La ce mă ajută matematica, în viața de zi cu zi? Profesorul Sorin Borodi: 10 probleme de matematică cu aplicabilitate în viața reală, care ar putea fi date la Evaluarea Națională sau Bacalaureat

22.687 de vizualizări
Foto: Freepik.com
“Găsim în viaţa reală miliarde de situaţii care nu ţin nici de fizică, nici de chimie şi nu sunt puerile. Matematica trebuie să le “tranşeze”, a scris profesorul de matematică Sorin Borodi într-un comentariu pe pagina de Facebook a EduPedu.ro. Sorin Borodi a declarat în repetate rânduri că subiectele date la evaluări nu au nicio legătură cu viaţa reală şi nu reflectă deloc modul în care un elev poate aplica în viaţa de zi cu zi cunoştinţele şi competenţele dobândite la şcoală, la orele de matematică.

Întrebat cum ar fi putut avea subiectele de la Evaluarea Naţională legătură cu realitatea, Sorin Borodi a scris:

Dau mai jos câteva exemple, desprinse direct din viaţa reală.

Una de la noi din Dej:

1. Administratorul unui adăpost pentru câini a constatat că, în medie, se consumă săptămânal 25 kg hrană. Un binevoitor care vrea să rămână anonim doreşte să doneze 20 de săculeţi de hrană. Un săculeţ are 5¼ kg. Pentru câte zile vor ajunge?

Prin asta am trecut eu în urmă cu câţiva ani, în Jelna, com. Butacu, Bistriţa-Năsăud:

2. Un teren cu aria 1,5 ha, aflat în posesia familiei Tarniţă, are forma unui dreptunghi cu lăţimea 25 m. Ce lungime are acest teren?

Una de care era să mă bat, dar motanul a scăpat altfel de paraziţi:

3. Am cumpărat un flacon de 50 ml cu soluţie antiparazitară pentru pisici. Conform prospectului, se administrează 1 ml/kg corp pe zi. Câte zile se poate face tratament pentru un motan de 2,5 kg?

Flavia e nevastă-mea. Eu urma să merg după borcane….

4. Flavia a preparat dulceaţă de cireşe într-o oală cilindrică, cu diametrul 40 cm. Înălţimea pe care o atinge dulceaţa în vas este 18 cm. De câte borcane de 400 ml va avea nevoie Flavia?

De la noi de la bloc, dintr-o sedinta a asociatiei de locatari:

5. Un imobil are 20 de apartamente, din care 15 sunt cu 2 camere, iar celelalte cu 3 camere. Trebuie izolat planşeul, iar costul de 15.000 lei se va repartiza pentru fiecare apartament în funcţie de numărul de camere. Câţi lei va plăti o familie care locuieşte într-un apartament cu 3 camere?

Chiar aşa avea Carol setată rezoluţia în telefon, că aproape toate pozele ocupau cât scrie în enunţ:

6. Pentru a salva pozele din telefon, Carol a cumpărat un memory stick USB de 16 GB. Verificând proprietăţile pozelor, Carol a văzut că fiecare are dimensiunea 2 MB. Pe Internet a găsit că 1 GB=1024 MB. Câte poze poate salva Carol pe acel memory stick USB?

Mioara (nume schimbat) este elevă prin clasa a XI-a acum:

7. Mioara a moştenit o clădire, schiţată în imaginea alăturată (şi se dă schiţa reală a unui apartament). Sălile au înălţimea 2,4 m. Ea doreşte ca, atunci când va fi pe cont propriu, să deschidă în clădire o grădiniţă particulară. Conform normelor legale, într-o sală trebuie asiguraţi minim 6 m³ de aer pentru fiecare copil. Câţi copii va putea înscrie Mioara la grădiniţă, dacă activitatea se va desfăşura în cele trei săli?

Parcă la abonamentul de telefon era aşa:

8. O firmă de telefonie aplică penalităţi de 0,5 % pe zi pentru întârziere la plata facturii. Cât trebuie să achite Doina pentru o factură în valoare de 87,50 lei, plătită cu o întârziere de 24 zile?

Un prieten (L.T.), care are un chioşc, s-a confruntat cu aşa ceva:

9. Trebuie amenajată o rampă de acces pentru persoane în cărucior cu rotile. Conform prevederilor legale, panta acestei rampe poate fi maxim 15 %. Prin pantă se înţelege tangenta unghiului format de suprafaţa de rulare cu planul orizontal. Dacă h=30 cm, care este cea mai mică valoare posibilă pentru distanţa L?

Una din tinereţe, când am vrut să cresc găini:

10. Am la dispoziţie 24 m gard, cu care vreau să îngrădesc o zonă dreptunghiulară, pentru creşterea găinilor. Dar, pe o latură nu mai trebuie să pun gard, având deja acolo gardul vecinului. Aşadar, voi pune gard doar pe trei laturi. Cum procedez pentru ca aria zonei să fie maximă?

În plus, nu ‘aruncăm la gunoi’ matematica de performanţă. Un subiect ideal trebuie să conţină itemi diverşi. Parţial asemănători celor de mai sus, parţial din cei cu conţinut pur teoretic.”

Foto: Sorin Borodi / School vector created by freepik

Reamintim că într-o analiză făcută de Sorin Borodi pentru Edupedu.ro pe subiectele din acest an de la Evaluarea Naţională, proba scrisă de Matematică, acesta a  spus că “Din păcate, subiectele continuă să conțină lucruri rupte total de realitate. Sunt pur teoretice, fără nicio legătură cu viața reală, cu concretul. Nu se poate evalua cu un astfel de subiect modul în care un elev știe să aplice în viața reală ceea ce a învățat la matematică până în gimnaziu“.

Sorin Borodi este profesor de Matematică la Liceul „Al Papiu Ilarian” din Dej, județul Cluj.

Sursă foto: Sorin Borodi / School vector created by freepik


19 comments
  1. Domnule/doamna aa, meditatii pentru copiii ai caror parinti nu stiu sa rezolve astfel de probleme. Adica va inlocuiesc nestiinta.

 1. Cand la facultate nu se va mai cere integrala de volum, fizica cuantica, nucleara si altele, atunci si in liceu o sa se întâmple ceea ce vrea dnul Borodi. Mai degrabă universitarii tin sa se studieze din greu la liceu. Pai se apuca universitarii de la mate sau tehnic sa ii învețe pe studenți derivate, integrale, limite de funcții si altele sau geometria in spatiu? Sau cei de la medicină si farmacie vor sta sa ii invete Anatomia, optica, chimia organică? Eu, personal, ca si dnul Borodi susțin ce zice mnealui, ca de-abia o sa creasca nr elevilor de liceu, viitori studenți, si studentilor la meditatii.

 2. Ele sunt chiar foarte importante😂😂
  Mergi la magazin și vînzătoarea îți spune că pâinea costă lg4 în bază 2, trist că la unele materii în mare parte doar se pierde timpul pe cand s-ar putea învață ceva util pe viitor

 3. Orice elev de gimnaziu care este măcar de nota 8 la matematica, și mai ales un elev pasionat de matematica, ar fi decepționat dacă matematica s-ar reduce la astfel de probleme lejere, care nu aduc nici o satisfacție de gândire abstracta(care este esenta matematicii trecute de nivelul clasei a cincea).
  În realitate, dacă un elev urmărește s a îl ajute matematica ad literam în “viata de zi cu zi”, apoi sa fac doar trei clase și sa se opreasca.

  1. Daca s-ar sti bine rezolvarea acestor probleme simple, ar rezolva si provocarile de top. Nu construim acoperisul pe un fundament subred.

 4. Toate cele 20 se rezolva cu rationament sanatos si calcul cu cele 4 operatii de baza, adunare, scadere, inmultire, impartire . Oare , pt. un cetatean modern nu AR trebui nici un rationament mai complex , hmm ?!! 🙄🤔

 5. Sunt frumoase problemele in special cea cu gardul. Trecând la modul general problema învățământului rupt de realitate e reală dar spinoasă. Cine va avea curajul să facă o reformă REALA va merita o statuie mare in fata casei Poporului. Dar trebuie mare curaj pt că aceasta va implica schimbări care vor afecta corpul profesoral ,care are un sindicat mai tare că orice ministru.

  1. 72 mi-a dat si mie , obtinut prin artificiul invatat la cls 8 cu binomul la patrat care are valori zero sau pozitive, sau prin min/max unei functii (cls 9)

  2. Cred ca da, dreptunghi cu laturile de 6 si de 12. Dar daca nu era un dreptunghi? Atunci un hexagon ar fi avut aria cea mai mare a unui poligon cu perimetru dat?

 6. Sau un alt exemplu: 0,(6) x 2,4(65)- 13,5+8 la puterea 3?
  Sau scriind o petitie sa stii cand trebuie sa pui predicatul nominal in text? Faceti un sondaj sa stiti cati romani, avand 8 clase , cu diploma, la varsta de minim 25 ani stiu ce inseamna predicat nominal? Sau cum se scrie incaodata, cu cratima sau nu sau mai bine zis intrebatii ce inseamna cratima?

 7. Bravo!!!
  M am descurcat binisor cu matematica in gimnaziu si mi a si placut. Cu asa probleme mi ar fi placut si mai mult!!!

 8. Și are perfectă dreptate. Mai dau un exemplu :
  De câte ori în viata de zi cu zi trebuie să aduni – 5-8+1/7?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO E important că profesorii și personalul școlar să fie fericiți, elevii să fie fericiți atunci când vin dimineața la școală, spune ministrul Educației din Franța, în mesajul de Anul Nou

Este important ca profesorii, elevii și personalul școlar să fie fericiți la școală și aceasta să fie locul în care plăcerea învățatului să se împletească cu responsabilitatea, seriozitatea și dorința…
Vezi articolul

LISTA Cele 55 de universități și filiale care organizează în anul universitar 2022-2023 programe de formare psihopedagogică / Pot fi școlarizați aproape 27 de mii de studenți

Lista universităților care organizează în anul universitar 2022-2023 Programul de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică (nivelurile I și II) a fost publicată în Monitorul Oficial. Este…
Vezi articolul

Amendamentele USR care prevăd ca profesorii să primească mai repede de 5 ani diferențele salariale pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 au fost respinse în Comisia de muncă pentru Senat / Mâine urmează votul în comisia de învățământ

Senatorii din comisia de muncă au respins azi amendamentele la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență privind diferențele salariale pentru profesori. În prezent, potrivit OUG, acestea urmează să…
Vezi articolul