. Cât trebuie să achite Doina pentru o factură în valoare de 87,50 lei, plătită cu o întârziere de 24 zile?

Un prieten (L.T.), care are un chioşc, s-a confruntat cu aşa ceva:

9. Trebuie amenajată o rampă de acces pentru persoane în cărucior cu rotile. Conform prevederilor legale, panta acestei rampe poate fi maxim 15 %. Prin pantă se înţelege tangenta unghiului format de suprafaţa de rulare cu planul orizontal. Dacă h=30 cm, care este cea mai mică valoare posibilă pentru distanţa L?

Una din tinereţe, când am vrut să cresc găini:

10. Am la dispoziţie 24 m gard, cu care vreau să îngrădesc o zonă dreptunghiulară, pentru creşterea găinilor. Dar, pe o latură nu mai trebuie să pun gard, având deja acolo gardul vecinului. Aşadar, voi pune gard doar pe trei laturi. Cum procedez pentru ca aria zonei să fie maximă?

În plus, nu ‘aruncăm la gunoi’ matematica de performanţă. Un subiect ideal trebuie să conţină itemi diverşi. Parţial asemănători celor de mai sus, parţial din cei cu conţinut pur teoretic.”

Foto: Sorin Borodi / School vector created by freepik

Reamintim că într-o analiză făcută de Sorin Borodi pentru Edupedu.ro pe subiectele din acest an de la Evaluarea Naţională, proba scrisă de Matematică, acesta a  spus că “Din păcate, subiectele continuă să conțină lucruri rupte total de realitate. Sunt pur teoretice, fără nicio legătură cu viața reală, cu concretul. Nu se poate evalua cu un astfel de subiect modul în care un elev știe să aplice în viața reală ceea ce a învățat la matematică până în gimnaziu“.

Sorin Borodi este profesor de Matematică la Liceul „Al Papiu Ilarian” din Dej, județul Cluj.

Sursă foto: Sorin Borodi / School vector created by freepik

Exit mobile version